Acasă Timp liber Vânat mic, vezi ce presupune acest sport și ce animale sunt permise

Vânat mic, vezi ce presupune acest sport și ce animale sunt permise

0
339
Iepurele vanat mic Foto: raseiepuri.blogspot.com
Iepurele vanat mic Foto: raseiepuri.blogspot.com

Ce trebuie sa stim despre vanat mic daca vrem sa aflam mai multe despre intregul sector al vanatorii? Vanatul mic reprezinta mamiferele de gabarit mic si pasarile care pot fi vanate legal in anumite perioade ale anului in padurile din tara noastra si in delta. Daca despre pasari ati aflat deja cate ceva, ar fi cazul sa aflati si care sunt speciile de mamifere care se pot vana la noi in tara si care sunt perioadele de vanatoare legala. Fondurile de vanatoare prezinta datele la care pot fi vanate animalele si prezinta si cele mai bune si profitabile metode de vanatoare.

Sireata vulpe face parte din categoria de vanat mic, constituind o adevarata molima pentru zonele rurale, acolo unde face ravagii printre crescatoriile de pasari. Vulpile se adapteaza foarte repede la conditiile de viata la care sunt supuse, preferand padurile si zonele uscate unde isi poate face vizuina. Vulpea se vaneaza la nada, cu chematoare sau la vizuina pe intreaga perioada a anului.

Iepurii se gasesc si ei in lista vanatului mic de sezon, gasindu-se atat in paduri cat si pe campiile tarii. Iepurii se adapteaza foarte repede si se inmultesc si mai repede, perioada de vanare a lor fiind intre 1 decembrie si 31 ianuarie. Iepurii sunt cele mari vanate mamifere de talie mica, modalitatea cea mai profitabila de vanare fiind goana.

Micile nevastuici se afla si ele pe lista de vanat mic al mamiferelor de la noi din tara. Acestea pot fi vanate de la jumatatea lunii septembrie si pana la finele lunii martie. Nevastuicile sunt insa destul de agile si au un comportament exacerbat ziua, astfel ca se vaneaza din intamplare.

Citește și:  Crearea hăinuțelor pentru păpuși - creativitate indiferent de vârstă și un hobby relaxant

Prietenele nevastuicilor, hermelinele, sunt si ele mamifere mici, agile, care pot fi vanate la noi in tara de la jumatatea lui septembrie si pana la finele lunii martie. Acestea sunt vanate la intamplare si isi schimba culoarea blanii, din cafenie vara, in alba iarna, pentru a se putea camufla mai bine.

Viezurii sunt animale timide, care mai mereu stau in vizuinele lor, insa ei pot fi vanati in tara prin panda la vizuina. Acestia sunt susceptibili vantorii legale in perioada 1 august – 31 martie. Viezurii se apara foarte bine in vizuinele proprii, astfel ca goana cu caini se dovedeste de cele mai multe ori ineficienta.

Si bizamul, sau sobolanul de apa, cum este el cunoscut in popor, se gaseste pe lista de vanat mic a tarii. Acest mic rozator este activ noaptea si poate fi vanat de la inceputul lunii septembrie si pana la jumatatea lunii aprilie.

Marmotele pot fi vanate la noi in tara in perioada 15 septembrie – 31 octombrie.

Nici jderul, pradator la cotetele pasarilor, nu scapa de vanatorii care nu se tem de o provocare. Agilul mamifer poate fi vanat legal de la jumatatea lunii septembrie si pana la sfarsitul lui martie.

Mamiferele de talie mica, ce fac parte din lista de vanat mic a fondurilor de vanatoare, nu necesita autorizatii speciale de vanatoare, asa cum se intampla in cazul vanatului mare. Exista insa limite la numarul de exemplare vanate pe zi, in acest fel asigurandu-se o continuitate a numarului de exemplare disponibile inmultirii in zonele de habitat natural.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.