Baia bebelusilor este foarte importanta, cei mici au o piele extrem de sensibila, iar ea trebuie ingrijita zilnic. O igiena precara va duce la aparitia diferitelor alergii care sunt extrem de greu de tratat. Multe mamici evita sa faca baia bebelusilor nou – nascuti in primul rand de teama. Faptura care abia s-a nascut este extrem de firava, iar buricutul care inca nu a cazut este inca un motiv de ingrijorare.
Mamicile care nasc in spital sunt instruite cum sa faca baia bebelusilor de catre personalul medical si ar trebui sa fie foarte atente la sfaturile ce le primesc. In spital baia celui mic se face cel mai adesea dimineata, dar acest fapt se datoreaza mai ales programului personalului. Veti observa ca si nou – nascutii sunt imbaiati zilnic, ocolind cu grija zona buricului.
Ajunse acasa, mamicile trebuie sa faca baia bebelusilor cu aceeasi regularitate, adica in fiecare zi. Dupa cum am mai spus, pielea copilasilor este foarte sensibila si acest fapt se datoreaza in special mediului acvatic in care cei mici au locuit timp de noua luni. Pielea lor este extrem de fina si subtire, fiind mai repede expusa leziunilor de orice fel. Baia nou – nascutilor pana la caderea buricului nu se face prin introducerea corpului copilasului in intregime in apa si cu siguranta se va face in chiuveta sau intr-un lighenas.
Sustineti copilul pe bratul dumneavoastra si cu cealalta mana spalati usor piciorusele care pot fi scufundate in apa si umeziti usor abdomenul. Dupa ce buricul a cazut, puteti folosi caditele speciale pentru baia bebelusilor pe care le gasiti in comert si care sunt dotate cu un suport anatomic ce il tine pe cel mic intr-o pozitie corecta in baie. Pana isi poate tine capul va recomandam sa il sustine pe cel mic cu bratul dumneavoastra, tocmai pentru a evita alunecarea acestuia in cada si inecarea sa.
Baia bebelusilor trebuie atent supravegheata si va sfatuim sa nu lasati niciodata copilul singur in cadita, desi a trait intr-un mediu acvatic, cel mic nu poate respira in apa si este foarte posibil ca atunci cand este lasat singur printr-o intamplare nefericita sa alunece in apa si intr-un final sa se inece.
Baia bebelusilor poate fi facuta de orice persoana din casa, insa va recomandam ca la inceput baita sa fie facuta de o persoana cu experienta, care a mai crescut copii si care stie sa le sustina corpul. In perioada in care cei mici nu isi pot sustine singuri corpul baia va fi un pic mai dificila, tocmai de aceea daca mama este la primul copil ar trebui sa solicite ajutorul bunicii care in mod sigur stie cum sa imbaieze un copil.
Asadar, baia bebelusilor trebuie facuta zilnic, chiar daca vi se pare ca cel mic este curat si nu considerati ca ar mai fi nevoie sa il imbaiati, va inselati amarnic. Pielea sa simte orice gram de substanta nociva cu care intra in contact, aceste substante se pot gasi pe hainutele sale (resturi de detergent) cel mai adesea. Detergentul il irita pe cel mic, cel mic transpira – chiar daca nu o face abundent, cel mic este cel mai probabil mangaiat si sarutat de mai multe ori pe zi – toti acesti factori alaturati ii pot genera diferite leziuni la nivelul pielii, daca nu ii faceti baita zilnica. Dupa baia bebelusilor, este bine sa imbracati copilul in hainute curate spalate si calcate.
Momentul zile in care faceti baia este alegerea dumneavoastra, insa cel mai adesea parintii fac baia bebelusilor inainte de culcare, tocmai pentru a-i linisti pe acestia asigurandu-le astfel un somn mai linistit. Majoritatea copiilor adorm aproape imediat dupa baie, mai ales daca apa a fost un pic mai calduta. O stare de moleseala ii cuprinde si nu isi doresc altceva decat sa se culce in patutul lor.
Exista insa si copilasi care sunt agitati in timpul baitei si tocmai de aceea nu vor adormi prea curand dupa terminarea ei. Momentul zilei in care le faceti baie celor mici depinde atat de disponibilitatea dumneavoastra, cat si de copilasul care poate reactiona in diferite feluri in timpul baitei. Daca aveti un copilas care nu iubeste baita, nu renuntati sa o faceti zilnic, insa schimbati momentul zilei, ii puteti face baie dimineata, in acest fel evitati ca cel mic sa aiba un somn agitat.
Majoritatea parintilor aleg seara sa il imbaieze pe cel mic, seara inainte de ultima masa de lapte. In acest fel cel mic reuseste sa isi stabileasca un program. Bebelusul va sti in timp ca dupa baita, bea lapticul, apoi mami si tati sting lumina si el se poate culca in cele mai bune conditii. Chiar daca se va trezi pe parcursul noptii, somnul de dupa baita il va odihni si ii va da o stare de bine.
Baita celor mici le este benefica atat pentru mentinerea unei stari de igiena atat de necesara, cat si pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului. Dupa baie trebuie sa le faceti un masaj cu uleiuri speciale pentru copilasi, tocmai pentru a modela diversele imperfectiuni generate de pozitia incomoda in care au stat timp de noua luni, dar si pentru a-l relaxa pe cel mic mai mult inaintea somnului.