Refacerea dupa operatia cezariana – dupa nasterea bebelusului, proaspata mamica este coplesita de noi senzatii, de emotii diverse, dar si de neplacerile practice ale recuperarii. O femeie ce a trecut printr-o nastere prin cezariana va sta inca 2-4 zile in maternitate, sub supravegerea medicilor, insa recuperarea completa va dura mai mult.
Refacerea dupa operatia cezariana nu tine doar de aspectele fizice: vindecarea inciziei si diminuarea durerilor, ci si de starea proaspetei mamici, de evitarea depresiei postpartum, de obisnuirea cu noul sau statut. Aceasta se intampla cu toate proaspetele mamici, insa mai ales cu cele care nasc prin cezariana – care dezvolta mai frecvent o depresie postnatala si uneori se ataseaza mai greu de micut.
Dupa operatie, femeia va ramane in maternitate in jur de 2-4 zile pentru supravegherea starii sale si a inciziei (cateterul si perfuzia se indeparteaza dupa aproximativ 12 ore). Medicul o va consulta o data pe zi, iar o asistenta o va supraveghea odata la cateva ore. Asistenta va verifica ritmul cardiac, starea uterului si va analiza cantitatea de scurgeri vaginale. Asistenta va instrui proaspata mamica cum sa se miste si sa respire, sa tuseasca, sa stranute – pentru ca orice presiune sau fortare a muschilor abdominali va fi dureroasa. La fel, pentru alaptare, femeia trebuie sa ceara sfaturi si ajutorul unei asistente – trebuie gasita o pozitie adecvata, asa incat mamica sa nu aiba dureri.
Imediat dupa operatia cezariana, greata este o neplacere comuna, ce poate dura cam doua zile – iar in cazul anesteziei generale, ametelile si somnolenta sunt alte doua neplaceri comune. Daca femeia se simte foarte incomodata de senzatia de greata, i se vor administra medicatii. O alta neplacere este senzatia de mancarime in tot corpul (data de anestezicele administrate) – trebuie anuntat medicul, care poate ameliora mancarimile prin medicamente. Alte neplaceri tin de dureri de cap, frisoane si senzatia de balonare destul de comuna timp de cateva zile.
Durerea se va face simtita cam o zi dupa operatie, cand efectul anestezicelor este complet eliminat. Medicii vor oferi medicatii de ameliorare a durerii – anumite narcotice si acetaminofena sau ibuprofen. In prima zi, femeii i se adminstreaza aceste medicatii intravenos (fie regulat la fiecare 4 ore, fie cand femeia le cere) iar apoi se trece la medicamente orale. Important pentru orice mamica ce naste prin cezariana: anuntati medicul sau asistenta cand simtiti orice tip de disconfort, cereti mai multe medicatii daca tot simtiti o durere intensa!
Miscarea este foarte importanta pentru refacere!
Cam la 12 ore dupa operatie, daca starea femeii este buna, ea trebuie sa se ridice din pat cu precautie si sa mearga putin (ajuta digestia si circulatia sangvina). Insa primele dati, ea trebuie asistata de catre un cadru medical – nu incercati sa va dati singure jos din pat! Pana ce este pregatita sa se dea jos din pat, femeia trebuie sa isi stimuleze circulatia prin miscari, intinderi si rotiri ale picioarelor si mainilor. A doua zi, se va misca si plimba mai mult.
Respiratia
O asistenta va invata femeia exercitii de respiratie si cum sa procedeze in caz de tuse si stranut, asa incat sa nu aiba dureri mari.
Mers la toaleta
Este important in recuperare ca femeia sa isi elibereze cat de des vezica urinara – presiunea da dureri.
Regim alimentar
Cateodata, medicul recomanda ca mamica sa astepte 6 ore pana sa manance, alteori mai mult, 12 ore. Este important sa manance initial mancaruri usoare, semi-lichide, care sa previna constipatia.
Plecarea acasa
Dupa 2-3 zile, urmeaza un control complet (uneori anumite vaccinuri) iar daca incizia arata bine, fara semne de infectie si femeia este pe picioare, urmeaza plecarea acasa cu tot cu bebe!
Asadar, dureaza intre 2 si 4 zile pana ce proaspata mamica poate merge acasa, deoarece vindecarea inciziei, dar si starea sa generala trebuie atent supravegheate. Insa refacerea dupa operatia cezariana este departe de a se fi sfarsit! Va dura o luna jumatate – doua pana ce durerea va fi doar o amintire si veti resimti doar o sensibilitate crescuta in locul cicatricii…
Refacerea emotionala dupa nastere
Acasa, orice mamica ce a nascut prin cezariana are nevoie de mult ajutor, inclusiv emotional si spiritual! O proaspata mamica se poate simti eliberata, recunoscatoare, fericita, insa la fel de bine se poate simti trista, singura, nesatisfacuta de experienta nasterii (mai ales daca cezariana a fost impusa si nu o alegere)… Important: starile schimbatoare de dispozitie sunt complet normale, nu semn al depresiei – atat timp cat nu includ morbiditate sau tristete excesiva, asadar acceptati-le asa cum sunt!
