Sarcină & BebeSchimbările după naștere a sânilor, cum procedați la angorjarea lor?

Schimbările după naștere a sânilor, cum procedați la angorjarea lor?

Sanii dupa nastere – cum ii simtiti, cum arata, cum ii ingrijiti si ce dificultati puteti intampina in alaptare? In timpul sarcinii, sanii trec printr-o serie de schimbari – cel mai frecvent cresc cu o marime-doua a sutienului, devin mai sensibili, areolele cresc in dimensiune si se intuneca, apar mici umflaturi pe marginea lor („tuberculii lui Montgomery”) si secreta un lichid ce ii hidrateaza. Insa ce urmeaza dupa nastere?

Nasterea este un eveniment unic in viata femeii – este o implinire, dar si o schimbare majora. Nasterea implica schimbarea intregii vieti si aduce cu sine diferite schimbari emotionale si fizice. Nu este usor si orice femeie are nevoie de timp pentru refacere. Ce trebuie sa stiti despre schimbarile practice ale sanilor dupa nastere?

Imediat dupa nastere, sanii vor fi moi si vor secreta cateva zile colostru – este prima forma a laptelui matern, ce contine anticorpii care ajuta sistemul imunitar al nou-nascutului. Dupa 2-4 zile de abia sanii incep sa produca lapte matern – devin mai tari si mai plini, iar cateva zile sanii vor fi extrem de sensibili, uneori chiar durerosi la atingere, umflati si calzi. In saptamana in care incepe lactatia, alaptarea poate cauza durere – sfarcurile sunt foarte sensibile. Insa in decurs de o saptamana, daca incercati sa alaptati cat de des vrea bebelusul, daca va asigurati ca acesta apuca bine in gura areola, daca ii dati sa suga de la ambii sani, senzatiile neplacute vor disparea.

In primele 2-4 zile, asadar, veti secreta colostru, iar dupa aceea sanii produc lapte matern. Este absolut normal sa aveti dificultati in alaptare, in special in prima saptamana cand incepeti sa aveti lapte, deoarece sanii sunt foarte incordati, tari si sensibili, ii simtiti calzi si dor la atingere – este ceea ce se numeste angorjarea sanilor. Continuati sa alaptati des si incercati sa pompati uneori cate putin lapte cand ii simtiti prea plini, ceea ce va usureaza presiunea. In 7-10 zile, aceste senzatii incep sa se diminueze si veti putea alapta usor (iar daca reusiti sa alaptati frecvent si suficient, neplacerile trec chiar mai rapid, in 2-3 zile).

Dupa cum s-a spus, este cat se poate de normal ca din ziua in care incepe lactatia (intre 2 si 4 zile de la nastere), sa treceti prin angorjarea sanilor timp de 7-10 zile. Ce puteti face pentru a ameliora neplacerea:

Cum diminuati dificultatile

Este foarte important sa alaptati la scurt timp dupa nastere – imediat ce puteti. Apoi, din a doua zi, incercati sa oferiti din 2 in 2 ore sanul micutului (intre 8 si 12 sedinte de alaptat in 24 de ore ar fi recomandate). Oferiti-i ambii sani pe rand, dar asteptati intai sa suga suficient din primul (cam 10-15 minute, pana ce il simtiti usor). Daca bebelusul refuza al doilea san, veti incepe urmatoarea sedinta de alaptare cu acesta.

Alaptati corect si cu rabdare

Gasiti in primul rand o pozitie comoda pentru alaptare, apoi asigurati-va ca micutul prinde corect mamelonul – buzele trebuie sa cuprinda mai mult de sfarc, o mare parte din areola. Pentru a ajuta bebelusul sa apuce mamelonul, apucati cu degetele areola si apasati usor sfarcul, apoi oferiti-i bebelusului sanul. Aveti rabdare, deoarece in primele 30-60 secunde veti resimti durere, dar in mod normal daca micutul continua sa suga si a prins bine sanul, senzatia se diminueaza.

Acordati atentie fiecarui san – nu ii oferiti mai mult dintr-unul, dar alaptati pe rand: il lasati sa suga la un san pana ce il simtiti mai usor (10-15 minute), de abia apoi treceti la urmatorul san. Daca dupa alaptare, tot simtiti sanii plini si grei, goliti-i manual, asa incat sa eliberati din presiunea deranjanta.

Pompati

Dupa vreo 3 zile de la debutul lactatiei, puteti pompa lapte, daca va simtiti sanii foarte tari, incordati si plini, pentru a elibera presiunea – doar atat incat sa ii simtiti mai usori, nu prea mult! Daca alaptati des, la fiecare 2-3 ore si nu simtiti sanii prea plini, nu simtiti o presiune prea mare in sani, nu pompati – pomparea excesiva inrautateste angorjarea.

