Sarcină & BebeMoartea subită a bebelușului, cum apare această tragedie și ce trebuie șă...

Moartea subită a bebelușului, cum apare această tragedie și ce trebuie șă știe mămica

Moartea subita a bebelusului este o tragedie ce inca afecteaza unele familii – este vorba de sindromul mortii subite a sugarului de sub 1 an. In pofida avansului medicinei, cauza clara a acestei tragedii nu este cunoscuta.

Moartea subita a bebelusului afecteaza familii din timpuri stravechi. Medicii de astazi, de obicei, o pun pe seama pozitiei in timpul somnului sugarului, care poate cauza sufocarea acestuia. Si oamenii din trecut au observat ca este vorba de sufocare – bebelusul inceta deodata sa respire in timpul somnului. Ei au pus aceasta tragedie pe seama unor monstri (in mitologia noastra, strigoaicele) ce intra in casa nevazuti si se asaza pe pieptul sugarului sufocandu-l lent.

Fara explicatii

Sindromul mortii subite a sugarului nu are o cauza aparenta si o explicatie medicala, chiar dupa ce sunt intreprinse analize ulterioare. Autopsiile si alte investigatii nu pot explica decesul copilasului, iar acesta era complet sanatos. Cand un sugar moare, iar cauza este cunoscuta (deshidratare, intoxicatie), nu este vorba de sindromul mortii subite a sugarului. Asadar, cauza decesului este acest sindrom, insa nimeni nu poate explica aparitia sindromului.

Cea mai frecventa cauza a mortii sugarului este tocmai acest sindrom al mortii subite, care de obicei apare in timpul somnului. Desi s-ar crede ca aceasta se intampla in timpul noptii (de aceea parintii isi verifica uneori constant bebelusul), statisticile arata ca decesul survine subit mai des in timpul zilei, cand sugarul doarme. Totusi, desi este cauza cea mai frecventa a mortii bebelusului sub 1 an, moartea subita a bebelusului nu este foarte intalnita.

Varsta

Se pare ca riscul este cu atat mai mare cu cat sugarul este mai mic – majoritatea deceselor au loc la o varsta de sub 4-5 luni. S-a legat varsta mica de capacitatea creierului sugarului de a regla respiratia, deci specialistii spun ca dezvoltarea creierului diminueaza treptat riscul.

Risc

Desi bebelusul pare absolut sanatos si energic inainte, se pare ca ar exista cativa factori de risc in moartea subita a bebelusului – este vorba de o nastere prematura, o greutate mica a sugarului, un mediu toxic (fum de tigara sau alte substante in casa) sau o sanatate si ingrijire precara a mamei in timpul sarcinii. S-a constatat ca victimele au fost mai mult baieti, insa nu s-a oferit inca o explicatie – poate fi doar o coincidenta.

Nu exista o masura eficienta 100%

Bebelusii despre care medicii au crezut ca prezinta risc crescut (vezi mai sus) au fost monitorizati cu aparate speciale – care le supravegheau respiratia constant. Insa aceasta monitorizare nu a fost in masura sa opreasca moartea subita a sugarilor, ci doar sa o anunte.

Cum se intampla moartea subita a bebelusului

Poate ca cel mai greu pentru parintii indurerati este ca nu exista nici un fel de explicatie pentru ce s-a intamplat – bebelusul pur si simplu se opreste din respirat. Nu s-au vazut nici un fel de semne ale unei imbolnaviri, ale vreunei afectiuni (nici in cadrul autopsiilor), nu s-a vazut nici un fel de semn ca bebelusul ar fi suferit sau s-ar fi miscat sau zbatut inainte (el este gasit exact in aceeasi pozitie in patutul sau). Nu exista nici un caz in care un bebelus a putut fi resuscitat odata cu aparitia sindromului mortii subite.

Este rara

Ca proaspeti parinti, nu trebuie sa deveniti obsedati de acest risc – sunt, totusi, rare cazurile de moarte subita. Este bine sa luati precautiile recomandate, dar nu traiti intr-o teama constanta – nu va ajuta cu nimic si va afecteaza relatia cu bebelusul.

Nu este vina nimanui

Moartea subita a bebelusului nu se intampla din vina cuiva – tocmai de aceea nu poate fi explicata. Poate fi greu ca nu stiti ce s-a intamplat, insa nimeni nu stie – nu va autoinvinovatiti! Nu are legatura cu cata ingrijire si atentie i-ati acordat, deci sentimentele de vinovatie ar trebui inlaturate. Este o tragedie, insa nu sunteti responsabili. Bine de stiut este ca daca aceasta tragedie s-a intamplat, aceasta nu inseamna ca aveti risc crescut ca ea sa se repete in viitor.

Precautii – pozitia in timpul somnului

Cel mai important, dupa cum sfatuiesc medicii, este sa il asezati pe bebelus in patut cu fata in sus, pe spate – in nici un caz pe burtica. Se pare ca, odata transmisa aceasta recomandare, cazurile de moarte subita a bebelusului s-au diminuat semnificaiv.

Patutul bebelusului

Se recomanda ca sugarul sa doarma in patutul sau, nu in pat cu parintii. Patutul poate fi lasat in aceeasi camera cu a parintilor, insa in acest caz, parintii trebuie sa se asigure ca nu fumeaza in camera si ca nu deranjeaza somnul bebelusului – prin zgomot (TV, sforait) sau lumini. Patutul trebuie sa respecte normele de siguranta, sa fie fix si sa aiba o saltea bine fixata si aerisita regulat (desi sindromul mortii subite nu are legatura cu salteaua). Asternuturile trebuie sa fie fixate de saltea, iar paturica cu care este invelit bebelusul sa nu ajunga pana la gat si sa fie fixata in partea de jos. Nu trebuie asezat nimic in patut langa sugar: fara pernite sau jucarii.

Suzeta

Desi inexplicabil, se pare ca folosirea suzetei scade riscul aparitiei sindromului mortii subite a bebelusului – asadar, ii oferiti, daca vrea, o suzeta inainte de culcare (nu exista nici un pericol daca adoarme cu suzeta).

Temperatura camerei

Parintii fac greseala sa incalzeasca prea mult temperatura in camera bebelusului. Pastrati o temperatura medie.

Ingrijirea femeii insarcinate

Desi nu este sigur – asa cum nimic nu e sigur cand se vorbeste despre moartea subita a bebelusului – se pare ca riscul scade daca femeia insarcinata isi pazeste sanatatea, renunta la vicii (fumat, alcool) si are un stil de viata regulat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.