Dragoste și relațiiDe ce te îndrăgostești și în ce constă atracția

De ce te îndrăgostești și în ce constă atracția

De ce te indragostesti, de ce se intampla sa vezi o persoana necunoscuta si sa simti deodata ca totul s-a schimbat sau, dimpotriva – sa privesti deodata o persoana pe care o cunosti de ani intr-un alt fel? Artistii au apreciat dintotdeauna misterul iubirii, in timp ce oamenii de stiinta au cautat explicatii practice si rationale.

Raspunsuri la intrebarea „de ce te indragostesti” sunt multe: insa chiar adunate intr-un tot, ele nu pot explica in totalitate ce este si de ce apare dragostea, de ce se mentine sau din contra, de ce dispare intr-o buna zi. Poate ca tu crezi ca e vorba de destin sau poate ca crezi ca tu singur alegi de cine te indragostesti si cu cine ai relatii! Insa exista diversi factori ce favorizeaza si influenteaza indragostirea si formarea unui cuplu.

Excitabilitate nervoasa si excitatie sexuala

Atractivitatea fizica. Bineinteles, un rol major il joaca hormonii eliberati de catre creier in organism: in special cand esti atras fizic si sexual de o persoana. O persoana foarte atractiva in jurul tau creeaza o stare de excitatie si de bine, data de valurile de hormoni. Oamenii au fost dintotdeauna atrasi de frumusetea fizica – nu are rost sa negam. In plus, se pare ca, inconstient, atat femeile, cat si barbatii sunt atrasi de trasaturile ce arata fertilitate (la femei, trasaturi faciale regulate, par bogat si in special blond (!), sani mari, solduri voluptoase) sau virilitate (la barbati – trasaturi faciale regulate si aspre, statura impunatoare).

Insa exista si un mecansim psiho-social intresant cu privire la atractivitatea fizica atunci cand te indragostesti. Constient sau nu, toti adoptam acest mecanism de auto-aparare si protejare a imaginii de sine si a mandriei: in functie de propria noastra estimare cu privire la gradul de atractivitate personal, alegem persoane considerate a fi la acelasi nivel de atractivitate (sau pe aproape).

Studiile au aratat ca oamenii se indragostesc rar daca cred ca ar putea fi refuzati. Cu alte cuvinte: cei frumosi cu frumosi, cei mai putin frumosi, cu altii la fel… Pentru justificarea iubirii, intra in scena alte aspecte: inteligenta, bunatatea, potrivirea cu persoana. Exceptiile: un partener foarte atractiv cu unul foarte putin atractiv confirma regula, insa sugereaza si o alta explicatie la intrebarea „de ce te indragostesti” (care va fi relatata mai jos).

Excitabilitate nervoasa (arousal). Ei bine, logic ca simpla atractivitate fizica nu este un raspuns tocmai satisfacator la intrebarea „de ce te indragostesti”! Vedem oameni atractivi des, dar nu ne indragostim… Urmatoarea explicatie arata si cum se poate intampla ca intr-o buna zi, sa simti ca te-ai indragostit de o persoana pe care ai cunoscut-o de ani de zile.

E vorba de starea de excitabilitate nervoasa, de tensiune, teama, nervozitate – hormonii eliberati cand te simti astfel te fac sa confunzi, interpretezi aceasta stare de excitabilitate ca efect al indragostirii – daca esti langa o persoana atractiva. O stare de tensiune, nervozitate, teama face o persoana sa se fixeze pe o alta persoana. Studii au aratat ca multi se indragostesc in situatii intense, iesite din comun.

Un experiment simpatic confirma acest fapt: o femeie atragatoare a intervievat doua loturi de barbati dupa care le-a dat numarul de telefon. Un lot de barbati au fost intervievati dupa ce au trecut peste un pod instabil suspendat deasupra unei prapastii, in timp ce alt lot dupa ce au trecut peste un pod sigur, aproape de pamant. Efectul – aproape toti barbatii care fusesera pusi in situatia cu risc crescut au sunat intervevatoarea, invitand-o in oras (in timp ce in celalalt lot, doar cativa au sunat)!

de ce te indragostesti

De ce te indragostesti – mecanisme sociale

Similaritate si complementaritate. Poate crezi ca iubirea nu are nici o legatura cu norme si influente sociale – te inseli! Ca dovada, numeroase studii scot in evidenta faptul ca, in general, oamenii se indragostesc si au relatii cu persoane similare ca varsta (desi aici exceptii sunt numeroase), statut socio-profesional, rasa, religie. Aceasta similaritate garanteaza formarea unui cuplu armonios, potrivirea, lipsa divergentelor majore.

O persoana similara ofera un sentiment atractiv de familiaritate si alunga teama de a fi refuzat. De aceea, frecvent, oamenii se indragostesc nu la prima vedere, ci de persoane pe care le-au cunoscut si despre care stiu amanunte! La fel, fara sa realizeze, oamenii isi aleg parteneri complementari: de exemplu, daca simti nevoia sa fii protejat si alintat, te vei indragosti de o persoana puternica, dominanta, care pare in stare sa aiba grija de tine.

Efectul „Romeo si Julieta”. Insa…insa cum ramane cu acele iubiri pasionale, ce nu respecta aceste reguli generale, care par ca sfideaza explicatia oamenilor de stiinta? Acele cupluri in care el – batran/ea – tanara, ea – bogata/ el – sarac, ea – frumoasa/ el – urat etc.? Ele sunt chiar dovada ca explicatia similaritatii sta in picioare: majoritatea oamenilor nu cred in iubire in aceste cupluri, ci si le explica prin interes.

Insa mai sunt doua explicatii pentru nasterea acestor cupluri: in primul rand, complementaritatea – unul are ceea ce celalalt vrea. In al doilea rand, daca presupunem ca partenerii chiar sunt indragostiti, explicatia sta in ceea ce cercetatorii au denumit „efectul Romeo si Julieta”. Cu cat societatea si familiile interzic o relatie, cu atat partenerii si-o doresc mai mult! Toate diferentele (de statut, de aspect, de varsta) sunt umbrite de situatia de a face front comun impotriva societatii si de a face ceva interzis. Este vorba tot de o situatie ce naste excitabilitate nervoasa (datorita tensiunii si noutatii), dar si de mecanismul „fructului oprit”.

Asadar, avem cateva raspunsuri la intrebarea „de ce te indragostesti”, fie ca este vorba de dragoste la prima vedere (in care situatie explicatiile ar fi excitabilitatea nervoasa si atractivitatea), fie ca e vorba de indragostirea de o persoana pe care o cunosti de mult (in care situatie e vorba de similaritate, complementaritate, dar si excitabilitate).

Cercetatorii au creat si alte modele explicative ale existentei iubirii. Dar chiar puse cap la cap, intrebarea „de ce te indragostesti” nu va avea un raspuns final si complet… Ceea ce este bine! O iubire ce poate fi rationalizata si explicata isi pierde din esenta, de aceea ar trebui cateodata sa fim mai putin rationali, mai putin practici, mai putin logici…

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.