Generalitati – temperament
Desi are un nume pompos, Weimaraner-ul, are o infatisare comuna, iar cand este pui, ai putea avea tendinta sa-l confunzi cu un labrador. Initial, acest caine a fost crescut pentru munca, din cauza posturii sale impunatoare, fiind musculos si puternic, ulterior fiind crescut pentru companie datorita infatisarii sale dragalase si a caracterului prietenos. Weimaraner-ul invata foarte repede, exceland in concursuri pentru dresaj, avand din ce in ce mai multe aparitii pe podiumurile de prezentare.
Achizitionarea unui caine din aceasta rasa nu implica costuri foarte ridicate, prin urmare este oarecum accesibil din punct de vedere financiar, si nici intretinerea lui nu va va face gauri mari in buget. Insa calitatea sa ca si rasa este direct proportionala cu pretul pe care trebuie sa-l platiti pentru achizitionare, deci daca platiti un pret mai mic, rasa pe care o veti achizitiona va fi destul de departe de ceea ce inseamna ca si standard.
Weimaraner-ul traieste intre 9 si 15 ani, avand o medie de viata existenta intre 12 si 13 ani. O femela de Weimaraner aduce pe lume aproximativ sase – sapte pui care pot fi de doua feluri, in functie de masculul cu care aceasta a fost imperecheata: Weimaraner cu blana scurta si Weimaraner cu blana lunga.
Cel din urma este mai des intalnit, dar Statele Unite ale Americii inca nu l-au recunoscut ca fiind parte din standardele sale. La maturitate, Weimaraner-ul are aproximativ 69 de centimetri in inaltime si aproximativ 35 de kilograme in greutate, desi au fost inregistrate exemplare ce au depasit aceste medii, ele fiind incadrate in exceptii ale acestei rase. De regula, Weimaraner-ul nu este un caine predispus la boli grave, deci nu va va cauza probleme in cazul in care doriti sa-l achizitionati, singurele boli pe care le poate avea eventual sunt acelea specifice cainilor in general.
Totusi, pot avea mici probleme la urechi, acestea putandu-se infecta, deci va trebui sa aveti grija, prin verificari periodice, deoarece sunt foarte usor de contactat infectiile cu pricina si mai au cateva probleme minore la spate, pe sira spinarii, care ii pot afecta intr-o oarecare masura, facandu-i cocosati.
Aspect fizic
Weimaraner-ul (acceptat ca si standard pretutindeni) are blana scurta, nu tocmai placuta la atingere, deoarece este cam aspra, chiar ascutita am putea spune, iar privirea sa poate sa te sperie datorita faptului ca are ochii albastri, lucru ciudat pentru un caine daca nu este din rasa Husky Siberian, desi albastrul lor intens se potriveste de minune cu blana sa de culoare maro – gri.
Weimaraner-ul are o statura impetuoasa, sunt inalti si au o fuga gratioasa, aproape ca a unui cal de rasa. Coada lor este scurta (se taie), iar nasul difera in functie de culoarea blanii. Poate fi de la maro deschis, pana la cenusiu sau chiar o combinatie intre acestea sau roz violet atunci cand sunt mici.
Cum ii place sa traiasca
Acesti caini nu mananca foarte mult si nici nu sunt pretentiosi la mancare, deci poate servi fara mofturi alimente din cele pe care le consuma stapanul sau la masa. Nu trebuie insa sa pierdeti din vedere faptul ca in timpul sezonului rece, Weimaraner-ul trebuie alimentat cu suplimente, asadar va trebui sa-i mariti putin portia de mancare, deoarece aceasta ii va usura traiul in zilele de iarna, anotimp pe care nu-l prea adora.
Weimaraner-ul da mereu dovada de inteligenta, nu trebuie sa-i spuneti un lucru de doua ori, doar in cazul in care nu va vrea sa va asculte, eventual va fi indiferent. Acesti caini trebuie dresati cu putina duritate, deoarece au un caracter puternic si nu-si vor schimba personalitatea cu usurinta. Pot fi considerati si caini buni de paza datorita vigilentei si a istetimii lor, au o energie iesita din comun cateodata si necesita multa miscare. Este sociabil si cu alte animale de casa dar trebuie invatat cu ele de mic, mai ales cu pisicile, deoarece au tendinta de a fi stapanii locului, sunt dominanti si nu vor tolera cu usurinta o prezenta competitiva.
Weimaraner-ul necesita multa miscare, iar daca nu va faceti timp pentru el, va avea grija sa va ofere clipele necesare de agitatie si zgomot, pana in momentul in care simte ca-l veti scoate la plimbare, care cu siguranta trebuie sa fie mai lunga de doua ore si nu doar una pe zi. In caz contrar, pe langa zgomotul puternic pe care-l produce in interiorul caminului, va crea si mult haos, distrugand tot ce gaseste in cale.
Ca sa-i risipiti energia cand ii scoateti la plimbare nu puteti face nimic mai bun decat sa-l duceti in apropierea unui lac, unde va inota cu cea mai mare placere si va aduce din apa toate obiectele pe care i le aruncati. Deci ca sa evitati sa va treziti cu lucruri roase in casa, cu gropi in gradina si cu mult haos in apartament, va trebui sa tineti cont de cele doua placeri vitale ale Weimaraner-ului. In rest este un catelus simpatic care va avea grija sa va inveseleasca atunci cand sunteti suparat.
Cainele Weimaraner se joaca cu o pisica bengaleza, video: