Sarcină & BebeCare sunt problemele care cauzează lipsa de somn a bebelușului

Care sunt problemele care cauzează lipsa de somn a bebelușului

Problemele legate de somnul bebelusilor tin in primul rand de rutina cu care i-am obisnuit. In prima luna de viata nu va veti confrunta cu aceste probleme pentru ca bebelusii nu fac decat sa doarma si sa manance, insa problemele legate de somn lor apar dupa prima luna fara exceptie.

In primul rand, din a doua luna de viata pana in cea de-a patra luna de viata bebelusii se confrunta cu durerile colicilor, care pot aparea oricand si care sunt foarte greu de calmat, chiar daca folositi medicamentele recomandate de medic sau ceaiul anticolici. Cei mici se trezesc plangand cu putere, fara nici un motiv si sunt foarte greu de linistit. Ajuta insa foarte mult daca aveti rabdare si le intelegeti disconfortul, incercand sa ii alinati suferinta, plimbandu-va cu cel mic in brate prin camera. Mare atentie insa sa nu ii obisnuiti pe cei mici cu luarea in brate, pentru ca odata obisnuiti astfel, ei vor specula la maxim acest aspect.

Problemele legate de somnul bebelusilor tin si de obisnuita pe care ne-o facem dintr-o grija exagerata care ne determina sa il luam pe cel mic in brate de la primul scancet. Daca cel mic nu este bolnav, este hranit, este schimbat si eventual imbaiat, atunci el nu are nici un motiv sa planga si o face numai pentru a profita de grija dumneavoastra.

Nu ignorati insa aspectele care il pot determina pe cel mic sa nu se poata odihni pe buna dreptate, printre ele mentionam:

– nu este suficient hranit si nu se simte satul;

– scutecul este neschimbat si il irita;

– scutecul poate sa contina fibre care ii irita pielea deosebit de sensibila;

– ii este fie frig, fie cald;

– ii este teama de intuneric;

– este nelinistit pentru ca aude certuri in casa si o simte pe mama sa nervoasa;

– trece printr-o criza de colici;

– are febra;

– are o afectiune acuta ce ii impiedica somnul;

– are colici;

– il dor sau il mananca gingiile pentru ca se apropie aparitia dintisorilor;

– ii este sete;

– scutecul este plin si copilul este ud.

Este foarte important sa va asigurati ca nici unul din aspectele anterior mentionate nu ii impiedica somnul celui mic inainte de a-l banui de rasfat. Daca totul este in regula, atunci incercati sa il invatati sa se linisteasca singur. Nu il luati in brate la primul semn, ci lasati-l in patut, eventual leganati-l cu ajutorul acestuia si vorbiti cu el cu o voce calma, nu tipati la copil pentru ca problemele legate de somnul bebelusilor sunt foarte strans legate de maniera in care dumneavoastra incercati sa il linistiti.

bebelus care doarme

Daca cel mic nu se potoleste nici prin metodele anterior mentionate, nu va pierdeti rabdarea si parasiti camera timp de 5 minute, timp in care va veti linisti. Va recomandam sa nu lasati copilul sa planga pana la epuizare in incercarea de a-l invata o lectie, pentru ca aceasta forma de a-l brutaliza nu va da roade si veti avea mai departe de-a face cu un copil stresat care se simte neiubit si neingrijit de dumneavoastra.

Baita are importanta ei si va recomandam sa o faceti inainte de masa de seara a bebelusului, pentru ca acesta sa isi faca un reflex si dupa baie sa adoarma pentru mai mult timp. Baita puteti sa o faceti mai calduta, dar nedepasind 37 grade Celsius. Apa calda are rolul de a-l linisti si de a-l pregati pentru somn. Masajul dupa baie are rolul sa ii relaxeze musculatura si sa il ajute sa adoarma.

Retineti ca cei mici nu fac diferenta intre noapte si zi, iar problemele legate de somnul bebelusilor sunt generate si de aceasta cauza. Cei care trebuie sa ii invete sa faca diferenta sunt parintii care cu rabdare si folosind trucuri simple ii vor ajuta pe cei mici sa depaseasca problemele legate de somnul bebelusilor.

Sta in puterea dumneavoastra sa le aratati diferenta dintre cele doua faze ale zilei. In primul rand, pe timpul zilei cand il culcati pe cel mic, nu il feriti de lumina, lasati lumina naturala a zilei sa intre pe fereastra nestingherita. De asemenea, nu reduceti zgomotul normal din camera, lasati televizorul sau radioul la un nivel mediu, plimbati-va prin camera fara a avea tendinta de a nu face zgomot, comportati-va normal ca si cum nimeni nu ar dormi.

Pe timpul noptii insa, intrerupeti orice forma de lumina, opriti televizorul sau radioul si incetati sa va mai plimbati prin camera sau sa faceti orice fel de zgomot. Veti observa ca aceasta rutina simpla va da roade intr-un timp foarte scurt si problemele legate de somnul bebelusilor vor inceta.

Nu exagerati cu grija fata de cel mic, lasati-l sa se linisteasca singur mai ales atunci cand nimic nu il impiedica sa adoarma si veti vedea ca usor – usor veti avea un copil capabil sa distinga ziua de noapte si mai ales sa se linisteasca singur.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.