Timp liberSpecii de raci care pot fi crescuți în acvariu, vezi ce condiții...

Specii de raci care pot fi crescuți în acvariu, vezi ce condiții trebuie îndeplinite

In acest articol ne vom referi la acele specii de raci care pot fi crescuti in acvarii si anume Gaetice Depressus, Sesarma Bidens si Procambarus alleni.

Racii care apartin primelor doua specii mai sunt numiti si racusori rosii, asiatici sau racusorii cu clestii rosii. In prezent, ei sunt cei mai raspanditi in randul crescatorilor in acvarii. Ca si origini, exemplarele Gaetice Depressus si Sesarma Bidens provin din Asia, mai precis din tari precum China, Thailanda, Hong Kong sau Japonia. Speranta de viata a lor depaseste rareori patru ani. In medie, racii din cele doua specii traiesc intre doi si patru ani. In legatura cu temperamentul acestora, ei sunt relativ agresivi, cu toate ca nu cresc mai mult de patru centimetri in lungime.

Intrucat prezinta particularitati foarte asemanatoare, ele fiind aproape identice, ne vom referi la ambele specii, Gaetice Depressus si Sesarma Bidens, atunci cand vom prezenta toate elementele pe care un potential crescator trebuie sa le cunoasca.

Exemplarele de raci din speciile mentionate mai sus pot fi introduse intr-un acvariu cu un substrat format din nisip ori mal. In ceea ce priveste decorul, este indicat sa puneti cateva pietre care permite accesul racilor deasupra apei. Temperatura apei ar fi bine sa se incadreze intre 20 si 30 de grade, iar pH-ul acesteia nu trebuie sa depaseasca valoarea de 8,2-8,3 procente si nici sa scada prea mult sub 7,5 procente. Salinitatea ideala pentru acesti raci este cea intre 1.004 si 1.008. Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca acestia sunt omnivori, asa ca trebuie sa fiti pregatiti sa le oferiti ce au nevoie. Mai multe detalii despre toate aceste lucruri vor fi prezentate putin mai tarziu.

In ultimii ani, speciile Sesarma Bidens si Gaetice Depressus au inceput sa creasca in popularitate atat in Europa, dar mai ales in Statele Unite, unde sunt foarte apreciate.

Dupa cum am spus pe la inceputul articolului, diferentele dintre cele doua specii de raci sunt foarte mici. Cercetatorii sunt de parere ca exemplarele Gaetice Depressus au o coloristica mai variata decat cele Sesarma Bidens. Astfel, se intalnesc raci din prima specie cu nuante de la maroniu, pana la gri, alb si crem, in vreme ce racii din cea de-a doua specie sunt in general de un rosu aprins sau de un caramiziu mai stins. Una peste alta, crescatorii acestor animale nu se vor preocupa foarte mult de acest aspect, intrucat ei stiu sau trebuie sa stie ca ambele specii necesita sa fie intretinute aproape in acelasi mod.

Intorcandu-ne la particularitatile pe care acvariul trebuie sa le indeplineasca pentru a permite supravietuirea acestor raci, este timpul sa detaliem putin. Acesta ar trebui sa aiba minimum 30 de litri si sa aibe o apa salcie. De asemenea, accesul la aer trebuie facut foarte bine.

Intrucat acesti raci sunt foarte teritoriali si au o activitate intensa pe toata durata unei zile (inclusiv pe timp de noapte), nu este indicat sa tineti mai mult de un mascul intr-un acvariu, mai ales daca acest acvariu nu este suficient de mare. In ceea ce priveste femelele, chiar daca ele se introduc intr-un numar mai mare in acvarii, nu este recomandat sa exagerati. Tineti minte ca aceste specii sunt solitare si necesita un spatiu mult mai intins pentru a se simti in largul lor. Prea multe exemplare intr-un acvariu va va cauza mari probleme, in special deoarece racii vor incepe sa se lupte intre ei, uneori pana la moarte.

Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este faptul ca, desi unele persoane sustin ca racii din speciile la care facem referire se simt cel mai bine in ape dulci si fara acces la aer, acest lucru este complet gresit, intrucat ei nu vor rezista prea mult timp in astfel de conditii.

