Sarcină & BebeCât de importante sunt condițiile în care doarme copilul tău în primele...

Cât de importante sunt condițiile în care doarme copilul tău în primele zile de viață

In zilele noastre problema reprezentata de intrebarea cu cine doarme copilul este suficient de neglijata. Sunt din ce in ce mai multi copii care dorm singuri din prima zi de viata. Acest lucru nu este unul total gresit, luand in calcul anumite considerente chiar este un lucru bun. Unii specialisti considera ca existenta unui patut conceput special pentru nevoile celui mic si anume cu un landou ce ii asigura luminozitatea redusa de care are nevoie in primele zile de viata, o saltea adaptata nevoilor sale, este exact tot ceea ce are nevoie cel mic. Sunt aspecte ce tind sa sprijine aceasta teorie.

In cazul in care parintii au un somn mai agitat, cel mic va fi ferit de orice pericol in patutul special conceput. De asemenea in cazul in care patul in care dorm parintii are o saltea care este mai aproape de nevoile parintilor decat de nevoile celui mic, atunci o saltea speciala este un factor ce le favorizeaza somnul.

De asemenea, cei mici au nevoie de perne speciale, perforate, pentru ca in acest fel se evita pericolul ca acestia sa se sufoce in timpul somnului, avand in vedere ca nu isi pot controla foarte bine corpul o buna perioada de timp.

Intrebarea cu cine doarme copilul poate avea repercursiuni si in viata de cuplu, pentru ca cel mai adesea un copil este asezat intre cei doi parteneri, intrerupand intr-un fel sau altul afectiunea dintre cei doi. Psihologii atribuie multe despartiri legate de problema cu cine doarme copilul. De cele mai multe ori, mama ramasa acasa in concediul de maternitate se trezeste singura in camera cu nou – nascutul tocmai pentru ca tatal trebuie sa se trezeasca devreme a doua zi si nu o poate face dupa o noapte de nesomn. In acest caz raspunsul la intrebarea cu cine doarme copilul este evident.

Mama care se simte oarecum abandonata il va lua pe cel mic alaturi de ea. Nici acest fapt, atat de des intalnit in zilele noastre, nu este deosebit de grav. Desi viata de cuplu se rupe, legatura dintre copil si mama se strange. Cel mic asteapta in timpul noptii imbratisarile mamei, el este obisnuit sa o simta aproape, iar daca acest lucru se intampla si in viata terestra, atunci totul este perfect. De asemenea, avandu-l alaturi pe cel mic, mama va putea sa ii controleze mai bine pozitia, va putea sa observe orice variatie de temperatura pe care o are bebelusul si orice alta forma de disconfort prin care acesta trece.

Cu cine doarme copilul in timpul episoadelor de colici prin care trebuie sa treaca pana la varsta de trei – patru luni? Medicii recomanda in acest caz ca bebelusul sa doarma pe abdomenul mamei sau daca tatal este dispus sa o faca, cel mic poate dormi si pe abdomenul acestuia. In acest caz insa trebuie sa aveti mare grija, pentru ca pe timpul somnului marea majoritate a oamenilor nu isi pot controla miscarile si il pot rani pe cel mic.

Daca dumneavoastra considerati ca nu veti putea lua in calcul in timpul somnului ca cel mic se afla pe abdomenul dumneavoastra este mai bine sa nu incercati sa il adormiti in acest fel. Chiar daca va preocupa intrebarea cu cine doarme copilul, este mai bine sa lasati acest aspect pe seama unei persoane ce este capabila sa isi controleze pozitia in somn.

Indiferent de raspunsul la intrebarea cu cine doarme copilul, trebuie sa luam in calcul anumite aspecte extrem de importante referitoare la somnul celui mic:

salteau recomandata pentru cei mici este salteaua din fibre de cocos pentru proprietatile sale antibacteriene si antialergenice;

– fie ea de cocos sau nu, salteaua trebuie sa asigure o pozitie dreapta coloanei celui mic;

– va recomandam sa folositi un sac de dormit pentru a-l incalzi pe cel mic pe timpul noptii, astfel evitand posibilitatea ca acesta sa doarma dezvelit sau sa se sufoce cu patura;

perna folosita pana la varsta de patru luni trebuie sa fie una speciala pe care o gasiti in magazinele de profil, dupa aceasta varsta cei mici au tendinta si capacitatea de a se intoarce de pe o parte pe cealalta, asadar perna trebuie sa fie si de aceasta data una speciala, gaurita, care sa le permita respiratia in cazul in care pe timpul noptii ajung pe burta si nu isi pot ridica fata din perna;

un vaporizator cu abur este eficient mai ales pe timpul noptii cand aerul are o tendinta de a se usca. Mucoasa nazala a bebelusului se usuca si ea la randul ei, iar cel mic respira mai greu. Daca exista un vaporizator in camera, acesta va umezi aerul, iar mucoasa nazala a celui mic isi va pastra calitatile din timpul zilei.

Raspunsul la intrebarea cu cine doarme copilul tine in primul rand de parintii acestuia, de timpul pe care il au la dispozitie, de starea de spirit pe care o au si, nu in ultimul rand, de conceptiile pe care le au si pe care in mod sigur incearca sa le insufle si celui mic. Din ce in ce mai putin parinti dorm in acelasi pat cu copilul lor, evolutia omenirii va demonstra pe parcurs daca acest fapt este unul pozitiv sau negativ.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.