Relații de familieTulburări de echilibru și instabilitate la vârstnici – Care sunt consecințele căderilor?

Tulburări de echilibru și instabilitate la vârstnici – Care sunt consecințele căderilor?

Problema căderilor în rândul persoanelor în vârstă este serioasă și nu ar trebui neglijată. Consecințele pot fi grave și numeroase. Odată cu trecerea anilor, persoanele în vârstă sunt cele mai afectate de amețeli, tulburări de echilibru, instabilitate și problema căderilor. Din cauza vârstei, ele au un risc mai mare de a cădea, mai ales că sunt sub influența unei reduceri a abilităților fizice.

Tulburările de echilibru la vârstnici sunt explicate printr-o senzație de plutire, de mișcare a mediului înconjurător, sau prin nevoia de sprijin pentru a nu cădea. Vertijul este o senzație de mișcare a mediului înconjurător și o mișcare de legănare. Amețeala este o tulburare a echilibrului și poate fi o senzație de leșin.

Amețelile sunt de fapt lipsa echilibrului în corp. Ele apar din cauza unor probleme de funcționare la sistemul vizual, vestibular, etc. Amețelile sunt frecvente la oamenii trecuți de 50 de ani, din cauza procesului natural de îmbătrânire. Amețelile pot duce la căderi frecvente și au drept consecințe grave – fracturile.

Consecințele căderilor în rândul personalelor cu vârsta peste 65 de ani

Potrivit statisticilor, peste 35% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65-80 de ani cad din cauze diferite. Consecințele unei căderi pot fi uneori chiar foarte grave, astfel că acea persoană are nevoie și de spitalizare.

Căderile pot duce la fracturi grave la mâini și picioare, sau chiar la leziuni ale capului la acea persoană în vârstă. De asemenea, apare și o traumă psihologică provocată de cădere. Asta are efecte negative asupra stării persoanei, duce la o scădere a activității sale fizice și la depresie. În anumite cazuri, o cădere poate duce la dificultăți de mers normal la o persoană (care nu reușește să se recupereze așa cum ar trebui).

Cele mai vulnerabile zone la fracturi sunt femur, pelvis, humerus, radius. Și fractura colului femural apare frecvent la o cădere și necesită intervenție chirurgicală de urgență la persoanele în vârstă. Potrivit medicilor, dacă o persoană cu vârsta mai mare de 65 de ani cade și are o fractură de șold, atunci fără tratament, ea are o șansă de 33% de a muri după o perioadă de un an, din cauza complicațiilor cu imobilizarea prelungită.

Factorii care duc la căderi frecvente la persoanele trecute de 65 de ani sunt în general: denivelările de pe drumuri, pardoseala alunecoasă, lipsa luminii, practicarea unor activități riscante, etc. Alți factori sunt: lipsa de echilibru și de coordonare, scăderea vederii, a puterii musculare, efectele adverse produse de anumite medicamente (ce sunt administrate pentru tratamentul unor afecțiuni sau boli).

Vitamina D și activitatea fizică ajută în evitarea căderilor

Pentru a preveni și evita căderile sunt indicate următoarele modalități:

  • Administrarea de vitamine și minerale
  • Odihna, somnul de calitate
  • Alimentație sănătoasă
  • Menținerea abilităților fizice prin mișcare zilnică
  • Realizarea de exerciții fizice moderate prin care se menține forța musculară (ce poate absorbi șocul și poate face oasele să nu mai fie predispuse la fracturi).

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului și prevenirea osteoporozei, a fracturilor.

Țesutul osos este format din osteocite, osteoblaste, osteoclaste și substanță intercelulară și are rolul de a oferi suport mecanic. Prin rezistența lor adecvată, oasele protejează organele vitale de deteriorarea mecanică, ajută corpul să se miște normal. Țesutul osos are un conținut ridicat de compuși anorganici, de până la 70% săruri de fosfor și calciu, iar celelalte 30% sunt în general componente organice (ex. proteine de colagen, lipide, glicoproteine).

Odată cu înaintarea în vârstă, are loc moartea osteocitelor, creșterea numărului de lacune osoase goale, creșterea grosimii fasciculelor de colagen.

La bărbați, are loc o pierdere a componentelor minerale osoase, iar la femei are loc declanșarea unui proces de demineralizare cu debutul menopauzei, ca urmare a deficitului de estrogeni.

Pentru prevenirea osteoporozei și a fracturilor, este nevoie de menținerea nivelului normal de componente minerale, mai ales de săruri de calciu, în țesutul osos.

Cu ajutorul suplimentelor de vitamina D se pot preveni fracturile. Aportul adecvat de calciu și vitamina D este recomandat de către medici și în timpul tratamentului fracturii, pentru că asigură o mineralizare a calusului osos.

De asemenea, medicii spun că este benefic de luat suplimente de vitamina D în perioada de vindecare a fracturilor.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.