Indiferent de sistemul de incalzire pe care il aveti, intretinerea caloriferelor reprezinta un pas foarte important. Bineinteles, intretinerea caloriferelor este influentata si de tipul acestora, in functie de materialul din care sunt confectionate acestea putand fi din fonta, otel sau aluminiu.
Caloriferele de fonta sunt cele mai vechi si se regasesc in locuintele celor mai multi dintre dumneavoastra, mai ales daca locuiti la bloc si sunteti racordati la sistemul comun de incalzire. Aceste calorifere nu doar ca sunt foarte usor de intretinut, insa au numeroase beneficii. Desi se incalzesc relativ greu, ele se vor raci la fel de greu, ceea ce inseamna ca vor emana caldura pentru o perioada mai indelungata. Se erodeaza foarte greu, fapt care le face foarte rezistente.
Caloriferele din otel sunt cele mai des intalnite in cazul in care locuinta dumneavoastra este incalzita de o centrala termica. Desi nu au o durata de viata foarte mare, fata de cele prezentate anterior, si caloriferele din otel sunt usor de intretinut.
Iar caloriferele de aluminiu, foarte rezistente si ele si cu o durata relativ mare de functionare, necesita o ingrijire mai atenta.
Caloriferele nu doar ca trebuie sa functioneze impecabil pentru a va oferi confortul de care aveti nevoie, insa trebuie sa indeplineasca si un rol estetic, de aceea acordati suficienta atentie ingrijirii acestora.
Una dintre actiunile cele mai usoare este indepartarea frecventa a prafului care se depune pe calorifere. Acesta nu doar ca este inestetic si reprezinta o sursa periculoasa de microbi si bacterii, insa reduce cantitatea de caldura emisa
Aerisirea caloriferelor reprezinta, de asemenea, un aspect foarte important. De cele mai multe ori aceasta operatiune este realizata la inceputul sezonului rece
Mai ales daca sunteti racordati la reteaua comuna, pe timp de vara este important ca toate caloriferele sa fie demontate si ulterior spalate. In aceasta perioada instalatia este oprita, lucru care va va permite sa demontati caloriferele. Acestea se vor spala in interior cu un jet foarte puternic de apa pentru a indeparta depunerile de mal si nisip care, in timp, pot dauna grav caloriferului
Este foarte important sa verificati frecvent robientii pentru a evita aparitia unor neplaceri cum ar fi inundatiile; daca observati ca apa curge, incercati pe cat posibil sa remediati problema cu rapiditate
La un anumit interval este necesara vopsirea caloriferelor din fonta, nu inainte ca vechea vopsea sa fie inlaturata
Indiferent de tipul caloriferelor, analizati-le cu atentie pentru a nu avea fisuri si daca observati ceva in neregula nu ezitati sa chemati un instalator.