Sarcină & BebeAmniocenteza la gravide, un test medical opțional cu multe riscuri

Amniocenteza la gravide, un test medical opțional cu multe riscuri

Amniocenteza la gravide este unul dintre testele medicale optionale din timpul sarcinii. Este considerat un test de diagnostic invaziv si riscant, de aceea nu este recomandat pentru toate femeile insarcinate! Atunci cand un medic va recomanda efectuarea amniocentezei, este bine sa cantariti in balanta motivatiile practice pentru efectuarea testului si riscurile acestuia.

Cine si de ce apeleaza la amniocenteza la gravide:

Dupa cum s-a mentionat, nu este un test obligatoriu, nici frecvent recomandat. In general, amniocenteza la gravide se recomanda doar atunci cand:

  • Femeia insarcinata are peste 35 de ani si exista suspiciuni legate de o dezvoltare deficitara a fatului; in general, dupa varsta de 35 de ani, creste semnificativ riscul de sindrom Down la fat, dar si riscul altor anomalii de dezvoltare (gravida trebuie, insa, sa efectueze teste medicale mai simple inainte de o amniocenteza).
  • Femeia insarcinata are in istoricul medical familial cazuri de anomalii genetice;
  • Femeia insarcinata a efectuat testele initiale de screening in primul trimestru si testul triplu/cvadruplu si rezultatele au fost pozitive.
  • Femeia insarcinata s-a mai confruntat in trecut cu sarcini care au prezentat anomalii si malformatii.
  • Femeia insarcinata a pierdut mai multe sarcini in trecut.

Importanta screeningului si a testului triplu/cvadruplu inaintea amniocentezei la gravide:

Inainte de a efectua riscanta amniocenteza, femeia insarcinata ar trebui sa efectueze aceste doua teste mai putin intruzive care pot arata necesitatea amniocentezei. Screeningul primului trimestru este un test simplu, ce presupune testarea sangelui si ecografia efectuata pentru verificarea cefei fatului.

Este efectuat intre saptamanile 10 si 14 de sarcina si arata probabilitatea existentei anumitor malformatii fetale: sindrom Down, malformatii la inima, malformatii ale tubului neuronal. Testul triplu/cvadruplu este inca un test ce trebuie efectuat inaintea unei amniocenteze, dupa saptamana 16 de sarcina, care presupune tot analiza sangelui. Acest test masoara nivelul hormonilor de sarcina si poate indica existenta diferitelor malformatii.

Insa testele de mai sus nu au o valoare de diagnostic! Acuratetea lor este in jur de 80% la screening si 70% la testul triplu sau cvadruplu. Uneori, femeile diagnosticate pozitiv dupa efectuarea acestor teste au sarcini absolut normale. Asadar, cand rezultatele sunt pozitive, pentru un diagnostic precis este necesara uneori amniocenteza la gravide.

Cum decurge amniocenteza la gravide:

Acest test de diagnostic se realizeaza atunci cand este recomandat, dupa saptamana 15 de sarcina si pana in saptamana 20 (desi uneori se realizeaza si dupa acest termen). Cu cat sarcina este mai tanara, cu atat cresc riscurile. Testul verifica prezenta anomaliilor genetice si cromozomiale, a malformatiilor fetale, dar si a unor infectii cu o acuratete de 99%.

Acest test verifica prezenta sindromului Down, a spinei bifide, a anencefaliei, a fibrozei chistice, a bolii Hungtinton, a bolii Tay-Sachs, a unor infectii intrauterine riscante – si alte posibile anomalii. De asemenea, testul verifica si maturitatea pulmonara a fatului si pericolul in cazul incompatibilitatii Rh.

Explicat cat mai simplu, testul presupune ca medicul va strapunge cu un ac lung si subtire (cam 20 de centimetri si gros de aproximativ 0,8 – 1 milimetru) abdomenul si uterul femeii insarcinate si va prelua o mostra din lichidul amniotic, care contine celule fetale ce vor fi analizate ulterior. Medicul verifica constant procedura ecografic. Procedura in sine se efectueaza cu anestezie locala. Mostra preluata este mica, dar suficienta pentru o analiza amanuntita in laborator: de exemplu, la o sarcina de 18 saptamani, se preiau cam 18 mililitri de lichid amniotic.

 Ce riscuri presupune amniocenteza la gravide:

Inainte de a efectua o amniocenteza, este esential sa cantareti riscurile. De exemplu, daca ai o varsta inaintata, insa screeningul si testul triplu sau cvadruplu nu au aratat probabilitatea existentei vreunei anomalii, poate fi mult mai bine sa nu efectuezi acest test invaziv. Sfatul medicului este esential, insa daca tu ca viitoare mama crezi ca nu exista motive practice pentru test, ai tot dreptul de a cere o a doua opinie. Din pacate, amniocenteza este testul cel mai sigur si spre deosebire de cele anterioare, care au doar o valoare orientativa, acesta are valoare de diagnostic.

Riscul cel mai mare al amniocentezei il presupune pierderea spontana a sarcinii – nu este foarte mare, cam o femeie din 200 sufera de avort spontan dupa aceasta procedura medicala. Dar, totusi, riscul exista. Alte riscuri tin de: durere si febra dupa interventie, infectare, sangerare, pierdere de lichid amniotic, afectarea fatului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.