Care sunt cele mai frecvente probleme de cuplu? In fiecare cuplu exista anumite probleme specifice, insa – surpriza!, daca discutati cu alte cupluri, veti afla ca de fapt nu numai voi va confruntati cu aceste dificultati. Se scrie mult despre acest subiect, chiar pe site gasiti macar inca doua articole… De ce? Pentru ca voi cititi, sunteti de acord, va spuneti: “da, ar trebui sa fac asta, sa schimb asta”, dar…uitati dupa o zi si in ceva timp, problema va afecteaza iarasi armonia relatiei.
Toti – chiar toti – avem aceste probleme frecvente de cuplu, dar pentru unii este mai usor sa treaca peste (mai ales cand se invata sa faca mici schimbari), in timp ce pentru altii acestea sunt niste pietre in drum, care impotmolesc relatia…
Care sunt cele mai frecvente probleme de cuplu:
Nu te asculta! Poate ca fiecare femeie a avut senzatia ca el pur si simplu nu asculta, este departe undeva cand ii vorbesti si nu ii intra nimic in cap! Si cand simti ca vorbesti cu peretii, ca el te aproba tacut si solemn doar pentru a incheia discutia, te aprinzi si incepi sa tipi – poate asa te va auzi… Nu iti acorda atentie, nu te apreciaza, nu are pic de interes pentru ce ii spui – ti se pare chiar ca prioritatile sale sunt orice altceva, in afara de tine: profesie, mama lui, prietenii lui. Iar aceasta este o problema si pentru el: tu, ca barbat, nu prea stii ce vrea ea, de fapt, de la tine!
Chiar cand incerci sa o asculti, ea tot nu este multumita – acum, nu o intelegi! Este important pentru tine ca femeie sa intelegi ca asa sunt toti barbatii: pot parea dezinteresati de micile tale intamplari de peste zi, de idei, pot sa nu aiba chef decat sa se relaxeze in pace si liniste! Nu inseamna ca nu ii pasa de tine, dar invata odata pentru totdeauna ca barbatii sunt altfel. Iar atunci cand vrei sa discuti cu el mai mult de zece minute, invata-te sa ii atragi atentia, sa mergi langa el, sa il saruti si sa il anunti ca vrei sa vorbiti cateva minute; si opreste orice lucru care il va distrage: computer, TV. Pastreaza-ti calmul, caci daca te aprinzi si discutia se transforma in critici asupra lui, bineinteles ca nu va fi interesat sa te auda iarasi plangandu-te.
Prieteni si activitati. Daca aveati dinainte un grup comun de prieteni, nu stiti ce avantaj grozav aveti! Pentru ca fiecare partener dintr-un cuplu, de obicei, vine in relatie cu proprii prieteni si propriile preferinte de petrecere a timpului liber. La inceputul relatiei, desi nu prea va atrag prietenii celuilalt si activitatile din grup, le acceptati mai usor. Insa dupa un timp, poti ajunge sa nu mai suporti grupul de prieteni al iubitului/iubitei, ce fac ei impreuna. Certuri frecvente tin de iesirile impreuna: iesiti cu prietenii lui sau ai ei – rareori se combina doua grupuri diferite de prieteni.
Ce puteti face: dati-va cate o zi libera regulat, in care fiecare sta cu proprii prieteni. Cat despre iesirile impreuna, incercati sa pastrati egalitate: o saptamana cu grupul lui, o saptamana cu grupul ei. Nici unul dintre voi nu trebuie sa critice prea mult prietenii celuilalt si sa incerce sa il separe pe celalalt de grupul sau. Doar gandeste-te ce influenta majora are un prieten apropiat asupra partenerului tau! Deci, incearca sa te obisnuiesti cu activitatile de grup si sa te integrezi cum poti.
Daca nu vei reusi, veti avea in viitor probleme de cuplu: ti se va reprosa ca esti prea distant(a), ca nu tii la el/ea daca nu ii placi prietenii, ca vrei sa o/il schimbi. Un alt sfat important: cand ea sau el are vreun prieten foarte apropiat, insa de sex opus, incearca sa iti tii sub control gelozia: nu ii cere sub nici o forma sa rupa relatia, iar daca sunt prea apropiati, spune-i pur si simplu ca te deranjeaza intimitatea prea mare dintre ei, fara insa a ii cere sa nu se mai vada cu acel prieten.
