Animale de companieSpaniel de câmp, câinele cu o construcție perfect echilibrată

Spaniel de câmp, câinele cu o construcție perfect echilibrată

Spaniel-ul de camp este mentionat pentru prima data la inceputul secolului XIX, exemplarele de la acea data avand caracteristici combinate intre spaniel si cocker. Cunoscuti la inceput ca si caini de vanatoare, campioni chiar in acest domeniu, li s-a retras ulterior acest statut datorita rezultatelor de la imperecheri pentru separarea rasei cu exactitate. Insa, din dorinta mare de a face un caine de camp, s-au realizat diverse incrucisari intre Springer Spaniel si English Cocker, rezultand astfel cainele dorit.

Spaniel-ul de camp aparent nu sufera de foarte multe boli, poate si din cauza faptului ca acest caine nu este un caine tocmai des intalnit, exemplarele din rasa in cauza fiind destul de putine. Totusi, cainii care au inca gene ale rasei Springer Spaniel pot avea cam aceleasi boli pe care le dezvolta rasa respectiva. Un adevarat caine de vanatoare, Spaniel-ul de camp a fost folosit la inceput pentru a aduce obiectele aruncate inapoi la stapan, aceasta activitate fiind desigur realizata in cadrul concursurilor sau a jocurilor de societate.

Momentan acesti caini sunt folositi mai mult la vanatorile ce dureaza o perioada mai lunga de timp, datorita rezistentei lor si in mare parte sunt si animale de companie in zone rurale. Unii stapani de Spaniel de camp, ii mai cresc pe acestia si pentru concursuri de frumusete, deoarece au un aspect deosebit dar si pentru concursuri de dresaj deoarece au o inteligenta aparte.

Aspect fizic

Spaniel-ul de camp este o rasa plina de virtuti, cu un aspect perfect balansat chiar, o rasa echilibrata in adevaratul sens al cuvantului. Construit chiar pentru vanatoare si pentru diverse activitati mai dure chiar si pentru munca severa, acest caine este foarte rezistent si poate sa alerge incontinuu fara sa se oboseasca, in stare sa acopere un teren intreg cu salturile sale. Se misca destul de bine si pe terenuri mai mici.

Spaniel-ul de camp poate avea aproximativ 46 de centimetri in inaltime la maturitate si maxim 25 de kilograme, iar ca la orice rasa, masculii sunt mai puternici si mai dezvoltati fata de femele. Pieptul lor este puternic, picioarele din spate oarecum mai lungi, blana intinsa pe spate iar la poale ondulata, urechile lasate, situate chiar in parti si acestea avand blana ondulata pe ele. Are o expresie blanda, desi corpul sau robust da impresia de putere si capacitate de rezistenta. Nasul sau este foarte activ, fiind intr-o continua miscare, deoarece simte nevoia sa repereze orice miros.

Cum ii place sa traiasca

spaniel de camp
spaniel de camp

Spaniel-ul de camp nu consuma foarte multe alimente si nici nu este tocmai pretentios in ce priveste mancarea. Daca insa il scoateti pe teren, la vanatoare sau la antrenamente, trebuie sa aveti grija ca il hraniti corespunzator, macar de doua ori in acea zi, ca sa poate avea forta si echilibrul necesar, care vor fi completate de o energie uluitoare. Daca doriti sa va achizitionati un caine din aceasta rasa, nu trebuie sa faceti economii prea mari, deoarece, atat la achizitie cat si la intretinere, Spaniel-ul de camp nu are cerinte foarte pretentioase.

Este un caine simplu care se va multumi atat cu mancare speciala pentru patrupede cat si cu mancarea pe care o consuma stapanul sau la masa. Totusi,in functie de calitatea rasei pe care o veti achizitiona, pretul va creste sau va scade, acesta fiind direct proportional cu exactitatea standardelor atinse de rasa in cauza. Acest caine traieste intre 9 si 15 ani, media sa de viata fiind intre 12 si 13 ani. O femela de Spaniel de camp poate da nastere la patru, cinci, sase catelusi insa sunt cunoscute si cazuri in care acest numar a fost depasit uimitor.

Spaniel-ul de camp este usor de dresat desi uneori poate da dovada de incapatanare, avand nevoie de o persoana mai ferma ca sa poata fi stapanit. Este inteligent, lucru ce-l va ajuta sa inteleaga repede ce i se cere, dar trebuie invatat sa si vrea sa inteleaga, motiv pentru care are nevoie de antrenamente repetate si consistente. Atunci cand este mai mare este si mai sensibil asa ca va trebui sa va purtati frumos cu el, fara tipete, va intelege si daca ii vorbiti prieteneste, lucru de care are mare nevoie la maturitate, altfel poate fi ranit, riscand sa devina speriat, retras, timid, lucru deloc bun nici pentru caine, nici pentru stapan.

Are nevoie de activitate cam doua ore pe zi, desi este un bun tovaras al familiei cu care locuieste, aceasta nu trebuie sa uite ca este un caine de munca, ce necesita exercitiu fizic pentru a se mentine in forma. Printre „calitatile” acestui caine se numara si abilitatea de a sapa si de a sari, asadar va trebui sa-i tineti ocupati si departe de aceste hobby-uri. Prin educatie timpurie insa se rezolva si acest aspect.

Un caine cu adevarat bland, Spaniel-ul de camp nu este indicat deloc pentru protectie personala, deoarece nu va da dovada de agresivitate, eventual va fi foarte galagios, aspect care de asemenea va trebui controlat timpuriu pentru a evita eventualele neplaceri.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. am o femela din aceasta rasa ( spaniel de camp), caut mascul pentru imperechere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.