Despre bebe…
In saptamana 37 de sarcina, bebe masoara cam 50 de centimetri si cantareste in jur de 3 kilograme. Din aceasta saptamana, sarcina este la termen si travaliul se poate declansa in orice moment. Bebe se rotunjeste inca, grasimea acumulandu-se pe obraji, pe membre, el devenind un adevarat bebe dolofan si frumos. Pielea fina ii este rozalie, iar stratul protector de puf dispare. El poate sa respire foarte bine, plamanii fiind complet dezvoltati. Ar trebui ca bebe sa fi coborat in zona pelviana, pozitionat pentru nastere
…si viitoarea mamica:
In saptamana 37 de sarcina, acumularea kilogramelor in plus s-a stopat. Uneori, poti chiar sa pierzi putin din greutate, cam pana intr-un kilogram, inainte de declansarea travaliului, insa nu te ingrijora, este semn normal si nu il afecteaza pe bebe. Te misti greu si cand stai in picioare, simti ca nu mai este mult si bebe iese (e doar o senzatie)!
Ar trebui, in mod obisnuit, sa mergi in fiecare saptamana la medic, care iti verifica muschii colului uterin si dilatarea – cat se deschide colul uterin in pregatirea pentru nastere. Daca inca nu ai pierdut dopul gelatinos, el poate sa dispara acum. Pentru ca bebe a coborat in zona pelviana, respiri mai usor.
Te simti, foarte probabil, nu numai nerabdatoare, ci si foarte obosita. Poti avea probleme cu tensiunea crescuta – daca ti se umfla tare fata si ai stari de ameteala, vorbeste cu medicul. Cu durerile de spate, de picioare, te-ai obisnuit – nu mai ai mult si trec, iar tu iti vei putea tine in brate mica minune!
Odihna
Odihna, odihna… numai asta auzi! Insa este important sa te asiguri ca nu te obosesti si ca incerci dupa-amiaza sa prinzi putin somn. Pentru ca devii din ce in ce mai surescitata si astepti mereu venirea pe lume a lui bebe, aceste emotii pot duce la temeri si ganduri negre. De aceea se tot insista pe odihna si relaxare.
Contractii
Urmareste-ti contractiile, iar cand experimentezi contractii dureroase, numara intervalul dintre ele. Daca devin intense si se succed la intervale regulate, iti suni medicul. Alte semne ca incepe travaliul: pierderea dopului gelatinos, scurgerea unui mucus roz sau urme de sange, diaree, ruperea apei (o prelingere de lichid incolor si inodor). Cand contractiile iti dau o durere care vine din spate spre fata, intensa, care iti cauzeaza probleme de respiratie, cand devin frecvente si tin mult, este timpul sa mergi spre maternitate. Insa, daca esti la prima nastere, poti sa interpretezi gresit semnele si sa nu fie vorba de un travaliu autentic. Se intampla des, nu te supara din atata lucru…
A iti face cuib
Daca pana acum nu ai avut aceasta preocupare, instinctul matern iti da dorinta sa faci un cuib pentru bebe al tau, sa ii pregatesti un locusor sigur si frumos pentru cand vine acasa. Iti gasesti o rezerva nestiuta de autoritate, dar si de afectiune si vrei ca tu sa organizezi toate cele necesare lui bebe. Ocupa-te de decorarea camerei lui bebe, de aranjarea hainutelor si a jucariilor. Insa fereste-te sa faci treburi obositoare, sa ridici obiecte sau sa stai prea mult timp in picioare.
Ultimele detalii
Orice ai omis, fa acum: bagajul pentru maternitate, planificarea travaliului (metode de relaxare, cine sta cu tine), aranjarea biberoanelor daca vei hrani micutul cu biberonul, alegerea laptelui formula, daca vei apela la aceasta modalitate de hranire. Daca pana acum nu ati aranjat camera micutului, petrece o zi distractiva cu sotul tau, in timp ce el pune patutul, masuta, dulapiorul, tu aranjeaza si decoreaza.
Ai animale?
Daca aveti pisica sau caine, nu te ingrijora: de cele mai multe ori, animalele il primesc cu afectiune pe noul “coleg de apartament”. In cazul pisicii, nu ii da multa atentie, pentru ca ea sa isi dea seama ca nu este pe primul loc si obisnuieste-o sa nu stea in camera lui bebe. Atat pentru caini, cat si pentru pisici, este bine ca dupa ce nasti, sotul tau sa vina singur acasa cu o paturica in care a stat bebe – pentru ca acestia sa se obisnuiasca cu mirosul. In primele luni de viata ale lui bebe, nu ii lasa in camera lui (insa dupa aceea, vor fi o companie pretioasa pentru micut).
Minge pentru exercitii
Fa rost, daca nu ai facut-o pana acum, de o minge speciala pentru femei insarcinate – mingi mari, pe care poti sta si sari. A sta pe minge si chiar a te salta usor pe ea iti influenteaza pozitiv postura si durerile de spate. Salturile usoare pe minge il ajuta si pe bebe sa isi ia pozitia pregatita pentru nastere.