Care sunt principalele criterii în funcție de care poți determina vârsta Gerbilii

1
352
Gerbilii Foto: howkidscanearnmoney.com
Gerbilii Foto: howkidscanearnmoney.com

Gerbilii sunt rozatoare mici care se nasc fara par, fara dinti, cu urechile si ochii inchisi, cu degetele lipite, dar cu mustati. Inca din primele ore de viata sunt deosebit de activi, sug de la femela si scot sunete caracteristice.

Principalele criterii de determinare a varstei sunt cresterea parului, a dintilor si punerea in functiune a receptorilor de distanta. Astfel dupa cinci zile, pe capul puilor incepe sa creasca parul. Dupa sapte zile se deschid urechile, iar dupa opt zile se separa degetele si puii incep sa umble prin cuib. Din a 10-a zi corpul este acoperit complet de par. Din a 12-a zi incep sa apara incisivii, iar dupa 17-18 zile puii deschid ochii (cate unul pe zi) si blana se uniformizeaza pe tot corpul. Cresterea molarilor incepe la puii care au deja 16-20 de zile. Dupa 20 de zile auzul este definitivat, temperatura corpului este constanta, puii sunt extrem de activi, se catara, alearga, consuma alimente solide.

Citește și:  Sfaturi pentru a cultiva toate legumele și plantele aromatice în grădina personală

Femela ajunge la pubertate la 25-28 de zile si la maturitate sexuala la 40-60 de zile. Masculul ajunge la pubertate la 40-41 de zile, iar la maturitate sexuala la 75 de zile.

La nastere puii cantareasc 2 g si masoara 1 cm, insa dupa trei luni ei ajung la greutatea adultului datorita laptelui mamei bogat in substante nutritive. Cand intervine o noua gestatie, puii sunt intarcati la trei saptamani, daca gestatia urmatoare nu s-a instalat puii sunt ingrijiti de mama inca o saptamana sau doua. Uneori femela creste si ingrijeste doua sau trei serii de pui impreuna.

Gerbilii traiesc aproximativ 4 ani in mediul lor natural si cca. 3-5 ani in captivitate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.