Dacă plănuiești să mergi în vacanța de vară împreună cu copiii, este bine să te gândești din timp și la micile neplăceri care pot să apară. Nu vrei să fii prins nepregătit pe drum sau într-un loc străin. Pentru ca scurta perioadă de loisir în familie să nu se transforme în amintiri neplăcute, tot ceea ce trebuie să faci este să organizezi cu grijă concediul.
Plănuiește o vacanță perfectă împreună cu copiii
Destinația aleasă ține de preferințele și resursele voastre, însă dacă mergeți împreună cu copiii, trebuie să vă asigurați că aceștia vor avea parte de activități amuzante și adecvate vârstei lor. Plictiseala este un mare dușman – un loc ce pare minunat pentru adulții care doresc relaxare poate fi fooooarte plictisitor pentru cei mici.
În plus, dacă aveți copii mici, știți deja că aceștia, chiar dacă sunt într-un loc mirific, pot avea dor de casă, astfel că nu omiteți să luați cu voi jucăriile, jocurile, cărțile preferate ale celor mici; de asemenea, încercați să mențineți un program zilnic similar și să petreceți zi de zi ore plăcute împreună cu copiii voștri. Vacanța împreună nu înseamnă să lăsați zilnic copiii în centrul de activități pentru copii și să fugiți în lume!
Arsurile solare
Sunt o problemă frecventă pe care o puteți întâmpina, iar copiii se aleg adesea cu această neplăcere. Nu uita să limitezi expunerea la ultraviolete la orele cele mai fierbinți (11-16), să îmbraci copiii în haine deschise la culoare, realizate din materiale din țesătură deasă, să le pui ochelari de soare cu protecție solară. Înainte de a îmbrăca copiii, dă-i cu cremă de protecție, iar dacă stați la plajă, reaplică crema la jumătate de oră sau după fiecare baie în apă.
Dacă totuși cel mic se pricopsește cu arsuri, compresele reci cu apă, compresele cu lapte sau cu ceai de mușețel sunt remedii potrivite. De asemenea, poți aplica iaurt pe pielea afectată sau comprese cu zeamă de lămâie diluată în apă. Alte remedii naturiste eficiente: mierea, bicarbonat de sodiu (diluezi o linguriță în apă) și produse cu aloe vera. Un antiinflamator va diminua durerea. Urmărește dacă cel mic face febră, căci în această situație ai nevoie de medic.
Insolația
Este și ea o neplăcere frecventă în vacanța de vară, iar copiii sunt mai vulnerabili la expunerea la soare, chiar dacă pe moment par să nu aibă nici o problemă. Hidratarea, compresele reci și antitermicele pentru diminuarea febrei sunt remediile cele mai eficiente și la îndemână, dar dacă febra crește sau persistă, tot medicul rămâne soluția.
Răul de mașină
Dacă ați ales să mergeți în vacanță cu mașina, pregătiți-vă să tratați răul de mașină, o neplăcere foarte comună la cei mici, care au adesea stări de greață și vomă în automobil, mai ales la drum lung. Pune în trusă antivomitive, de preferat recomandate de către medic. Alte precauții: este de preferat să nu îi oferi să mănânce exact înainte de drum, în nici un caz mâncăruri grele; oferă-i guri mici de apă rece cu lămâie, limitează mișcările și nu-l lăsa în nici un caz să se joace pe tabletă sau să citească.
Intoxicația alimentară
Parcă este imposibil să nu mănănci diverse prostioare când ești în vacanță! În plus, pe timpul verii, riscul de toxinfecție este mult crescut, bacteriile înmulțindu-se mai mult. În cazul unei intoxicații cu simptome ușoare, hidratarea (săruri de rehidratare și ceai de mentă) este prima soluție. De asemenea, probioticele și un regim alimentar adecvat, ușor, sunt măsuri eficiente. La fel administrarea unor medicamente pentru diaree și febră (însă doar la recomandarea specialistului). Dacă febra crește sau starea de vomă sau de diaree persistă (sau dacă cel mic are astfel de stări de peste 4 ori pe zi), trebuie să apelezi la medic.