Timp liberRobotica - o pasiune relativ nouă pentru știință și mecanică

Robotica – o pasiune relativ nouă pentru știință și mecanică

Inainte de toate, robotica este o stiinta si o parte interesanta a tehnologiei care se ocupa cu realizarea design-ului, proiectarea, construirea si crearea sistemului de comanda specializat pentru prelucrarea informatiei si fabricarea robotilor, aceste masini automate al caror scop este acela de a inlocui activitatea umana sau pur si simplu sunt conceputi pentru a semana cu oamenii din anumite puncte de vedere. In prezent, foarte multi dintre robotii construiti sunt inspirati de natura umana si aspectul cel mai important il reprezinta faptul ca aplica legile naturii, in asa fel incat se poate spune ca acesti roboti au fost conceputi in functie de sistemul biologic.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul robotica este un derivat al cuvantului “robot”, cuvant introdus pentru intaia oara de catre scriitorul de origine ceha Karel Čapek prin opera sa lansata in anul 1921 – “R.U.R. (Rossum’s Universal Robots), cuvantul “robot” avandu-si originile in cuvantul “robota” din limba slava care inseamna “munca fortata, actiune realizata mecanic”.

Scurta istorie a roboticii

Robotica poate fi considerata o stiinta relativ noua si nu de foarte mult timp este considerata si o activitate recreationala, in afara domeniilor stiintifice in care este aplicata. Cu toate acestea, robotica isi are radacinile in cele mai vechi timpuri, aceste masinarii menite sa imite oamenii fiind inspirate de creaturi si legende care dateaza inca din timpurile stravechi. Numeroasele documente descoperite de-a lungul timpului au facut ca cercetatorii si oamenii de stiinta sa ajunga la concluzia ca primele astfel de masinarii au fost inventate in China in jurul secolului al III i.Hr.

Ideea crearii oamenilor artificiali dateaza si din Grecia anitca, legenda lui Cadmus fiind una de referinta; conform acesteia, Cadmus a sadit dinti de dragon care s-au transformat ulterior in adevarati soldati. Mai mult decat atat, Hephaistos, zeul fierarilor, al focului ca forta creatoare, al scultpurilor, al mestesugarilor si chiar al roboticii, a fost recunoscut in intreaga lume antica pentru faptul ca era capabil sa creeze mici roboti, capacitatile acestora fiind cu mult mai dezvoltate fata de cele umane. In acest fel, inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au incercat sa isi creeze inlocuitori in orice domeniu si, cu timpul, acest lucru a fost pe deplin posibil.

La inceputul secolului XX, mecanismele care imitau intr-o oarecare masura oamenii atinsesera deja un anumit prag de dezvoltare pentru ca abia spre sfarsitul secolului robotii sa poata fi independeti de om in sensul ca, in momentul de fata, in foarte multe dintre cazuri nu mai este necesara interventia omului in totalitate pentru a “indruma” aceste mecanisme atat de complexe.

Robotica a devenit o stiinta foarte importanta si a fost asimilata de catre mai multe domenii care folosesc “robotii” in diferite scopuri. De exemplu, pentru medicina, robotica joaca un rol foarte important, deoarece chirurgia asistata robotic ia din ce in ce mai multa amploare chiar si pe teritoriul romanesc deoarece, daca omul are capacitatile limitate, nu acelasi lucru se poate spune si despre roboti. Sistemele robotizate introduse in chirurgie au revolutionat de-a dreptul intreaga lume medicala, iar avantajele introducerii acestor mecanisme sunt numeroase: distrugerea minima a tesutului, perioada de recuperare redusa, impact psihologic redus si se pot realiza operatii care in mod normal ar fi imposibil de realizat.

Asadar, robotica este o stiinta care tinde sa ne invadeze intr-un mod cat se poate de pozitiv, insa trecand de la stadiul de stiinta, exista si persoane care nu sunt ingineri specializati si totusi imbratiseaza robotica, insa de aceasta data ca pasiune.

