Casă și grădinăCriteriile potrivite în funcție de care să-ți alegi cea mai bună ușă...

Criteriile potrivite în funcție de care să-ți alegi cea mai bună ușă la casă

Alegerea usilor la casa este un lucru de multe ori minimalizat de multi, insa impreuna cu alegerea ferestrelor la casa, alegerea usilor reprezinta un punct la fel de important.

Usa de la intrare reprezinta cartea de vizita a unei case, usile de interior reprezinta o comuniune cu intregul asamblu interior, usile de exterior reprezinta o bariera impotriva pierderilor de caldura pe parcursul sezonului rece. Usa reprezinta un punct de securitate si protejare a bunurilor.

De asemenea exista posibilitatea de a opta pentru sisteme mai complicate, gen antifoc, blindate, etc.

Tipul de material folosit: usi de lemn, usi de PVC, usi metalice, usi de aluminiu, usi de sticla, etc.

In functie de destinatia usii: usi de intrare, usi de interior, usi de baie, etc.

Destinatii speciale: usi antifoc, usi blindate, etc.

Alegerea usilor la casa in functie de materialul din care sunt produse are la baza coeficientul de izolare termica, planul de urbanism al zonei, destinatia casei, cladirii, etc. Pentru tara noastra indiferent de tipul de material, primul criteriu in alegerea unei usi trebuie sa fie izolarea termica. Cu cand altitudinea geografica creste cu atat coeficientul de izolare termica a usii trebuie sa scada.

In prezent cel mai bun coeficient de izolare termica se obtine in cazul usilor produse din material PVC sau aluminiu cu bariera termica (poliamida). De ce aceste materiale? Deoarece conduc cel mai putin caldura si diminuaza pierderile. Atentie acest lucru este valabil in cazul aluminiului doar daca vorbim de profil de aluminiu cu bariera termica, altfel afirmatia anterioara nu mai este valabila.

In momentul in care achizitionati usile din aceste materiale este bine sa precizati clar destinatia usii si sa acordati o atentie deosebita unor detalii precum: profilul din care va fi confectionat, grosimea armaturii in cazul usilor de PVC (pentru usile de interior fara un trafic ridicat se pot achizition usi cu armatura de 1.5 mm, insa in cazul usilor de intrare cu cote de gabarit normale armatura trebuie sa aiba o grosime minima de 2 mm).

Atentie, exista foarte multi asa zisi specialisti pe piata producatorilor de usi care vor incerca sa va vanda produse neadecvate cerintelor tehnice pentru a obtine un pret de vanzare scazut. Atentie, pretul cel mai mic in tamplaria PVC si Aluminiu nu inseamna produsul cel mai bun. Cel mai indicat ar fi ca in cazul in care va decideti sa achizitionati usi de PVC sau aluminiu sa va documentati pe internet pentru a nu fi trasi pe sfoara.

Cel mai indicat este sa accesati site-urile producatorilor de profile si nu a producatorilor produsului finit. Motivul: furnizorul de profile va va furniza informatiile tehnice corecte si va va indica partenerii agreati de ei, parteneri care in procesul tehnologic respecta normele impuse de acestia. Nu va lasati atrasi doar de pret si discounturi, acestea nu sunt cele mai bune criterii de alegere a produsului. Atentie, achizitionati un produs de folosinta indelungata si nu un obiect obisnuit. Atentie, nu in toate cazurile se preteaza aceste usi.

usi

Usile din material lemnos sunt usi care izoleaza foarte bine termic, sunt elegante si va transmit senzatia de natural. Insa usile de lemn trebuie alese cu mare atentie. Sunt putini producatori romani care executa usi respectand tehnologia de fabricare intocmai. Mai rau este ca materia prima de cele mai multe ori nu corespunde, lemnul nefiind uscat si tratat ignifug sau impotriva daunatorilor. Astfel veti avea rapid surpriza sa constatati ca usa incepe sa se deformeze, sau mai rau, uscandu-se, lemnul va ceda la imbinari.

Usile de lemn executate respectand toate normativele sunt scumpe. Aveti in vedere acest fapt. Un pret redus in majoritatea cazurilor inseamna o usa de calitate indoielnica.

Usile de sticla se folosesc pentru interior, cu preponderenta mai mare in zonele office. Ceea ce este recomandabil in cazul acestor sticle este ca ele sa fie securizate termic. Chiar daca este un cost suplimentar importanta acestei operatii o veti vedea in momentul in care accidental usa se sparge, cioburile rezultate nefiind taioase pentru persoanele din jur.

Alegerea usilor in functie de destinatie este deosebit de important. Astfel din punct de vedere tehnic o usa de interior (de camera) este diferita din punct de vedere tehnic de una de intrare. Usa de intrare trebuie sa reziste unui ciclu ridicat de inchideri/deschideri, trebuie sa aiba o armatura solida pentru a putea rigidiza sistemul termoizolant, trebuie sa fie rezistenta la antiefractie, etc.

Insa ce este si mai important este ca usile sa izoleze bine din punct de vedere termic. Un coeficient de minim 1.1W/mpK se impune.

In cazul in care doriti usi antifoc sau blindate este bine sa stiti exact in ce clasa de protectie doriti a se incadra, deoarece exista o gama foarte diversa de produse.

Orice ati alege este recomandabil ca inainte de a cumpara sa va documentati si sa alegeti o firma care va fost recomandata de cineva de incredere. Incercati sa nu folositi ca si criteriu principal de achizitionare doar pretul. Asigurati-va ca ceea ce achizitionati este solutia cea mai potrivita.

Succes!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Instalarea unei usi antiefractie,îti ofera mai multa incredere si siguranta pentru caminul tau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.