Animale de companieCiobanesc de Shetland - copia fidelă în miniatură a unui Collie

Ciobanesc de Shetland – copia fidelă în miniatură a unui Collie

Generalitati – temperament

Ciobanesc-ul de Shetland sau Shetland Sheepdog este foarte popular intre cainii de talie mica si se aseamana unui Collie destul de bine, insa poate fi diferentiat cu precizie deoarece are picioare scurte si intregul corp mai micut. Este un animal de companie ideal pentru familii, datorita temperamentului sau prietenos. Alintat si Sheltie, Ciobanesc-ul de Shetland poarta aceasta denumire datorita Insulelor Shetland din care este originar, insule situate intre Scotia si Norvegia.

La inceput a fost crescut pentru a apara turmele de oi ale locuitorilor acelor insule, dar ulterior, ca orice patruped, a devenit un bun tovaras de joaca pentru copii si un membru de nadejde al familiilor ce au luat inteleapta decizie de a-l creste. Aspectul acestui ciobanesc se datoreaza climei, careia trebuia sa se adapteze, necesar fiind un caine de talie mica, robust, ager si nu in ultimul rand blanos.

Stramosii acestui caine sunt mai mult decat evidenti, deoarece seamana foarte bine cu un Collie, el fiind rezultatul incrucisarii dintre diverse tipuri de Collie, mai ales a Border-ului. Marele merit al Ciobanesc-ului de Shetland este acela de a fi protejat turmele de oi chiar si in absenta ciobanului, dand dovada de inteligenta si independenta.

Pentru prima data aceasta rasa este recunoscuta in Anglia la inceputul secolului XX, urmand ca si cei de la clubul american Kennel sa-l recunoasca putin mai tarziu si sa-l introduca in grupa ciobanestilor. Acest caine exceleaza la: luarea urmei pradatorilor, la pastoritul oilor, la protectie personala si paza terenurilor mari, fiind foarte agili si avand o capacitate mare de a invata usor.

Rasa Ciobanesc-ului de Shetland este predispusa la urmatoarele boli: epilepsia, cardiopatia, hipotiroidismul, cataracta, criptorhidismul, displazia de sold, persistenta arcului arterial, atrofia retiniana progresiva, surditate, displazie renala, distrofie corneeana, Boala von Willebrand (sangerare incontrolabila), distrofie musculara, luxatie de patela, pemphigus, foliaceous, poliartrita, dwarfism, hemofilie si lupus. Desi aparent este predispus la multe boli cu o ingrijire pe masura, Ciobanesc-ul de Shetland poate avea o viata lunga si fericita pana la aproximativ 14 ani.

Aspect fizic

Ciobanesc-ul de Shetland, miniatura lui Collie, este un caine „scurt” dar puternic si sprinten, avand o postura eleganta cu constitutie fina si cu cap alungit, in forma conica. Botul sau este lung si se termina cu stop evidentiat bine, cu nas negru, urechi blanoase si mici, ce prezinta mobilitate, iar varfurile sunt indoite. Blana acestor caini este impermeabila si chiar izolanta si-l ajuta in vremea rece si umeda, fiind constituita din doua straturi.

Ciobanesc de Shetland
Ciobanesc de Shetland

Ciobanesc-ul de Shetland poate fi intalnit in mai multe culori printre care: negru, samur, merle sau culoarea mierlei, intotdeauna cu pete albe, mai ales pe piept si labe. Blana acestui caine este de marime mijlocie si lunga in unele zone ale corpului, picioarele sunt bine acoperite cu par, iar coada sa lunga este si ea stufoasa si plina de blana. Parul Ciobanesc-ului de Shetland este neted, placut la atingere, moale si trebuie periat zilnic.

Ochii unui ciobanesc din aceatsa rasa sunt de culoare maro inchis sau maro deschis in functie de culoarea blanii, dar forma este aceeasi la toate exemplarele si anume, au forma migdalei. Desi seamana foarte bine cu un Collie, acest ciobanesc se diferentiaza perfect prin marimea sa, avand picioarele scurte iar inaltimea maxima pe care o poate atinge este de 41 centimetri cu o greutate de aproximativ 12 kilograme la maturitate. Masculii sunt de regula mai puternici si mai dezvoltati fata de femele.

Cum ii place sa traiasca

Ciobanesc-ul de Shetland este sensibil, tandru cu stapanii sai, inteligenti si se educa cu usurinta. Acest caine nu lasa persoanele straine sa il atinga, desi iubeste compania oamenilor, bucurandu-se de o familie cu membri cat mai multi. Face tot timpul pe plac stapanului sau si adora sa latre in cazul in care simte nevoie. Desi sunt in majoritatea cazurilor caini echilibrati, trebuie sa ajutati la mentinerea acestui echilibru prin exercitii zilnice, deoarece, in caz contrar ei pot deveni chiar irascibili si plictisiti, ceea ca va dauna linistii caminului.

Dar este un caine loial care va executa cu placere orice ordin ce vine din partea stapanului si va munci cu drag daca este pus sa faca ceva, exceland in paza si protectia teritoriului pe care locuieste impreuna cu familia. Sunt toleranti si intelegatori cu copiii, cat si cu animalele de talie mai mica, asa ca nu va trebui sa va faceti probleme din acest punct de vedere. Trebuie doar sa aveti grija in momentul in care ii scoateti la plimbare, deoarece au tendita de a fugi dupa lucruri si e bine sa fiti precauti purtand o lesa mai ales in apropierea soselelor cu circulatie intensa.

Daca optati sa-i cresteti intr-un apartament, nu vor intampina probleme legate de spatiu, deoarece sunt suficient de activi si in interior, iar daca locuiti la curte cu atat mai bine, se vor bucura de aer mai des. Datorita faptului ca adora sa-si asculte stapanul, inca de pui, Ciobanesc-ul de Shetland va invata foarte repede iar dresajul nu va fi o problema.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.