Comprese pe sani

Inainte de o sedinta de alaptat puteti aplica 3 minute o compresa calda (ajuta lactatia). Dupa alaptat, aplicati timp de 10-15 minute comprese reci. O metoda eficienta este sa tineti in frigider foi de varza pe care le puneti pe sani de 2 ori in fiecare zi, timp de cam 15 minute (nu mai mult si nu mai des, pentru a nu afecta lactatia).

Sutienul potrivit

Aveti grija sa folositi un sutien potrivit, din bumbac, care sa nu stranga, dar sa sustina sanii. Unele mamici gasesc mai simplu sa nu poarte deloc sutien, sa isi lase sanii dupa nastere liberi – insa daca nu purtati ziua sutien, muschilor deja solicitati le este si mai greu sa sustina toata aceasta greutate (si de aici, lasarea sanilor). Un sutien potrivit sustine acesti muschi si reduce stimularea sfarcurilor dureroase – sutien special pentru alaptat sau o bustiera elastica.

schimbari ale sanilor dupa nastere

Nu tineti sanii umezi

Imediat dupa alaptare, intindeti laptele ramas pe sfarc in jurul areolei si lasati-l sa se usuce – nu va imbracati pana ce nu sunteti uscata! De asemenea, daca aveti fisuri, este bine sa lasati des sanii la aer, fara sutien si haine – de exemplu, cand va odihniti. Daca aveti scurgeri de lapte intre alaptari, apelati la tampoane pentru sani care sa absoarba umezeala.

Unguent pentru hidratare si vindecarea fisurilor

Cand aveti sfarcuri crapate, un unguent cu lanolina va poate ajuta (mai ales in primele 10 zile de lactatie, sfarcurile se pot inflama si fisura – daca durerea este mare si nu puteti alapta, sunati medicul; cand sfarcurile dureroase impiedica alaptarea eficienta, puteti folosi mameloane de silicon ca protectie, insa intai discutati cu medicul).

Remedii pentru durerea data de angorjarea sanilor dupa nastere

Puteti lua, daca durerea este mare, acetaminofen (paracetamol), dar cel mai bine este sa va consultati cu medicul. Unele mamici recomanda remedii homeopatice – insa si aici este bine sa cereti intai sfatul medicului.

Mastita

Daca pe langa sensibilitatea crescuta a sanilor apar pete rosii, dezvoltati febra, aveti dureri in tot trupul, sunteti obosita si aveti o stare general proasta, sunati medicul – poate fi vorba despre mastita, o infectie mamara ce necesita des tratament cu antibiotic.

Dusuri

Ca idee, retineti ca un dus rece si compresele reci ajuta la diminuarea inflamarii si a sensibilitatii, dar totodata inhiba lactatia – deci sunt utile cand aveti exces de lapte (insa doar timp de 10-15 minute), in timp ce dusul cald stimuleaza lactatia. Alternarea jet rece – jet cald poate ajuta fermitatea sanilor dupa nastere, insa daca ii simtiti inflamati, evitati jetul cald. La dus, folositi un gel de dus cu PH neutru si inainte de alaptare, clatiti bine sanii cu apa. Nu folositi alte produse cosmetice – parfum, crema de corp parfumata in jurul sanilor (doar cremele recomandate, cum este unguentul cu lanolina).

Nu renuntati!

Oricat de dificil va va fi sa alaptati in primele zile, nu renuntati, continuati sa incercati cu rabdare. Dupa cum s-a spus, in scurt timp neplacerile se diminueaza. In plus, tocmai alaptarea frecventa contribuie la eliminarea angorjarii (daca nu alaptati, puteti sa va confruntati cu scaderea lactatiei, mastita, blocarea ductelor). Daca, in schimb, nu reusiti sa alaptati cat de mult sau des cere bebelusul, daca durerea va impiedica sa il hraniti adecvat si daca dificultatile nu se amelioreaza in 7-10 zile de la debutul lactatiei, consultati-va cu medicul. Dupa cam 3 saptamani de la nastere, sanii vor deveni mai moi, mai putin sensibili si nu atat de plini, chiar daca produceti lapte suficient.

Frumusetea sanilor

Pentru ingrijirea aspectului sanilor dupa nastere, de ajutor pot fi: masajul usor al sanilor; sutienul potrivit; un regim alimentar rational; hidratarea pielii sanilor cu creme speciale; exercitii fizice pentru muschii sanilor – acestea dupa ce va refaceti emotional si fizic.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.