Despre bebe…
In saptamana 31 de sarcina, bebe are in jur de 42 de centimetri si cantareste 1,5 – 1, 7 kilograme. Lanugo, acel puf fin care i-a acoperit si protejat trupul, incepe sa dispara incet. Vazul ii este foarte bun si bebe incepe sa clipeasca. Auzul ii este foarte sensibil si daca i-ai vorbit, el iti recunoaste cu usurinta vocea.
Plamanii sunt de acum complet functionali, pregatindu-se pentru trecerea la mediul extern si respirarea aerului. Oasele inca se intaresc si i s-au dezvoltat complet si unghiile – este posibil sa te intepe slab cu ele.
…si viitoarea mamica:
In saptamana 31 de sarcina, uterul inca creste si iti preseaza stomacul (ceea ce iti provoaca neplaceri la masa) si vezica urinara (ceea ce te face sa vizitezi extrem de des toaleta). Presiunea uterului influenteaza si circulatia, iar picioarele tale se pot inflama. Daca ai des stari de constipatie, se prea poate sa nu fi scapat de neplacerea hemoroizilor.
Muschii superiori ai abdomenului se despart in doua – acest fenomen este denumit diastasis recti. Nu este nimic anormal, dar de aceea un abdomen puternic si lucrat ar fi fost util inainte de sarcina. Durerile de spate nu numai ca inca se manifesta, insa se pot inrautati – greutatea ce trage in fata, pozitia incorecta, articulatii slabite. Un lucru bun? Pielea probabil iti straluceste frumos si ai acea radiere a femeii insarcinate despre care se vorbeste. Vei experimenta inca contractiile Braxton Hicks.
Tu si bebe
Pentru ca el iti recunoaste foarte bine vocea, dar si vocile pe care le-a auzit des in ultimul timp, vorbeste-i frecvent bebe-ului! Unele studii arata ca atunci cand tu vorbesti, bebe te recunoaste si bataile inimii sale se accelereaza. Asadar, oricand te gandesti la ceva, impartaseste-i si lui bebe gandurile tale. Vorbeste cat mai mult si despre orice: ce trebuie sa faci, temeri, vise… Nu uita sa folosesti mereu un ton calm si sa nu tipi – il sperii pe bebe. Pune si muzica linistitoare la computer si relaxati-va impreuna – in curand il vei vedea langa tine pe micutul pe care l-ai adapostit atata vreme…
Durerea de spate persistenta
S-au mai dat sfaturi cu privire la cum poti ameliora aceasta durere cu care te vei mai confrunta ceva vreme – masajele sunt cele mai bune. Ce poti sa ma faci: achizitioneaza o centura prenatala care iti sustine greutatea burticii; mergi la piscina (o piscina curata), caci apa iti sustine greutatea; dormi mereu pe partea stanga, cu genunchii indoiti si nu uita de perne; stai in patru labe si leagana pelvisul inainte si inapoi;
Pentru hemoroizi
Daca nu ai scapat de „blestemul hemoroizilor” ce afecteaza atatea femei insarcinate, ai grija sa: nu uiti de exercitiile Kegel; sa faci bai caldute; sa aplici comprese reci cu racita; sa bei apa si sa consumi fibre pentru a diminua starile de constipatie; nu sta multa vreme in sezut; cere-i medicului tau o reteta pentru un unguent de hemoroizi care nu prezinta nici un risc; daca nu se complica, ai sanse ca hemoroizii sa dea inapoi dupa nastere, deci nu iti face prea multe griji.
Infectii urinare
Trebuie sa eviti cu orice pret riscul unei infectii urinare (ce poate cauza un travaliu prematur), asa ca ai grija sa: mergi cum simti nevoia la toaleta; eviti toaletele publice si sa folosesti un strat protector de hartie pe capac; sa nu te asezi pe scaune/banci murdare, nici chiar daca rochia iti acopera posteriorul; suna-ti medicul daca simti: arsuri, presiune sau dureri atunci cand mergi la toaleta pentru a urina.
Sforai?
Ai inceput sa sforai? (sau sforai inca de la inceputul sarcinii)? Mucoasele nazale sunt inflamate, de aceea respiri des pe gura si in timpul somnului sforai. Te ajuta sa: folosesti picaturi nazale inainte sa te culci, bei multe lichide, ai grija la umiditatea din dormitor – foloseste o instalatie de umidificare sau pune pe calorifer un bol cu apa.
Salivezi?
Inca un lucru putin jenant: trupul tau poate produce in exces saliva, pana la 1 litru zilnic. De aceea, te poti trezi salivand ca un catelus in timp ce vorbesti cu o prietena, cu mama ta, cu sotul… Oricum, nu este ca ti-e pofta! Asigura-te ca ai mereu servetele sau un prosop in care sa scuipi excesul si incearca sa sugi dropsuri – ajuta la inghitirea salivei.
Regimul
Bebe este in crestere, asa ca trebuie sa continui sa consumi alimente cat mai sanatoase, caci tot ceea ce tu mananci, ajunge la micut. Pentru ca presiunea uterului asupra stomacului este crescuta, iti poate fi greu sa termini o masa normala. Asigura-te ca maresti frecventa meselor daca esti nevoita sa mananci mai putin. Ia cat de des gustari sanatoase: fructe, legume, cereale cu lapte, biscuiti integrali. De ce sa visezi la o ciocolata cand poti rontai fericita un morcov si stii ca astfel bebe iti va multumi (ciocolata in exces nu e recomandata pentru ca are cofeina). Evita sa stai in preajma persoanelor fumatoare – il afecteaza pe bebe.