Parintii unui adolescent stiu prea bine cat de dificil este sa te intelegi cu el, sa comunici si sa te asiguri ca nu intra in bucluc, asadar devin extrem de creativi in ceea ce priveste scornirea unor pedepse pentru adolescenti!
Topul celor mai intalnite pedepse pentru adolescenti consta in interzicerea iesitului in oras, interzicerea unor activitati placute in casa, confiscarea lucrurilor sale si chiar pedepse fizice (mai rar, din fericire, in ziua de astazi)! Dar ce efecte au aceste sanctiuni asupra adolescentului? Intelege el oare de ce ai actionat cum ai actionat, intelege ca ii vrei doar binele si pedeapsa a fost singura cale stiuta de tine pentru a incerca sa te asiguri ca nu intra in bucluc? Cel mai sigur, raspunsul este nu! El intelege doar ca din cauza ta nu poate sa fie liber si sa faca ceea ce ii place.
Deci, ce efecte imediate au aceste pedepse pentru adolescenti? Sa le luam pe rand: atunci cand ii interzici sa mai iasa in oras cu prietenii sai, nu numai ca nu rezolvi nimic, ci il si intorci impotriva ta! Tot ce rezolvi pe moment este sa te asiguri ca momentan nu va face nici o prostie, dar dupa perioada pedepsei, frustrarea acumulata in zilele cat a stat inchis in casa gandindu-se la amicii lui care se distreaza va iesi la suprafata si nu se stie ce va fi in stare sa faca!
Asa, doar ca sa iti dovedeasca tie ca nu ai dreptate si ca nu il poti controla! Este printre cele mai populare pedepse pentru adolescenti, insa nici pe departe cea mai eficienta atunci cand consta doar in interzicere si atat! Adolescentul va crede ca il desparti de prietenii lui din rautate, pentru a il opri sa se simta bine. Mai mult, faptul ca iti exerciti autoritatea ferm si fara discutii nu il va ajuta sa te vada ca pe o persoana cu care poate vorbi in caz ca are nevoie.
Cum sa faci ca sanctiunea sa nu il provoace si sa inteleaga macar in parte de ce faci ceea ce faci? Inainte de a il pedepsi, explica-i de ce faci asta, spune-i temerile tale ca parinte si spune-i ca asa au facut la randul lor si parintii tai pentru a te opri de la a face prostii si asa va face si el la randul sau in viitor! Si incearca sa ajungi la o intelegere cu el, fara sa iti pierzi ceva din fermitate: pedeapsa ramane aplicata, dar daca iti va demonstra in viitor ca poate fi responsabil si ca nu va mai intra vreodata in bucluc, ii promiti ca nu vei repeta pedeapsa!
Printre popularele pedepse pentru adolescenti se afla si interzicerea unor activitati preferate de el in casa! Ii limitezi comportamentul chiar si in spatiul sau privat, in camera lui! Nu ii dai voie sa asculte muzica, sa se uite la TV sau mai ales sa se joace la computer! Insa, inca o data, o astfel de sanctiune aplicata fara vreo explicatie – cum fac majoritatea parintilor – il va supara si il va determina sa isi promita pe viitor ca “iti va arata el tie”!
Trebuie sa ii explici macar ideea actiunii tale: “uite, eu iti interzic asta, ca tu sa te gandesti serios la efectele actiunilor tale si sa ai timp sa iti dai seama cum ai gresit si cum m-ai facut sa ma simt”.
Apeleaza la emotii, arata-i ca te raneste cand face ceva periculos sau dubios, nu iti fie teama ca faptul ca ai emotii iti scade din autoritate, atat timp cat mentii o perioada pedeapsa. Emotiile te vor face pur si simplu mai uman in fata adolescentului, te vor transforma dintr-un monstru oribil caruia nu ii pasa de el si nu vrea decat sa-l faca mizerabil intr-o fiinta umana cu sentimente care incearca sa il protejeze!
Alte pedepse pentru adolescenti constau in confiscarea unor lucruri care ii plac sau care te deranjeaza si refuzul “alocatiei” saptamanale/lunare: a avut probleme la scoala, ii confisti CD-urile (sau chiar PC-ul din camera), revistele si cartile fara legatura cu educatia; se imbraca foarte ciudat si neplacut (in perspectiva ta), ii confisti tricourile cu desene macabre, fustele mini sau blugii prespalati rupti care atarna pana la genunchi!
A intarziat in oras, ii confisti (sau nu ii mai dai) bani de buzunar! Ce efecte au asemenea sanctiuni? La fel, il face sa se simta inchis si lipsit de libertate. Mai rau, adolescentul va simti ca incerci sa ii negi individualitatea, ca ii opresti dezvoltarea sa ca om unic si original ! Pentru adolescenti este foare important sa isi exprime originalitatea, sa arate ca sunt unici (desi fac asta aderand de fapt la aceleasi simboluri ca toti din generatia lor) si cred ca si-o exprima afisand un tricou hidos, ascultand o muzica zgomotoasa si de neinteles, citind carti de multe ori nepotrivite varstei lor.
Cel mai rau lucru pentru relatia ta cu tanarul este sa ii interzici acele activitati sau simboluri materiale care, crede el, il definesc si il separa de “restul lumii”, mai ales de adulti ca tine! Lasa-i libertatea sa se manifeste prin preferintele sale in ceea ce priveste muzica, cartile, hainele, deoarece daca ii ingradesti si limitezi preferintele, vei crea un omulet frustrat care isi va revarsa frustrarea pe cei mai mici si mai slabi decat el!
Cat despre pedepsele pentru adolescenti fizice, acestea au un efect negativ grav si de lunga durata: il minimalizeaza, il face sa se simta inutil si inferior. Copilul a observat ca atunci cand oamenii se enerveaza, isi revarsa furia asupra cate unui obiect: perete, o perna, o masa, un pahar, etc.
Cum se va simti cand va fi el cel lovit? Ca un obiect fara importanta pe care tu il tratezi ca si cum iti apartine! Foarte grav este ca acei adolescenti agresati fizic (chiar daca este vorba doar despre o palma peste cap din cand in cand) vor adopta exact acelasi comportament agresiv (caci pe acesta l-a invatat) in afara familiei: la scoala va fi agresiv cu cei mai slabi pentru a isi compensa frustrarea.
Daca ai ajuns la finalul articolului, poate te gandesti: atunci, nici o pedeapsa nu e buna? Ba da, in anumite situatii cand nu ai iesire, este bine sa aplici sanctiuni (dintre cele referitoare la interzicerea iesitului sau a anumitori activitati), insa mereu insotite de o explicatie in care sa ii arati emotiile tale. Si nu uita de recompense: daca face ceva gresit, sanctioneaza-l, dar daca ii reuseste ceva bine, recompenseaza-l!