Sarcină & BebeFactorul Rh în sarcină, motivul pentru care multe femei nu pot rămâne...

Factorul Rh în sarcină, motivul pentru care multe femei nu pot rămâne gravide a doua oară

Despre factorul Rh in sarcina – unul dintre cele mai importante teste de sange de la inceputul sarcinii se refera la factorul Rh. Despre ce este vorba? Se testeaza daca aveti un factor Rh pozitiv sau negativ – majoritatea persoanelor au factor Rh pozitiv (peste 80%).

Fiecare persoana are o anumita grupa de sange: A, B, AB, O, iar fiecare persoana din fiecare grupa sangvina poate avea Rh pozitiv sau negativ. Factorul Rh are o importanta majora in evolutia sarcinii – se refera, mai exact, la o anumita proteina ce se gaseste (Rh pozitiv) sau nu se gaseste (Rh negativ) in globulele rosii din sange. Factorul Rh nu va influenteaza in mod normal, insa este important pentru sarcina.

Despre factorul Rh in sarcina:

Testul initial de sange efectuat de ambii viitori parinti urmareste sa afle daca aveti, asadar, un factor Rh pozitiv sau negativ; ce importanta are aceasta? Este vorba de compatibilitate: daca aveti Rh negativ, insa viitorul tata al copilului are Rh pozitiv, vorbim despre o incompatibilitate ce aduce cu sine riscuri in sarcina. In schimb, daca ambii aveti Rh pozitiv, ambii Rh negativ sau daca mama este Rh pozitiv, iar tatal Rh negativ, nu exista nici o grija.

Cand cei doi parteneri au factori Rh incompatibili, riscul presupune incompatibilitatea dintre mama si fat: daca tatal are Rh pozitiv, iar mama negativ, fatul poate avea Rh pozitiv ca tatal (in cele mai multe cazuri, fatul va avea, intr-adevar, in aceasta situatie Rh pozitiv; daca insa fatul va avea Rh negativ, nu exista nici un risc). Ce inseamna aceasta mai exact si ce riscuri sunt implicate?

Factorul Rh in sarcina – incompatibilitatea Rh intre mama si fat:

Sangele fatului poate avea Rh pozitiv ca al tatalui sau, iar atunci cand sangele sau patrunde in sistemul circulator sangvin al mamei, organismul acesteia nu va recunoaste proteinele specifice Rh-ului pozitiv (Rh-ul negativ presupune inexistenta acelor proteine) si deci va trata proteinele ca pe corpi straini periculosi; asadar, va crea anticorpi ce lupta cu prezenta straina; anticorpii vor patrunde in sistemul circulator al fatului si vor ataca globulele rosii din sangele fatului, le vor distruge – bebelusul se poate naste cu boala hemolitica, ce presupune riscuri legate de icter, anemie severa, afectarea organelor fatului (inima, creier, ficat, plamani) si chiar decesul fatului (cand globulele rosii sunt grav afectate).

Totusi, riscul se refera in general nu la prima sarcina, ci la sarcini ulterioare ale femeii: intr-o sarcina normala, sistemele sangvine ale mamei si fatului sunt separate si sangele fatului nu patrunde in sistemul circulator al mamei. Asadar, riscul este mare la urmatoarele sarcini ale femeii, deoarece in timpul nasterii, sangele fatului poate sa treaca in sangele mamei; in aceasta situatie, organismul mamei, nerecunoscand proteinele din globulele rosii ale fatului, creeaza anticorpi, care la urmatoarea sarcina vor patrunde in globulele rosii ale fatului si le vor ataca – iar riscurile in dezvoltarea fatului sunt multiple, dupa cum s-a mentionat.

factorul rh

Riscul pentru sarcinile ulterioare este acelasi daca la prima sarcina exista contactul intre sangele fatului si al mamei pe alte cai: sarcina ectopica, pierderea sarcinii, amniocenteza, sau daca mamei i se administreaza o transfuzie de sange cu Rh pozitiv (se creeaza anticorpii care vor ataca proteinele Rh pozitiv la o sarcina viitoare).

Factorul Rh in sarcina – masuri:

Imunoglobulina. Testul de sange a factorului Rh in sarcina care verifica daca aceasta incompatibilitate este probabila este astfel foarte important. Atunci cand exista riscul de incompatibilitate mama-fat, medicul va apela la imunoglobulina (RhIg), ce se injecteaza mamei o data in jurul saptamanii 28 de sarcina, pentru a preveni orice risc si inca o data dupa nastere, pentru a evita formarea anticorpilor Rh ce ar afecta o sarcina viitoare.

Aceasta injectie cu imunoglobulina previne riscurile si nu are efecte secundare riscante. Imunoglobulina este utilizata ca tratament si daca o femeie cu Rh negativ a fost in alte situatii care ar presupune crearea anticorpilor: pierderea unei sarcini, avort, sarcina ectopica, transfuzii de sange, dupa o amniocenteza.

Se va efectua inca un test care va verifica prezenta anticorpilor – daca mama deja are formati anticorpi anti-Rh (deci a fost deja imunizata), ea va fi atent monitorizata pe parcursul sarcinii pentru a verifica nivelul anticorpilor. Medicii vor verifica regulat starea fatului – unii bebelusi nu sunt afectati de boala hemolitica, totusi altii au probleme in dezvoltarea lor.

Cand riscul este considerat mare (nivelul de anticorpi anti-Rh este foarte crescut), medicii pot apela la anumite transfuzii de sange ce reusesc sa stabilizeze nivelul globulelor rosii la fat si evita riscuri ulterioare. In rare cazuri, se apeleaza la nasterea prematura. Din fericire, testele medicale efectuate in mod normal si tratamentele cu imunoglobulina fac ca riscul dezvoltarii bolii hemolitice sa fie mic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.