Animale de companieCopiii și animalele de casă - iubire, loialitate și prietenie

Copiii și animalele de casă – iubire, loialitate și prietenie

Nu exista copil in intrega lume care sa nu indrageasca animalele si care sa nu isi doreasca un animal de companie. Poate fi si cazul multora dintre voi, cei care cititi acest articol si aveti copii care v-au rugat in nenumarate randuri si in cele mai frumoase si mai induiosatoare feluri sa le oferiti un prieten nou de joaca, adica un animal de companie. Acest articol doreste sa va prezinte relatia care se poate inchega intre copii si animalele de casa, dar si beneficiile pe care un astfel de companion le poate avea asupra dezvoltarii copiilor.

Animalele fac parte din viata oricarui copil. Printre primele cuvinte pe care copiii le invata se numara si numele animalelor, iar imagini ale acestora ii inconjoara, si este absolut normal ca interesul copiilor pentru aceste vietati sa creasca.

In anumite tari au fost infiintate asociatii care vin in ajutorul parintilor, oferindu-le informatii extrem de valoroase despre diferite aspecte ale convietuirii copilului cu un animal de companie. Aceste asociatii incearca sa ii indrume pe acei parinti care doresc un animal de casa pentru copilul lor, prin intermediul unui program educational, pentru a putea alege animalul potrivit in functie de varsta si dorintele copilului. Alegerea unui animal de companie pentru copilul dumneavoastra nu este deloc un pas usor, ci din contra, aceasta decizie trebuie luata cu foarte mare responsabilitate.

Atunci cand un copil are un animal de companie, cel din urma va fi vazut si tratat ca un adevarat prieten, deoarece, animalele de companie sunt cei mai buni companioni pentru copii.

De ce este bine ca micutii sa creasca in compania unui animal de casa

Cercetarile au demonstrat ca daca un copil este crescut in compania unui animalut de casa, acesta va fi mult mai sanatos, mai energic si se va dezvolta mult mai armonios. Probabil va intrebati care este legatura dintre animalul de companie si dezvoltarea copilului, insa aceasta legatura chiar exista, deoarece un animal inseamna o foarte mare responsabilitate din partea celui mic. Si, mai mult decat atat, ganditi-va cat de mult timp petrec cei doi impreuna, deoarece copilul va fi nedezlipit de prietenul sau necuvantator.

Prezenta unui animal de companie in viata fiecarui copil este cat se poate de benefica. In primul rand, copilul simte ca oricand poate “vorbi” cu cineva, deoarece in general copiii care au animale obisnuiesc sa vorbeasca mereu cu acestea. Un animal de companie dezvolta afectivitatea copiilor, acestia devenind mult mai sensibili, mai ingaduitori si mai intelegatori. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca acei copii care au animale de companie sunt mult mai increzatori in sine, sunt mai energici si pot invata mai repede; pe langa acestea ei sunt mult mai comunicativi si sociabili, si foarte disciplinati.

Cand si ce animal de companie alegeti pentru copilul dumneavoastra

Induiosati de dorinta si rugamintea celor mici de a le oferi un prieten de nadejde si un partener de joaca inedit, va hotarati intr-un final sa faceti pasul cel mare si sa le oferiti micutilor o imensa bucurie. Insa, inainte de a face acest pas, trebuie sa va informati, si cum la noi in tara nu exista prea multe programe educationale referitoare la relatia copil-animale de companie, Internetul ramane solutia cea mai buna.

In primul rand, atunci cand doriti un animal de companie pentru copilul dumneavoastra, este necesar sa adaptati varsta copilului la animalul asupra caruia v-ati orientat. Cainii si pisicile sunt cele mai populare animale de companie fiind excelenti companioni pentru cei mici. Copiii cu varsta mai mica de patru ani nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalului de casa, deoarece acestia pot fi raniti. Micile animale de companie exotice, cum ar fi hamsterul sau porcusorul de Guineea nu sunt indicate celor mici.

cainii si loialitatea

Cainii sunt excelente animale de companie pentru cei mici. De-a lungul timpului s-au observat legaturi strnase care s-au inchegat intre copii si caini, fapt pentru care unele rase sunt acum folosite pentru ajutarea copiilor cu dizabiltiati, prin terapii. Din nefericire, tara noastra nu este atat de deschisa acestor terapii, avand in vedere faptul ca in Anglia, ca si in alte tari din intreaga lume, exista spitale pentru copii cu probleme unde se practica terapia cu animale, iar rezultatele sunt de fiecare data incredibilie.

Pisicile sunt si ele companioane ideale pentru copii. Acestea sunt foarte sociabile, jucause si energice, si cei doi prieteni se vor antrena in cele mai nastrusnice jocuri.

Copiii care traiesc in prezenta unui animal de companie vor invata inca de la o varsta frageda ce este aceea responsabilitatea. Deoarece regula de aur pe care parintii trebuie sa o ia in considerare in momentul in care se hotarasc sa ofere copilului un animal de companie, este corecta instruire a acestuia cu privire la responsabilitatile care il asteapta.

Indiferent de animalul de companie ales, acesta trebuie ingrijit, hranit si educat, iar acest aspect nu trebuie sa ii scape copilului din vizor. In acest fel, copiii vor invata ce inseamna a fi responsabil, si nu doar in ceea ce priveste animalul de companie, ci si in ceea ce ii priveste pe ei, deoarece vor fi nevoiti sa isi organizeze foarte bine timpul si vor trebui sa fie responsabili de propriile lor actiuni.

Copiii pot invata foarte multe lucruri de la animalele lor de companie. Daca ati ales cainele drept animal de companie, copilul dumneavoastra va invata cu siguranta ce inseamna prietenia, loialitatea si afectiunea, deoarece prin acestea va fi rasplatit de catre companionul sau patruped. Mai mult decat atat, activitatile din aer liber il vor apropia mai mult pe copil de natura, in asa fel incat acesta va invata sa pretuiasca si sa respecte ceea ce il inconjoara.

Parintii trebuie sa asigure animalului de companie ingrijirea medicala necesara, prin vizite frecvente la medicul veterinar pentru deparazitari si vaccinari, pentru a nu pune nici sanatatea celor mici in primejdie.

Ghid de convietuire copii – animale de companie

Chiar daca un animal de companie potrivit ales intr-o perioada potrivita nu ar trebui sa ridice prea multe probleme, exista un set de reguli pe care copiii trebuie sa le respecte pentru a avea o buna relatie cu prietenul de joaca necuvantator. Copiii trebuie sa fie invatati sa se poarte frumos cu animalele de companie:

•sa nu vorbeasca tare, sau sa tipe, ci sa foloseasca o voce cat mai blanda;

•sa nu le bruscheze sau sa le raneasca in vreun fel;

•sa se joace frumos cu acestea;

•sa le permita sa se odihneasca;

•sa nu le ofere de mancare alimente care le-ar putea dauna;

•sa le trateze ca pe adevarati membrii ai familei.

Mai mult decat atat, acestia trebuie sa fie instruti de catre parinti cu referire la ingrijirea animalului. Din nefericire exista si cazuri in care copiii nu pot trai in compania unui anumit animalut de casa deoarece au diferite alergii sau alte probleme de sanatate.

Daca aceste mici reguli sunt indeplinite, iar parintii sunt dispusi sa le ofere copiiilor o asemena bucurie, atunci relatia dintre copii si animalul de companie va fi una cu adevarat impresionanta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.