Despre bebe…
In saptamana 28 de sarcina, bebe a crescut putin in lungime, cam un centimetru, insa are o greutate de 1 kilogram, chiar peste. Se dezvolta tesuturile creierului, aparand diverse pliuri si formandu-se legaturi neuronale complexe. Deja mai mult ca sigur, i s-au deschis ochii si poate percepe lumina sau intunericul – iar cand stai in lumina puternica, el isi pune mana la ochi, ferindu-se.
Se misca mult, insa spatiul din interior devine din ce in ce mai stramt pentru el. Odata cu saptamana 28 de sarcina, micul bebe are mai mari sanse de supravietuire in cazul nasterii premature, daca merge direct la terapie intensiva (problemele cele mai frecvente in aceste situatii tin de insuficienta dezvoltare a functiilor pulmonare si deci probleme cu respiratia).
…si viitoarea mamica:
In saptamana 28 de sarcina, daca ai avut inainte o greutate normala pentru inaltimea ta, ai pus deja intre 8 si 10 kilograme – nu te teme, multe constituie doar placenta, lichidul amniotic si bebelusul. Simptomele cu care te-ai obisnuit se pot intensifica spre sfarsitul sarcinii – urinare frecventa, constipatie, dureri de picioare, somn dificil.
Nivelul ridicat de hormoni inca iti cauzeaza schimbari bruste ale dispozitiei, ceea ce este normal – nu te invinovati pentru reactiile tale si cere intelegere de la cei din jur. Fii pregatita pentru contractiile Braxton Hicks si incearca sa nu intri in panica atunci cand le vei simti – uterul se intinde, insa daca nu ai dureri, nimic nu este in neregula. Totusi, daca te ajuta sa iti pastrezi linistea, poti merge la spital cand experimentezi astfel de contractii.
Lucrul
Incordarea tendoanelor iti cauzeaza disconfort atunci cand esti nevoita sa faci activitati repetitive: scris la computer sau orice lucru manual. Asigura-te ca faci des pauze mici si macar o data la o ora, ridica-te putin de pe scaun si misca-te pentru a-ti destinde muschii.
Tur al maternitatii
Pana in saptamana 28 de sarcina, ar cam trebui sa iti fi ales spitalul sau clinica unde vei da nastere. Mergi impreuna cu sotul si faceti un tur de recunoastere: pentru a sti, atunci cand vine momentul, unde este aria de inregistrare, ce acte va trebuie, ce formulare vor trebui completate, cum arata sala de nasteri (daca o vei imparti cu alte persoane sau nu), cum arata salonul pentru proaspetele mamici (cate persoane vor sta in salon); in mod normal, nu ar trebui sa ai probleme in a obtine un mic tur in care sa vezi unde vei naste si unde vei sta dupa aceea. Gandeste-te la orice intrebari vrei si eventual intreaba daca iti poti cunoaste medicul care te va asista in momentul nasterii.
Exercitii Kegel
Pana acum ar fi bine sa fii deja experta in exercitiile Kegel. Ele te feresc de urmari neplacute ale travaliului si nasterii, cum ar fi incontinenta, largirea, ruperea. Incearca sa maresti numarul de exercitii atunci cand faci cate un set.
Stari schimbatoare
Dupa cum s-a spus, inca ai probleme cu starile schimbatoare de dispozitie: un moment esti vesela, altul trista, altul nervoasa… Daca sotul tau este confuz si nu prea intelege ce se intampla, incearca sa ii explici ca este normal si cere-i sa te sprijine (multi soti ajung sa nu le mai bage in seama pe sotiile insarcinate care cer ajutor, spunandu-si: „e din cauza hormonilor, o sa ii treaca de la sine”).
Explica-i ca, chiar daca tristetea ta e cauzata de hormoni, tot trebuie sa stea langa tine si sa te ajute sa treci peste ea – nu sa astepte pur si simplu sa iti treaca! Ce te mai poate ajuta: sa vorbesti cu o prietena apropiata, cu o alta viitoare mamica si sa iti asterni in scris gandurile si sentimentele (e o senzatie de eliberare).
Controale medicale
Incepand cu saptamana 28 de sarcina, controalele medicale vor fi mai frecvente – foarte probabil, in fiecare saptamana sau la doua saptamani – depinde de ce crede medicul si de cum evolueaza sarcina. Acum vei face inca un test al glucozei, un test de verificare a nivelului de fier si testul de anticorpi (compatibilitatea intre sangele tau si sangele lui bebe).
Ecografie
Poate ca cea mai impresionanta ecografie este acum, cand iti poti distinge clar bebelusul, ii poti vedea piciorusele, mainile si chiar „barbatia” – daca este baietel! Insa ai grija – desi medicii nu au descoperit vreun efect negativ clar al ecografiilor in dezvoltarea bebelusului, nu este niciodata recomandat sa faci mai multe ecografii decat este medical necesar. In plus, desi poti fi tentata de o ecografie 3D care iti arata mult mai clar si frumos imaginea micutului, medicii se opun utilizarii acesteia doar pentru obtinerea unei fotografii frumoase – ci doar daca e nevoie de o imagine mai detaliata. Nu te expune decat atat cat este nevoie!