Veverita Degu (Octodon degus) este originara din Chile, traieste in regiunile semiaride de pana la 1 200 m altitudine. Are aspectul unui gerbil cu urechile mai mari. Corpul este micut, acoperit de blana de culoare maronie, in diferite nuante. In urma unor incrucisari realizate de crescatorii de animale s-au obtinut si exemplare de culoare neagra, crem, alba si chiar albastra.
Membrele veveritei Degu sunt micute, au cate cinci degete prevazute cu gheare, patru mai dezvoltate si unul mai mic. La maturitate ajunge la greutatea de 170-300 g si lungimea cozii de 105-160 mm. Dintre cele doua sexe in general masculul este putin mai mare. Femela are patru perechi de mameloane, o pereche inghinala si trei ventrale.
Veverita Degu este un animal erbivor care se hraneste cu diferite radacini si plante. Are simturile olfactiv, vizual si auditiv, foarte bine dezvoltate.
In mediul lor natural aceste rozatoare traiesc in grupuri de pana la 100 de indivizi, obisnuiesc sa-si sape tuneluri subterane si sunt active mai mult dimineata. Imperecherea la aceste animale se realizeaza pe tot timpul anului, astfel ca femelele ajung sa faca doi sau trei pui. La inceput puii au 15-20 g, sunt acoperiti cu par fin si sunt orbi, ei incep sa deschida ochii abia dupa 4 zile. Timp de 4-6 saptamani puii sunt alaptati de mama, apoi sunt intarcati. Femelele ajung la maturitatea sexuala dupa 3-6 luni, iar masculii abia dupa 6 luni.
Aceste animale de companie sunt mai putin cunoscute decat chinchillele, hamsterii si gerbilii. In mediul lor natural traiesc aproximativ doi sau trei ani, dar in captivitate speranta lor de viata este de 9 ani.

Sunt animale vioaie, au un caracter foarte curios, ceea ce le face de multe ori sa se puna in pericol in fata altor animale mai mari. Astfel, ele se apropie fara frica de pisici, insa acestea au tendinta sa le considere niste soricei si sa le manance. De asemenea un alt aspect este legat de hrana lor.
Au obiceiul sa consume prea multe dulciuri, bucatele de zahar, glucide, carbohidrati ceea ce face sa se imbolnaveasca foarte repede. Principalele boli de care pot suferi sunt cataracta si diabetul zaharat. Hrana lor trebuie sa fie echilibrata sa contina legume (morcovi, salata, broccoli, conopida, rosii, telina, patrunjel, papadie, lucerna), ierburi, fan, fructe de maces, seminte de floarea-soarelui, nuci si mere.
Deoarece dintii lor incisivi cresc foarte mult au nevoie de bastonase de roadere a dintilor care se cumpara din magazinele specializate. Nu trebuie sa le lipseasca niciodata vasul cu apa curata, care trebuie schimbata in fiecare zi. Pot fi adapostiti intr-o cusca mare pentru rozatoare, in care sa aiba suficient spatiu sa se miste, sau intr-un terariu frumos amenajat cu ramurele de copac.
Veverita Degu face parte din ordinul Rodentia si familia Octodontidae.
Video – Veverita Degu (Octodon degus):