Copii & adolescențiCe cauzează contaminarea cu viermișori la copii, și cum ne dăm seama...

Ce cauzează contaminarea cu viermișori la copii, și cum ne dăm seama că aceștia sunt contaminați

Viermisorii la copii sunt o problema frecventa – aproximativ 50% dintre copii intampina aceasta dificultate – care poate avea efecte negative serioase: o stare de letargie si slabiciune a organismului, greturi, respiratie dificila, dureri de cap si de abdomen.

Care sunt tipurile de afectiuni cauzate de viermisorii la copii? Oxiuraza este cauzata de un vierme intestinal mic care ajunge in intestine prin ingestia unor oua parazitare, oua din care iese viermele. Simptomele acestei parazitoze se manifesta prin mancarimi in jurul anusului, probleme cu somnul si oboseala prelungita. Limbricii sunt viermi intestinali de dimensiuni mai mari (intre 20 si 35 de centimetri) care ajung in organism tot prin ingestia oualor parazitare.

Larvele ajung in plamani si isi urmeaza apoi drumul spre tractul digestiv. Simptomele sunt stari de greata si de voma, slabiciune, tulburari ale tranzitului intestinal. Lambliaza – giardia se transmite prin apa potabila sau diverse alimente, viermii dezvoltandu-se in mucoasa intestinala. Aceasta afectiune cauzeaza diaree cronica si alte tulburari ale tractului digestiv: dureri, crampe, balonare, greturi.

Chistul hidatic este cauzat de ingerarea de oua Echinicoccus, din care ies larve ce ajung sa afecteze diferite organe din organism, formand aceste chisturi. Tenia ajunge in corp prin consumul de carne insuficient gatita. Larvele ajung in intestine unde se dezvolta, ajungand la dimensiuni impresionante: in jur de 10 metri. Simptomele nu sunt intotdeauna prezente, uneori tenia cauzand slabiciune si crampe stomacale.

Ce cauzeaza contaminarea cu viermisori la copii?

De cele mai multe ori, viermisorii la copii ajung in organism prin consumul unor alimente nespalate sau spalate cu apa contaminata, a carnii partial crude, a apei potabile din fantani, puturi si uneori de la chiuveta. Mainile murdare, in special daca cel mic se joaca cu caini sau isi baga mainile in balti sau lacuri, pot fi cauza infestarii.

Astfel, impunerea unei igiene stricte are rol important in preventia infestarii, ca si consumul de apa plata si evitarea consumului alimentelor crude precum fructele si legumele nespalate sau spalate cu apa provenita din fantani sau puturi.

Cum iti dai seama ca cel mic are viermi?

Durerile abdominale care nu au alte cauze, diareea alternata cu constipatia, starile frecvente de greata, voma si in special pierderea in greutate, anemia si o stare generala de epuizare pot fi semnele cele mai evidente ale unei parazitoze intestinale. In cazul oxiurazei, mancarimile din jurul anusului sunt extrem de iritante. In cazul limbricilor, cel mic este foarte iritabil si nu isi gaseste locul, fiind extrem de nervos si agitat. Problemele cu somnul sunt, de asemenea, frecvente. Giardia cauzeaza o respiratie greoaie si foarte urat mirositoare dimineata. Refuzul mancarii, insa consumarea unor cantitati mari de lapte pot fi alte semne.

Pentru a depista viermisorii la copii, sunt necesare probe ale scaunului, in care fie viermii intestinali sunt vizibili cu ochiul liber: in cazul oxiuriilor, limbricilor, teniei, fie sunt depistati la microscop.

Ce sa faci

In primul rand, este important sa previi infestarea si ingerarea acestor oua parazitare. Invata-l pe cel mic cu regulile elementare de igiena – spalatul pe maini cu sapun dupa folosirea toaletei, inainte de masa si dupa joaca afara si asigura-te ca respecta si la cresa, gradinita si scoala aceste reguli.

Pastreaza curata baia si spala frecvent toaleta, robinetele, prosoapele. In bucatarie, respecta cateva reguli: spala intotdeauna bine fructele si legumele, acopera tigaile si oalele cu mancare, nu combina, atunci cand faci cumparaturi, fructe sau legume neambalate cu painea sau alte alimente. Cand gatesti, fereste-te sa gusti din carnea cruda.

Usturoiul este o arma veritabila in lupta cu viermisorii la copii: substantele continute favorizeaza eliminarea lor prin scaun. Asa ca serveste-i copilului mancare condimentata cu mujdei de usturoi. Insa daca observi semnele unei parazitoze intestinale, nu trebuie niciodata sa te bazezi doar pe leacuri si masuri luate acasa, chiar daca simptomele nu sunt foarte serioase. Mergi cu cel mic la medic si asigura-i tratamentul medical care il va scapa de inamici.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.