Timp liberVânatul de păsări, specii permise și reguli de ținut minte

Vânatul de păsări, specii permise și reguli de ținut minte

Vanatul de pasari se desfasoara in fiecare an dupa anumite reguli si restrictii. Pasarile au in general, in functie de specie, anumite perioade de vanatoare si perioade de sezon inchis. Tarifele pentru o sedinta de vanatoare sunt diferite in functie de tipul de pasare. Pe langa vanatul din paduri, si vanatul de apa, pe Delta Dunarii, poate fi realizat, pentru acest tip de vanatoare fiind necesari si cainii de vanatoare care sa aporteze animalul vanat.

Ciorile griva fac parte din speciile de pasari care pot fi vanate intre 1 iunie si 31 martie, putand fi vanate la panda, cu chematoare sau apropiat ori atrape.

Becatina comuna este o pasare intalnita frecvent, care trece prin tara noastra in fiecare an. Sezonul deschis la vanatoarea de becatine este intre 1 septembrie si 28 februarie, recomandandu-se vanatul la sarite cu cainele.

Ciorile de semanatura se intalnesc peste tot in Romania, fiind o specie sedentara care poate fi vanata intre 1 august si 31 iunie. Cioara de semanatura este de obicei vanata la panda sau apropiat, cu atrapa sau cu chematoare.

Cotofenele sau tarcile atat de cunoscute in Romania nu parasesc tara pe intreaga perioada a anului. Vanatul pasarilor din aceasta specie are loc legal in perioada 1 iunie si pana pe 31 martie anul viitor.

Gaitele, pasari mici considerate adevarata pacoste in culturile din agricultura, pot fi vanate legal in perioada 1 octombrie-28 februarie.

Fazanii se gasesc printre cele mai populare pasari care se pot vana in tara noastra, provenind din Asia, si ajungand sa se adapteze foarte bine conditiilor de trai. Fazanul se vaneaza la panda sau la goana, ori cu caini de vantoare. Perioada legala de vanatoare a fazanilor este intre 1 octombrie si 28 februarie.

Vanatul pasarilor in sezonul de toamna-iarna, intre 1 octombrie si 31 ianuarie, cuprinde in speciile vizate si gasca de vara. In functie de locul in care se gasesc aceste gaste – langa lacuri, rauri si balti – si vanatul acestora trebuie adecvat, cea mai folosita tehnica fiind panda.

Graurii, intalniti in special vara pe campiile si in granele romanesti, se vaneaza in perioada 1 septembrie si 28 februarie.

Gugustiucii  pot fi vanati in tara noastra intre 15 august si pana in 15 februarie, reprezentand pasari sedentare care cad cel mai usor la panda.

Lisitele, pasari de balta care trec sporadic prin tara noastra primavara si toamna, se pot obisnui cu climatul si ramane in tara si pe timpul iernii. Acestea pot fi vanate intre lunile septembrie si ianuarie la goana sau la panda.

vanatul de pasari

Si porumbeii gulerati fac parte din speciile cuprinse in lista cu vanatul pasarilor. Acestia nu se gasesc insa intr-un numar foarte mare, astfel ca se vaneaza mai putin, la panda sau cu fluieratoare. Acestia stau in tara noastra in special vara, pentru ca migreaza, ajungand in tara in februarie. Porumbeii gulerati pot fi vanati de la jumatatea lunii august si pana la finele lunii februarie.

Potarnichile sunt vanate in general cu caini la sarite de la jumatatea lunii septembrie si pana la sfarsitul lui decembrie.

Prepelita se vaneaza de la jumatatea lunii august si pana la sfarsitul anului, cea mai buna metoda de haituire fiind cea cu caini pontatori.

Sitarii de padure prefera zonele mai inalte si racoroase, umede, unde isi pot gasi mai usor hrana in timpul pasajului prin tara noastra. Acestia pot fi vanati la panda, goana si sarite de la inceputul lui decembrie si pana ala sfarsitul lui februarie.

Ratele mari nu puteau lipsi de pe lista cu vanatul pasarilor din tara noasta. Ratele pot vizita tara iarna, vara sau pot fi sedentare, gasindu-se in general langa zone extinse de apa. Acestea pot atinge chiar mii de exemplare si se vaneaza cu cainele aportor sau la panda, in functie de locul in care sunt gasite. Acestea pot fi vanate de la inceputul lui septembrie si pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Stancutele sunt sedentare si eratice, apartin de clasa ciorilor si pot fi vanate de la jumatatea lunii iulie si pana la jumatatea lui februarie. Stancutele pot fi vanate apropiat, atrape, la panda sau cu chematoare.

Sturzul se aduna in stoluri si pot fi vanate de la inceputul lui septembrie si pana la sfarsitul lunii februarie. Sturzul se poate vana la panda, la picior sau cu chematoare.

Ierunca sau gainusa de alun este cel mai comun reprezentant al cocoseilor salbatici si au o activitate sedentara la noi in tara. Aceasta se vaneaza cu alice de la jumatatea lunii septembrie si pana la jumatatea lui decembrie.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.