Ciobanescul romanesc mioritic este o rasa de caine din Carpatii Romaniei, dupa cum si numele o spune. Avand in vedere utilitatea sa, Ciobanescul Mioritic a fost rezultatul selectiei unei rase ce avea la baza un specimen deja existent in Carpati, fiind un excelent caine de turma, un paznic foarte greu de corupt si un insotitor minunat. Este o rasa foarte veche, care s-a pastrat doar datorita pastorilor si este folosit mai ales in marginimile Sibiului sau in Sacelele Brasovului de catre mocani, de unde si denumirea populara de „barac mocanesc”.
Generalitati – temperament
Ciobanescul romanesc mioritic are un aspect viguros, ce atrage multi amatori la nivel national, fiind considerat si unul dintre singurii caini care poate scapa cu viata in cazul unui atac de ursi. Standardul a fost impus de Asociatia Chinologica Romana inca din anul 1981, fiind adaptat si revizuit in 2002 odata cu restabilirea standardelor de catre Federatia Chinologica Internationala la Ierusalim. Acest caine este vigilent, curajos si agresiv cu cine trebuie, dar foarte disciplinat in relatia cu stapanul sau.
Are un temeprament vioi, fiind foarte activ dar echilibrat, foarte atent si atasat de stapan, neincrezator in straini, fiind in natura lui sa-si apere „cuibul”, fiind si cunoscut drept cainele care nu cunoaste frica. Nu trebuie antrenat pentru paza si atac deoarece altfel va deveni violent chiar si cu vizitatorii pe care stapanii ii pot avea la domiciliu. Ciobanescul Mioritic Romanesc este cunoscut pentru abilitatile sale de protectie a turmelor de oi, fiind un luptator eficace contra posibilor pradatori cum ar fi ursii, lupii sau rasii si totodata iubeste mult copiii, oferindu-le multa protectie.
Din pacate este predispus unor boli specifice rasei printre care torsiunea de stomac, displazia de sold si maladia cotului. Daca nu aveti experienta cu un caine de talie mare, nu este indicata achizitionarea acestuia. Ciobanestii mioritici romanesti sunt puternic motivati, extrem de potriviti pentru paza unui teritoriu sau pentru companie dar numai persoanelor avizate.
Aspect fizic
Ciobanescul romanesc mioritic are o constitutie masiva si blana abundenta, deasa si lunga ii acopera tot corpul avand o culoare deschisa. Are capul masiv, in partea craniana lat, usor boltit. Botul sau este puternic si la varf devine putin ingust, lungimea fiind putin mai mica fata de lungimea craniului. Creasta occipitala a ciobanescului mioritic romanesc este puternic dezvoltata si proeminenta cu nasul negru, mare si lat.
Are o dantura ce ascunde multa forta si se incheie in forma de foarfece, fiind completa din punct de vedere numeric. Urechile sale sunt mijlocii, dar in comparatie cu corpul par chiar mici, au o forma triunghiulara, atarnand in cele doua parti, pe obraji. Si ochii sunt de asemenea nici prea mici, nici prea mari, au o culoare maronie, nuanta de chihlimbar sau aluna. Gatul este pli de muschi, gros si masiv avand o lungime medie iar trunchiul sau este de forma dreptunghiular alungita, cu spate drept, lat, deasemenea foarte musculos.
Are toracele lat si adanc iar pieptul proeminent. Cand este in repaos coada acestui ciobanesc atarna in jos, dreapta, avand varful putin recurbat; este incovoiata, ridicata si putin curbata pe spate atunci cand este in plina actiune. Cum spuneam are blana lunga ce-i acopera tot corpul, abundenta si cu aspect ciufulit, fire aspre, parul superior fiind putin ondulat, atingand o lungime pana la 16 cm iar blana inferioara este densa si mai moale, avand culori de la alb, pana la crem deschis sau gri pal. Ciobanescul Mioritic Romanesc are un mers lejer, pasiv chiar, cu pasi intinsi, miscandu-si membrele drept, fara iasa din plan.
Cum ii place sa traiasca
Mioriticul este o rasa nationala ce a avut o aparitie spectaculoasa si a dobandit un caracter de exceptie. Este un caine superb care cu siguranta nu va indragi habitatul intr-un apartament micut, el are nevoie de spatiu si de miscare, desi in majoritatea timpului poate avea un stil de viata sedentar.
Ciobanescul iubeste toti membrii familiei si este topit dupa copii, ii adora pur si simplu, manifestand fata de acestia o protectie peste masura, intelege cu rapiditate cine sunt prietenii sau dusmanii casei, se impaca bine cu animalele de curte mai ales daca este invatat cu acestea de mic, nu este agresiv cu ele, decat daca simte nevoia, dar in special cu animalele de talie mare.
Ciobanescul Mioritic Romanesc este un caine frumos, natural cu proportii considerate de unii prea mari, dar de altii normale, ce poate fi si pisica jucausa dar si un urs infuriat, atunci cand ii este periclitat teritoriul. Desi are blana bogata, aceasta nu este greu de intretinut, se periaza foarte usor odata pe saptamana.
Desi are o statura impunatoare, odata ce va imprieteniti cu el, ciobanescul mioritic romanesc poate fi cel mai devotat prieten, nu manifesta gelozie, fiind ca un tutore ocrotitor a celor din jur. Este rasa preferata de iubitorii de animale nationale care aduce multa bucurie in casele oamenilor.
Vezi cum se joacă un câine Cionbănesc mioritic:
Ciobanestii mioritici (ca si cei carpatini)sunt adorabili! Cei mai frumosi si cei mai destepti!
IMI PLAC TARE MULT CIOBANESTII ROMANESTI.
Pe primul loc il vad pe MIORITIC apoi CARPATINUL,BUCOVINA si CORB.
De departe Mioriticul este REGE.
Multumesc,