Exista anumite sarcini ce necesita ingrijiri speciale si o mai mare precautie din partea viitoarei mamici. Insa chiar daca sarcina ta are risc crescut, nu este recomandat sa iti faci constant griji si ganduri negre – acestea afecteaza starea ta psihica, dar si fizica. Bucura-te de aceasta perioada unica a vietii tale, informandu-te si luand in acelasi timp toate masurile recomandate.
Sarcinile ce necesita ingrijiri speciale sunt acele sarcini ale femeilor care sufera de anumite afectiuni fiziologice, dar si o sarcina gemelara sau multipla – chiar daca viitoarea mamica este perfect sanatoasa. Daca te informezi asupra conditiei tale, daca asculti sfaturile medicului si ii respecti recomandarile, ai toate sansele sa te bucuri curand de un bebe – sau mai multi – frumos si sanatos!
Sarcini ce necesita ingrijiri speciale:
Sarcina gemelara sau multipla
Cand ai fericirea de a avea o sarcina gemelara sau multipla, trebuie sa acorzi mai multa atentie ingrijirii si odihnei. Riscuri exista atat pentru sanatatea ta, cat si pentru cea a micutilor tai. Pentru bebelusi, creste riscul de deszvoltare deficitara si de nastere prematura, iar pentru tine, riscul de diabet, hipertensiune arteriala.
Ce ingrijiri speciale necesita o sarcina gemelara sau multipla: mai mare grija la alimentatie si cresterea cantitatii de vitamine si minerale consumate zilnic; un control mai atent al greutatii tale corporale – un control eficient al cresterii in greutate; consum suficient de lichide pentru a evita deshidratarea; evitarea bailor fierbinti; evitarea oricarui efort fizic – desi in cazul unei sarcini normale se recomanda miscare, tu va trebui sa fii mult mai precauta si sa nu faci nici un fel de sport; cel mai important: mentine comunicarea cu medicul tau, spune-i oricand ai vreun disconfort si asculta-i sfaturile cu atentie.
Sarcina si diabetul zaharat
Printre sarcinile ce necesita ingrjiri speciale, se afla sarcina femeii care sufera de diabet zaharat. In special in primele doua luni de sarcina, e necesar sa fii foarte precauta cu nivelul glicemiei, caci in aceasta perioada se dezvolta organele vitale ale bebelusului, iar un nivel prea crescut sau scazut al glicemiei afecteaza aceasta dezvoltare si poate duce la pierderea sarcinii uneori.
Ce ingrijiri speciale necesita o sarcina a femeii cu diabet? Daca stii dinainte sa ramai insarcinata ca suferi de aceasta afectiune, foarte important este sa eviti o sarcina neplanificata. Programeaza sarcina, pentru ca trebuie sa iti controlezi cu atentie nivelul glicemiei inca de dinaintea conceptiei, chiar cu sase luni inainte.
Este la fel important sa iti controlezi cu atentie pe tot parcursul sarcinii nivelul glicemiei si sa te asiguri ca este stabil. Trebuie sa ai grija la alimentatie si sa ii ceri medicului o lista cu ce alimente sa eviti. Trebuie sa mentii un contact strans cu medicul tau si sa mergi la mai multe consultatii medicale pe toata perioada sarcinii, in special in primul trimestru. Daca tratai afectiunea prin antidiabetice orale, vei trece pe insulina, pentru a evita riscul aparitiei unor malformatii ale fatului.
Sarcina si anemia
Daca esti anemica si ai deficiente de fier in organism, va trebui sa acorzi multa atentie ingrijirii tale odata ce ai ramas insarcinata. Nevoia de fier creste si un aport suficient de fier in organism este vital in dezvoltarea armonioasa a bebelusului. Anemia poate fi insotita si cu stari de ameteala si subponderalitate – si acestea afecteaza evolutia sarcinii, deci foarte bine ar fi sa tii un control strict al greutatii, sa pui cateva kiolgrame in plus si sa ai grija la odihna.
Ce ingrijiri speciale necesita femeile anemice? In primul rand, o alimentatie sanatoasa si hranitoare si controlul greutatii. In al doilea rand, luarea unor suplimente de vitamine si minerale (in plus fata de alimentele consumate) si in special a unor suplimente de fier – in functie de recomandarea medicului.
Sarcina si astmul
In general, femeile cu astm au o evolutie normala a sarcinii, insa aceasta face, totusi, parte din sarcinile ce necesita ingrijiri speciale. Daca ai grija, astmul nu impiedica evolutia normala a sarcinii si nasterea unui bebe sanatos. Totusi, fara tratament, astmul poate cauza dificultati viitoarei mame, dar si fatului: subponderalitate, dezvoltare deficitara, nastere prematura, dificultati la nastere. Mama se poate confrunta cu stari mai frecvente de greata si ameteala, hipertensiune si preeclampsie.
Ce ingrijiri speciale necesita sarcina femeii care sufera de astm? Nu stopa tratamentul! Alege medicamente inhalatorii si foloseste doze mai mici, in functie de sfatul medicului, insa in nici un caz nu stopa tratamentul. Evita efortul fizic intens, mirosuri puternice si fum, temperaturi scazute si aglomeratii (pentru a evita sa contactezi o viroza). Vei merge periodic la consultul mnedical care va include controlul plamanilor, pentru a vedea cum evouleaza afectiunea si sarcina. Daca se intensifica crizele respiratorii, trebuie sa te prezinti imediat la medic (o criza intensa stopeaza transmiterea de oxigen la fat).