Martha Graham afirma ca “Dansul este limbajul ascuns al sufletului.” Ce legatura are acest citat cu street dance-ul? Street dance-ul reprezinta acel limbaj ascuns al sufletului, limbaj care nu se supune regulilor si izvoraste din pasiune si din dorinta de exprimare.
Street dance-ul reprezinta una dintre cele mai moderne stiluri de dans, stil care nu se supune regulilor stricte, asa cum se supun genurile de dans “nobile”. Cu toate acestea, acest stil de dans care poate fi impartit in mai multe categorii reprezinta un mijloc de exprimare artistica. Este un stil care, dupa cum am spus si anterior, a evoluat in afara clasicelor ore de dans, in afara salilor in care atmosfera este apasatoare, iar cerintele profesorilor par imposibile; este un stil care pune accentul pe libertatea de miscare a dansatorului si pe imaginatia si spiritul creator al acestuia, un stil care a evoluat in “strada”, in curtile scolilor, in cluburi si in cadrul petrecerilor ca o parte interesanta a culturii underground.
Street dance-ul are un puternic caracter improvizator precum si unul competitiv, competitiile de street dance fiind o adevarta aventura plina de adrenalina. Chiar daca este un stil de dans modern, istoria street dance-ului este foarte interesanta.
Scurta istorie a street dance-ului
Este cunoscut faptul ca in fiecare cultura, pe langa stilurile de dans consacrate, au evoluat in paralel si dansuri care, dupa cum am spus si in randurile anterioare, nu se supun unor reguli sau principii stricte. Street dance-ul, dupa cum spune si numele, reprezinta o forma de manifestatie artistica dezvoltata in mediul urban, putand spune chiar ca apartine folclorului urban.
Se presupune ca prima forma de street dance este reprezentata de dansul traditional al afro-americanilor si este influentat in mare parte de unul dintre cele mai controversate genuri muzicale – jazz-ul. Probabil va intrebati care este asemanarea dintre street dance si jazz. Ei bine, jazzul este cunoscut ca fiind genul muzical caracterizat prin puternicul caracter improvizator, acesta fiind chiar elementul principal care deosebeste jazz-ul de toate celelalte genuri muzicale. Precum jazz-ul, si street dance-ul pune accentul pe imaginatia artistilor.
Dupa cum am spus si in inceputul articolului, street dance-ul poate fi impartit in mai multe stiluri muzicale, principalele fiind breakdance, popping, locking, funk sau house. Breakdance-ul a fost treptat introdus subculturii hip-hop. Street dance-ul a aparut in jurul anilor ’70, iar popularitatea sa a crescut considerabil in lumea intreaga in ciuda stilul neconventional.
Este street dance-ul potrivit pentru oricine? Este o intrebare pe care foarte multe persoane si-o pun. Ei bine, street dance-ul nu este potrivit pentru orice persoana avand in vedere faptul ca este un dans complex si foarte energic. Persoanele care practica sau care doresc sa practice acest dans trebuie sa aiba o conditie fizica formidabila, sa fie flexibile si, in primul rand, sa fie capabile sa combine intr-un mod cat mai original tehnicile de dans. Improvizatia este cuvantul cheie care caracterizeaza street dance-ul si tocmai de aceea se poate afirma ca acest stil de dans reprezinta o arta in adevaratul sens al cuvantului.
Asadar, street dance-ul poate fi practicat de catre toti cei care au o conditie fizica foarte buna. Chiar daca la inceput fetele nu au avut acces la “artele din underground”, numarul practicantelor de street dance creste considerabil de la an la an. Este foarte important ca orice practicant al acestui deosebit stil de dans sa isi creeze un stil propriu prin care sa se diferentieze de ceilalti. Acest lucru este foarte important mai ales in cadrul competitiilor. Fiecare trebuie sa aiba un stil unic pe care sa il transpuna prin miscari precise si complexe. Se poate spune ca street dance-ul, spre deosebire de alte genuri de dans, se afla intr-o evolutie continua.
Mai mult decat atat, de la un an la altul, numarul competitiilor creste considerabil spre deliciul pasionatilor de street dance. Insa si pretentiile cresc, iar participantii trebuie sa evolueze de la an la an. Pentru foarte multi tineri, street dance-ul reprezinta mai mult decat o simpla pasiune, reprezinta un adevarat stil de viata. Muzica, stilul vestimentar, atitudinea si dansul se contopesc armonios creand un spectacol uimitor.
Popularitatea street dance-ului a crescut si datorita numeroaselor filme care au fructificat din plin acest subiect, in unele cazuri aratand chiar diferentele dintre dansul “in strada” si un dans nobil cum este baletul, sau felul in care miscarile de street dance se pot combina intr-un mod foarte interesant si productiv cu miscarile de balet, rezultatul fiind unul unic si uimitor. Cele mai apreciate filme de acest gen sunt: “Save the Last Dance”, “You Got Served”, “Step Up”, “Stomp the Yard”, “How she Move”, “Take the Lead” si “Center Stage”.
Cei care doresc sa practice street dance insa pana acum nu au avut curajul sau ambitia necesara, se pot inscrie la cursurile care se tin in aproximativ toate orasele.
Street dance-ul reprezinta atat o metoda de relaxare si de distractie, cat si o modalitate de exprimare artistica.