In afara de recuperarea fizica, cei din jur trebuie sa fie atenti si la starea de spirit a proaspetei mamici. Daca sunt orice semne ale unei depresii postnatale, mamica trebuie sa vorbeasca cu cineva specializat, care o poate ajuta sa treaca peste aceste emotii. In plus, studiile arata ca uneori, dupa cezariana, mamica are un sentiment de pustietate, de gol interior, nu se simte satisfacuta, ci se simte de parca a pierdut ceva – si aceasta deoarece nu si-a trait activ si constient nasterea propriului bebe!
De aceea, uneori, legatura intre mamica si bebe se formeaza mai greu… Mamica are nevoie de odihna, de sustinere, de afectiunea si apropierea familiei sale, dar si de timp in care sa se relaxeze si timp impreuna cu micutul bebelus. Nu este nici o rusine sa cereti ajutorul unui specialist, unui consilier daca va simtiti triste, pustii dupa nastere sau daca nu va simtiti prea apropiate de bebe – sunt lucruri cu care se confrunta multe mamici si peste care toate trec cu bine in timp si cu sustinerea celor dragi!
Refacerea fizica dupa nastere
Dupa iesirea din spital, femeia va lua anumite medicatii pentru durere (si eventual pentru evitarea constipatiei) cu prescriptie. Cam intr-o saptamana, ea nu va mai lua medicamente cu prescriptie, facand tranzitia la medicamente mai usoare, cum este acetaminofena. Nu luati nimic care contine acid acetilisalicilic!
Alte sfaturi pentru refacerea dupa operatia cezariana:
Beti multe lichide! Mentineti-va hidratata, band apa, ceaiuri, sucuri naturale.
Regim alimentar sanatos – stiti deja: fructe, legume, lactate, carne slaba (nimic greu sau care constipa)…
Miscati-va! Miscarea este foarte importanta in refacerea dupa operatia cezariana – ridicati-va si plimbati-va cand puteti, fara insa sa va obositi! Plimbarile sunt bune, insa fara sa exagerati. In schimb, evitati orice alt efort, evitati scarile, evitati orice munca obositoare, mai ales aplecarile sau ridicarea de obiecte! De abia in 6-8 saptamani si daca vindecarea inciziei este completa si medicul va da acordul, puteti sa va apucati incet-incet de exercitii fizice – de la cele simple la cele mai complicate…
Odihniti-va! Cereti ajutor in primele luni, este normal sa va trebuiasca timp sa va refaceti fizic si emotional. Incercati sa va odihniti si sa dormiti cand puteti.
Respectati recomandarile medicului. Cam la o luna jumatate sau doua (6-8 saptamani), veti urma un control medical al starii generale. Pana atunci, asigurati-va ca respectati cu sfintenie recomandarile medicului!
Durere. O perna va este de ajutor: cand va miscati, cand stranutati, tusiti, radeti, presati foarte usor o perna de incizie. Puteti incerca si comprese calde pentru ameliorarea durerii. Desi vi se poate parea ca daca stati drept, se deschide rana, nu este adevarat – incercati sa nu va cocosati si stati cat mai drept, intarind astfel muschii abdominali!
Aspectul cicatricii. Dupa 6-8 saptamani, puteti incerca masajul cicatricii cu o lotiune speciala (intrebati medicul).
Urmariti-va incizia. Urmariti vindecarea inciziei, pastrati igiena, evitati frecarea hainelor de incizie si invatati sa recunoasteti semnele unei posibile infectii: inrosire, caldura pielii, inflamare, durere mai mare decat de obicei, febra, arsuri la urinare, scurgeri vaginale urat mirositoare, rosu-maronii si dense (veti avea scurgeri cam o luna, chiar doua, insa cantitatea ar trebui sa se micsoreze, nu sa creasca, iar culoarea sa treaca de la rosu la roz si apoi la galbui – daca dupa venirea acasa observati scurgeri rosii sunati medicul).
In mod normal, in o luna si jumatate, cicatricea ar trebui sa se fi micsorat semnificativ, sa aiba culoarea pielii (in prima luna este mai inchisa la culoare) si sa nu prezinte nici o inflamare. Amorteala si mancarimile in jurul inciziei in timpul vindecarii sunt normale.