Copii & adolescențiCum se poate depista sinuzita la copii și ce tratamente sunt?

Cum se poate depista sinuzita la copii și ce tratamente sunt?

Sinuzita la copii este o afectiune ce presupune iritarea si inflamarea sinusurilor copilului, ce poate fi cauzata de o infectie care apare cel mai des dupa o raceala (infectie virala sau bacteriana) sau de iritarea in urma unei alergii sau a factorilor poluanti. Sinuzita este cauzata de infectarea sinusurilor si implica prezenta unor simptome precum presiunea si durerea fruntii, ochilor, nasului, congestie nazala, secretii nazale galben-verzui si vascoase, tuse. Insa tocmai din cauza acestor simptome, sinuzita este uneori gresit diagnosticata – putand fi vorba nu de sinuzita, ci doar de o raceala simpla.

Sinuzita la copii este, asadar, cauzata de infectarea si deci inflamarea si iritarea sinusurilor – acele cavitati cu aer aflate in oasele craniului unui om, pungi de aer captusite cu o membrana, o mucoasa similara cu mucoasa din interiorul nasului. Se presupune ca rolul sinusurilor, a acestor cavitati umplute cu aer din oase, este cel de a izola craniul si a micsora greutatea craniului unui om.

Orice persoana are patru perechi de sinusuri asezate in dreapta si stanga capului simetric: in spatele oaselor obrajilor (sinus maxilar), in spatele fruntii (sinus frontal), intre ochi (sinus etmoid) si mai adanc, in spatele ochilor (sinus sfenoid). Mucoasa sinusurilor are rol de a produce mucus, mucus eliminat pe nas.

Dupa o raceala sau ca urmare a unei alergii, membranele sinusurilor se inflameaza si se produce mucus in exces. Deschiderea sinusurilor (orificiile) poate fi blocata si astfel eliminarea mucusului este dificila, mucusul ramanand blocat in sinusuri, ceea ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea unor virusi si bacterii – ce pot conduce spre sinuzita.

Simptomele sinuzitei la copii

Copii mici. Simptomele sinuzitei sunt extrem de asemanatoare cu cele ale unei raceli – de multe ori, sinuzita este o urmare a racelii. Simptomele includ nas infundat, secretii nazale vascoase de culoare galben-verzui, tuse seaca, febra usoara. Daca un copil dezvolta febra dupa cateva zile in care a avut simptomele unei usoare raceli, este semn al unei posibile infectii – printre care sinuzita. Important: deoarece la copiii mici sinusurile frontale, din frunte, sunt inca in formare si pana pe la 7 ani ele nu sunt dezvoltate, ele nu se pot infecta la varste mici, inainte de 7 ani – asadar, copiii mici cu dureri de cap nu au sinuzita, ci alte posibile afectiuni!

Copii peste 10 ani. Pentru copiii mai mari, simptomele frecvente ale sinuzitei sunt: o tuse seaca ce nu se amelioreaza dupa o saptamana de raceala, congestie nazala, secretii nazale vascoase, febra, o sensibilitate a fetei, durere de cap, durere in urechi, durere de dinti, o presiune deranjanta resimtita in frunte, ochi, nas, obraji. Mai rar, copilul poate avea stari de greata si probleme cu stomacul.

sinuzita

Insa sinuzita nu va fi diagnosticata decat atunci cand aceste simptome dureaza mai mult de 10-14 zile fara sa existe o ameliorare. Sinuzita poate fi confundata usor cu o raceala din cauza asemanarii simptomelor: si in cazul racelii, copilul va avea nas infundat, secretii nazale vascoase, tuse, febra – care se inrautatesc pe masura ce raceala evolueaza, in aproximativ o saptamana, dupa care incep treptat sa se diminueze, iar starea copilului sa revina incet la normal. Atunci cand simptomele dureaza de doua saptamani, insa observati o imbunatatire treptata, sansele cele mai mari indica o raceala si nu sinuzita. In schimb, atunci cand simptomele dureaza de aproape doua saptamani fara nici un fel de schimbari in bine, se poate vorbi despre sinuzita copilului

Putem vorbi de sinuzita acuta, ce se declanseaza subit si se manifesta intr-o perioada mai mica de timp (dureaza cam patru-cinci saptamani de la infectare pana la vindecare) si e cauzata in general de o infectie virala (mai rar si in urma alergiilor sau a factorilor poluanti). Insa un copil poate dezvolta sinuzita cronica, ceea ce inseamna ca se manifesta pe parcursul a catorva luni (peste opt saptamani de la infectare pana la vindecare) si ca simptomele sunt mai usoare – pot fi diferite forme in acest caz, cauzele variind de la infectii bacteriene, infectii cu ciuperci, in urma alergiilor sau chiar a factorilor poluanti.

Tratamentul sinuzitei copilului

Preventia. Sinuzita copilului nu este o boala contagioasa, insa are mari sanse de manifestare imediat dupa o raceala – asadar, nu expuneti copilul, evitand persoanele racite si invatandu-l regulile igienei. Depistarea si tratarea posibilelor alergii pot fi de asemenea utile. In plus, deoarece aerul uscat din casa irita sinusurile si le fac o tinta usoara a infectiilor, folositi un umidificator, mai ales iarna cand nu aerisiti si aveti incalzire.

Tratamentul sinuzitei copilului. Dupa cum s-a spus, sinuzita nu este usor de depistat si poate fi confundata cu o raceala. Semnele care indica sinuzita le constituie persistenta simptomelor peste doua saptamani si/sau severitatea acestor simptome, care nu se amelioreaza. Numai medicul va diagnostica corect sinuzita (desi chiar medicii gresesc uneori). Atunci cand copilul prezinta simptome constante de peste 14 zile sau simptome severe, mergeti la un consult. Daca medicul banuieste o infectie bacteriana, pot fi administrate antibiotice, insa de obicei sinuzita e cauzata de virusi (deci antibioticele nu au nici un efect) si trece de la sine in timp, fara tratament special.

Medicul va recomanda medicamente pentru diminuarea simptomelor deranjante: probabil antihistamine si decongestionante, ibuprofen sau acetaminofena pentru febra si durere. Daca infectia nu se amelioreaza si simptomele nu trec nici dupa tratament, este necesar un alt consult medical si analize detaliate (precum o tomografie). Daca se depisteaza complicatii, rareori se impune interventia chirurgicala. Insa in general, simptomele se vor ameliora si vor trece in cateva saptamani.

Cand sunati medicul si programati consult. Asadar, veti suna medicul atunci cand: raceala dureaza de peste 10-14 zile si nu observati nici un fel de imbunatatire; raceala pare ca devine mai serioasa, nu mai usoara dupa o saptamana; simptomele sunt severe (febra mare, durere a obrajilor, a nasului).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.