Certuri din nimic. Printre cele mai frecvente probleme de cuplu, se afla certurile, insa certuri care nu pornesc de la o problema reala, ci parca apar din senin! Atat timp cat nu se intampla des, nu este cu adevarat o problema – amandoi acumulati tensiune interioara si o eliberati spontan printr-o mica cearta. Insa cand se manifesta regulat si pornesc din motive stupide: “de ce porti rochia aia”, “de ce n-ai sapca” (!), atunci aveti o problema serioasa si este nevoie sa va ocupati de ea. Pot fi doua situatii: in primul rand, e posibil sa aveti o neintelegere din trecut care nu a fost solutionata satisfacator pentru unul din voi (despre viitor, despre activitati, sarcini etc.).
Ganditi-va amandoi ce s-a intamplat intre voi si de ce nu sunteti multumiti. Daca nu gasiti nimic, este o a doua situatie: unul dintre voi are nevoie de o schimbare in viata sa, este frustrat de un anumit aspect (nu neaparat legat de cuplu). Deci, ganditi-va cu atentie si gasiti mica pata din viata voastra, apoi incercati sa faceti ceva pentru a ameliora situatia si a diminua frustrarea, stresul, nemultumirea.
Cand esti stresat de o situatie, chiar daca nu e direct legata de cuplu, gasesti inconstient mici lucruri de care te agati pentru a porni un conflict – pentru ca mintea ta are nevoie sa se elibereze cumva de stres. Deci, cand aveti certuri marunte si dese, nu va multumiti doar sa va impacati si sa le dati uitarii – gasiti motivul ascuns si veti fi mai multumiti.
Treburi in casa. Eterna discutie in cuplu:
EA: “de ce nu ma ajuti, nu vezi ca fac o groaza de treaba?”
EL: “sunt obosit, vreau doar sa ma relaxez putin, ce e rau in asta, am muncit ca un catar!”
EA: “pai si eu am muncit azi si tot trebuie sa ma ocup si de casa!”
EL: “Pai cine te pune? Lasa-le si le facem alta data. Nu te obliga nimeni.”
EA: “Daca le las, n-o face nimeni niciodata! Cand ai pus tu mana”….etc. etc… Si stii ca daca tu nu o vei face, intr-adevar, vor ramane vasele/rufele/praful acolo zile, saptamani intregi… Printre cele mai frecvente probleme de cuplu se afla constantele neintelegeri legate de cine si ce face in casa. S-a spus in alte articole: este esential ca de la inceputul vietii voastre in doi, sa stabiliti cateva reguli cu privire la cine si ce face si la cat timp. Dar nu intotdeauna merge usor!
Trebuie sa stii un adevar neplacut: oricat de feminista esti si oricat de intelegator e el, de obicei, tot femeia ajunge sa faca mai mult in casa! Poate asa este normal, poate asa suntem obisnuiti de la parinti (mai ales barbatii alintati de mamici), poate este nedrept – dar este realitatea. Accept-o, arata-i tot ce faci si cere-i macar putina apreciere – nu face totul ca un martir tacut.
Roaga-l sa isi asume cat de mici responsabilitati (macar gunoiul, aspiratorul, stransul mesei) si fa-le tu pe celelalte, chiar daca si tu lucrezi. Insa aminteste-i mereu – nu cu rautate sau sarcasm, ci calm, cat muncesti in casa si roaga-l sa te aprecieze. Iar atunci cand lucrezi prea mult, cand viata profesionala este foarte importanta, inseamna ca ai un salariu cat de cat satisfacator – ceea ce iti permite sa angajezi o fata in casa care sa stranga o data la doua saptamani!
Viata sexuala. Nu te iluziona: viata sexuala, calitatea, frecventa este foarte, foarte importanta in bunul-mers al unei relatii. Comunicarea deschisa si dorinta de a il/o satisface pe celalalt este importanta – poate chiar la fel de importanta ca iubirea. La urma urmei, ce e iubirea fara sex? Prietenie! Mai trebuie sa stii ca orice alta problema, tensiune in cadrul relatiei afecteaza viata sexuala si diminueaza dorinta si satisfactia. Ca si in oricare alt aspect al unui cuplu, trebuie sa lucrati la viata voastra sexuala, sa discutati despre ea si sa faceti compromisuri pentru a-l satisface pe celalalt. Dar despre aceasta s-a vorbit in articolul Esti satisfacut de viata ta sexuala?.