Ca mai toti racii, si cei din racusorii Gaetice Depressus si Sesarma Bidens sunt semi-terestri, avand nevoie cateodata, ce-i drept destul de rar, sa iasa pe uscat. Pentru a le oferi un sentiment de securitate suplimenatar, ar fi bine sa le introduceti in acvariu cateva locuri unde sa se ascunda si unde sa poata naparli. De indata ce ei naparlesc, nu va trece mult timp pana ce isi vor manca propria carapace, ce reprezinta o bogata sursa de calciu. Din acest considerent, nu trebuie sub nicio forma sa o scoateti din acvariu.

Dupa cum am mai mentionat, salinitatea perfecta pentru aceste specii de raci este cea care nu depaseste valoare de 1.008. De regula, este recomandat ca ea sa nu scada sub valoarea de 1.006. De notat si faptul ca este necesar sa utilizati doar sare folosita pentru crearea apei marine. In esenta, circa sapte-opt grame de sare la fiecare litru de apa din acvariu va corespunde cu obtinerea unei salinitati ideale. Atunci cand vreti sa compensati apa evaporata, nu puneti apa salcie, ci doar apa dulce, pentru a mentine salinitatea la un nivel constant si a nu o mari.

Cea mai buna temperatura a apei in care puteti introduce racii din speciile la care facem referire este cea care are in jur de 24-25 de grade. Cu toate astea, orice valoare intre 20 si 30 de grade nu reprezinta un pericol pentru aceste vietati, asa ca stati fara griji din punctul acesta de vedere. Ca substrat, malul si nisipul reprezinta solutii foarte bune pentru utilizare. Motivul pentru asta consta in faptul ca atat nisipul, cat si malul se poate curata cu o mai mare usurinta decat, spre exemplu, pietrisul si se stie cat de neastamparati pot fi aceste vietati.

Alternativ, daca nu puteti sa faceti rost de un substrat ideal, puteti folosi pana la urma si pietris, insa aveti grija sa-l alegeti pe cel mai fin. Cu toate astea, nisipul, mai ales cel utilizat pentru sistemele de filtrare ale piscinei, este dintre cele mai apreciate, pentru ca se asaza aproape imediat pe fund si nici nu tulbura apa.

Existenta unor sisteme de filtrare este necesara in cazul acvariilor in care tineti raci din speciile Gaetice Depressus si Sesarma Bidens, tot din cauza faptului ca aceste creaturi nu sunt dintre cele mai curate. Apa va trebui schimbata intr-o proportie de maxim 25% in fiecare saptamana, in functie de dimensiunile acvariului. Cu privire la plantele potrivite pentru a se introduce in acvariu, alaturi de acesti raci, foarte bune sunt java fern si java moss.

raci de acvariu

Crescatorii de raci mai neatenti au avut parte de neplacuta surpriza ca exemplarele lor sa dispara, asta deoarece nu au avut grija sa acopere acvariile. Racusorii se agata de tot ce prind si exista riscul ca ei sa ajunga pana la suprafata si sa parasesca locul lor de viata. Asta se intampla, cu precadere, din cauza faptului ca racii nu au parte de suficient aer si simt nevoia de mai mult.

In ceea ce priveste dieta racilor din speciile Gaetice Depressus si Sesarma Bidens, se stie faptul ca ei nu sunt deloc mofturosi. Trebuie totusi sa tineti cont de faptul ca este contraindicat sa le oferiti carne in afara de cea marina, pentru ca au existat probleme care au condus chiar si la moartea racilor. De obicei, pestii cruzi sau crevetii reprezinta o sursa de hrana excelenta.

Hrana vegetala este si ea o solutie, mai ales daca se alterneaza cu cea bogata in proteine. Varza, salata si mazarea nu sunt refuzate de catre racusori, insa trebuie sa aveti foarte mare atentie ca aceste alimente sa nu fie tratate chimic. Manacarea bogata in calciu este si ea o solutie demna de luat in seama atunci cand vine vorba de hranirea racilor de acvariu din speciile Gaetice Depressus si Sesarma Bidens. In esenta, va puteti documenta in legatura cu cele mai bune alimente pentru vietatile dumneavoastra.