Robotica – o pasiune si un stil de viata

robotica

Dupa cum am afirmat si anterior, robotica nu pare a fi un hobby chiar atat de simplu, insa este imbratisat de catre foarte multe persoane, in special de catre cele care au o oarecare inclinatie catre stiintele exacte. Nu trebuie sa fiti un om de stiinta pentru a realiza un mic robot. Nicidecum. Trebuie doar sa puneti pasiune in ceea ce doriti sa realizati si nu in ultimul rand sa concepeti totul pas cu pas. Este foarte adevarat ca foarte multi ingineri si oameni de stiinta care doresc sa combine intr-un mod cat se poate de creativ dorinta de a crea electronice DIY cu arta cinetica imbratiseaza acest hobby.

Robotica poate fi o activitate recreationala potrivita si pentru cei mici, deoarece poate deveni si un hobby educativ. Robotica imbina creativ stiintele exacte (matematica, fizica) cu imaginatia si spiritul artistic al creatorului, acest hobby fiind unul cat se poate de inovator.

Avantajele pe care robotica ca activitate recreationala le are sunt numeroase. Inainte de toate, robotica privita ca hobby poate fi o activitate recreationala foarte relaxanta si, in acelasi timp, utila in special in cazul in care inginerii si nu numai doresc sa descopere anumite aspect ale stiintelor exacte aplicandu-le unor astfel de mecanisme. Robotica poate invata pe oricine anumite aspecte ale vietii de zi cu zi si ii poate face chiar si pe cei mai mici sa inteleaga mult mai bine anumite reguli si principii.

Cluburile de robotica sunt numeroase, iar numarul pasionatilor nu este nici el mic, asa ca robotica paote fi o minunata metoda de a comunica si de a socializa.

Inainte sa imbratisati aceasta pasiune este bine sa va documentati temeinic si sa va indreptati privirea catre tipurile de mecanisme pe care doriti sa le realizati ulterior. Documentarele, revistele si blogurile de specialitate vin intotdeauna in ajutorul pasionatilor incepatori de robotica prin prezentarea regulilor de baza si a unor idei interesante. Robotica este o pasiune care permite oricui sa invete foarte multe lucruri si nu in ultimul rand sa evolueze. Competitiile si concursurile la care pasionatii de robotica pot participa cu propriile creatii ofera acestora sansa sa evolueze si sa acumuleze experienta.

Sfaturi pentru pasionatii de robotica incepatori

• Inainte de toate, orice pasionat incepator in ale roboticii trebuie sa se decida asupra tipurilor de roboti pe care doresc sa le realizeze ulterior, deoarece materialele folosite pentru a realiza un robot de lupta sunt diferite de cele necesare pentru a confectiona un robot de cercetare si explorare.
• Documentarea este un pas foarte important si daca aveti oportunitatea nu ezitati sa studiati cu atentie si alti roboti. Daca este posibil puteti vizita un muzeu care gazduieste astfel de creatii sau puteti participa la expozitii. Este foarte important ca orice pasionat de robotica sa stie cum functioneaza diferitele mecanisme care alcatuiesc un robot si modul in care acestea interactioneaza. Doar in acest fel pasionatii de robotica vor putea proiecta mecanisme cu adevarat complexe.
• Cunostintele de programare sunt si ele necesare, precum si cele din domeniul fizicii. De asemenena, pasionatii de robotica trebuie sa studieze atent principalele functii responsabile de manipularea si miscarea robotilor.
• Invatati cum sa introduceti aceste functii mecanismelor utilizand microcipuri.
• Folositi intotdeauna kit-urile special destinate acestei activitati recreationale si, mai ales, materialele potrivite.
• Nu ezitati sa participati la competitii si concursuri cu creatiile proprii. Acest lucru va va oferi mai multa incredere in sine si reprezinta o metoda inedita de a acumula mai multa experienta, de a socializa si de a impartasi ideile cu alti pasionati de robotica.

Asadar, robotica este un hobby potrivit persoanelor care iubesc stiintele exacte, dar si celor care doresc sa experimenteze si sa aplice mai usor principiile pe care le studiaza in cadrul unor facultati destul de dificile. Robotica este un hobby care combina creativitatea, imaginatia si spiritul creativ cu regulile stiintelor exacte si cunostintele solide de programare.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.