Ca si gust se aseamana foarte bine cu cel al sarmalelor dar preparatul de mai jos necesita mai putina pricepere si mai putin timp de munca. Denumirea acestei retete provine de la modul usor in care se prepara, este mancarea cel mai des gatita de catre studentii din Cluj, care fiind plecati departe de parinti au fost nevoiti sa-si prepare singuri de mancare.
Ingrediente Varza a la Cluj:
- 1kg varza murata marunta
- 800 g carne tocata de porc
- 300 g orez
- 2 linguri pasta de ardei
- ulei
- sare si piper
Mod de preparare:
Pentru inceput punem carnea la prajit intr-o oala cu ulei si punem deasupra 2 linguri din pasta de ardei ( mare atentie la tipul de pasta de ardei, daca este sarata nu mai puneti deloc sare peste carne deoarece la final in momentul cand vom amesteca cu varza murata calita riscam sa fie prea sarata mancarea); cand carnea este prajita pe jumatate punem apa cat sa acopere si lasam sa scada.
Punem apa la fiert pentru orez ( apa fara sare ) si varza la calit in putin ulei ( peste varza mai punem si putin piper, si in permanenta punem cate un pic de apa ca sa nu se prinda de fund ), inainte sa pun varza la calit am spalat-o putin ca sa inlatur din sare.
Cand apa incepe sa fiarba punem orezul si invartim cat de des posibil ca sa nu se prinda de fund.
Dupa ce orezul este fiert, carnea prajita si varza calita le amestecam toate impreuna si le mai lasam pe foc inpreuna inca 5-10 minute ca sa patrunda aromele, tot acuma daca este cazul mai punem putina sare.
Se serveste calda alaturi de smantana.