In acvariile comunitare, racii sunt in general linistiti, cu singura conditie sa nu fie deranjati de alte vietuitoare, care sa se apropie la o distanta prea mica de ei. In alta ordine de idei, este contraindicat sa se tina racusori din aceste doua specii in aceleasi acvarii cu melci mici, cum ar fi cei de cativa centimetri, intrucat mai mult ca sigur acestia din urma vor fi mancati. Lucrul asta este valabil si in cazul crevetilor sau al broscutelor. De asemenea, conflicte pot aparea si cu pestii care stau mult timp pe fundul acvariului.

Printre putinele vietati cu care racusori Gaetice Depressus si Sesarma Bidens se inteleg si fac casa buna sunt pestii agili, care se muta de fiecare data cand se intalnesc cu ei pe fundul apei. Insa, una peste alta, nu este recomandat sa introduceti si alte creaturi acvatice alaturi de raci, mai ales datorita faptului ca ei sunt solitari si prefera sa stea singuri, din lipsa de spatiu, dar si din cauza comportamentului lor dificil.

Racii din specia Procambarus alleni sunt foarte raspanditi in acvariile cu apa dulce. Aceste vietuitoare sunt relativ mici, nedepasind 10-15 centimetri la maturitate si adora sa stea pe fundul apei, unde vor consuma tot ceea ce pot prinde. Culoarea lor este de cele mai multe ori albastra, insa in natura ea poate fi si caramizie.

Cel mai potrivit acvariu pentru racii din specia Procambarus aleni este cel cu un volum de apa care ajunge pana la 50 de litri, cu toate ca alte specii de racusori nu au nevoie de atat, simtindu-se relativ bine si in 20-25 de litri. In plus, este recomandat sa folositi o pompa cu filtru, dar si un incalzitor daca vreti sa introduceti specia in acvariul dumneavoastra. Oxigenarea se va rezolva mult mai usor cu aceasta ustensila (pompa).

In legatura cu tipul de plante care pot fi asezate in acvariu, ca decor, este indicat sa nu cheltuiti prea multi bani pe ele, intrucat oricum exista riscul major ca racii sa le consume. Schimbarea apei din acvariul in care se afla racusorii din specia Procambarus aleni se va efectua in functie de numarul exemplarelor, dar si in functie daca se utilizeaza sau nu un filtru. Daca nu aveti la dispozitie un filtru, atunci este bine sa schimbati apa ceva mai des.

Racii din specia la care facem referire adora sa consuma tubifex (care sunt niste viermi spiralati). De asemenea, ei nu refuza nici larvele de tantari, dar si orice plante pe care le pot digera si care se gasesc pe fundul apei din acvariu. Cu toate astea, saptamanal sau bisaptamanal le puteti oferi si legume, cum ar fi salata sau mazarea.

Ingrijirea racilor Procambarus alleni este foarte importanta si nu poate fi neglijata sub niciun pretext. Ei au nevoie de o temperatua in apa intre 24 si 26 de grade, care sa fie mentinuta foarte curata in permanenta. Ca toate speciile, ei naparlesc, iar perioada de dupa asta reprezinta un moment foarte important din viata lor si de aceea nu trebuie deloc stresati. Mai mult decat atat, ei vor deveni ceva mai sensibili si vor putea fi atacati mai usor de diverse probleme. Trebuie sa tineti cont si de faptul ca acvariul ar fi bine sa aiba multe ascunzatori, unde racii sa intre si sa se simta in siguranta. La fel ca in cazul celor din specia Gaetice Depressus si Sesarma Bidens, si la acestia este indicat sa folositi un substrat nisipos.

Inmultirea racusorilor din specia Procambarus alleni se realizeaza intr-un mod destul de fructos, in sensul in care femelele dau nastere la cateva sute de pui, in general intre 200 si 400. In perioada de gestatie, ele se vor ascunde in colturile acvariului si nu se vor lasa vazute timp de cateva sapatamani.

De notat si faptul ca masculii au o pereche suplimentara de apendici in zona din spatele picioarelor, care-i diferentiaza de femele, care nu prezinta acesti apendici. Durata de viata a exemplarelor din specia mai sus amintita este de circa sase ani. In concluzie, trebuie sa tineti cont ca racusori de acvariu au cerinte destul de complexe si va asumati o responsabilitate destul de mare cand decideti sa luati hotararea de a incerca sa-i cresteti. Oferta de pe piata este suficient de bogata si, slava Domnului, aveti de unde sa alegeti.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.