Hranirea cainelui trebuie sa se faca rational, in functie de necesitatile organismului si de caracteristicile aparatului sau digestiv. Aceste necesitati depind de rasa, varsta, talie, activitate, stare fiziologica si anotimp.
Proprietarii trebuie sa stie totul despre hranirea cainilor lor.
In primul rand, obiceiul de a hrani cainele cu ce se gaseste in casa sau cu resturi alimentare este foarte daunator acestuia. De asemenea, este gresit si sa hranesti cainele in functie de capriciile acestuia, de exemplu sa-i administrezi dulciuri drept recompensa de prea multe ori pe zi.
Este important sa se cunoasca cateva caracteristici ale aparatului digestiv al cainelui, pentru a se intelege mai bine de ce acesta trebuie hranit intr-un anumit fel. Cainele este un animal carnivor, cu o dentitie facuta pentru a rupe si sfarma si nu pentru a mesteca bine. Aparatul digestiv al cainelui este format in principal pentru digestia carnii. Astfel, saliva cainelui contine o cantitate mica de ferment care ajuta la digestia amidonului (care de exemplu se gaseste in paine).
Cainele are un intestin mai scurt decat al omului, de aceea necesita alimente bogate in substante hranitoare, concentrate. Alimentele cu substante nutritive putine si volum mare sunt greu digerate. Cainele inghite adesea cantitati mari nemestecate, de aceea alimentele au nevoie de o digestie gastrica de lunga durata de aproximativ 8-10 ore. Acesta este motivul pentru care un caine adult este hranit o data sau de doua ori pe zi.
In momentul cand patrupedul sta in apropierea omului si simte diferite mirosuri alimentare de la bucatarie, care ii excita secretiile digestive, el trebuie hranit de doua ori pe zi, de obicei inainte de masa stapanilor. Foamea este declansata de lipsa alimentelor din stomac, dar si de cantitatea scazuta de glucoza din sange. De aceea nu este indicat sa dam cainelui inainte de masa, biscuiti, bucati de zahar si alte dulciuri, pentru ca dispare senzatia de foame si el poate refuza mancarea sau manca foarte putin.
Cateva sfaturi despre administrarea hranei:
- Hrana trebuie sa aiba un miros placut si un aspect apetisant.
- Administrarea hranei se face la ore fixe pentru a asigura o buna digestie, o lipsa de nervozitate si un apetit bun.
- La cainii de paza, trebuie evitata administrarea unei mese abundente seara, deoarece digestia creeaza somnolenta. Ei trebuie hraniti dimineata devreme si in jurul orei pranzului.
- La cainii care fac eforturi mari, cum sunt cei de vanatoare, hrana se va da dupa ce au fost lasati sa se linistesaca 1-2 ore dupa efort.
- Hrana se pune in vase speciale, care se pot spala bine si nu se sparg, cum sunt cele din metal smaltuite. Acestea se pot spala cu detergent de vase, dar apoi trebuie limpezite foarte bine, deoarece cainele este sensibil la urme de detergent.
- Forma si dimensiunea vaselor depind de rasa si talia cainelui. De exemplu, la rasele cu urechi lungi sunt indicate vase mai inguste in care sa intre doar botul cainelui fara urechi.
- Hrana nu trebuie sa stea in vas toata ziua, deoarece se altereaza, poate fi lasata doar daca este uscata.
- Apa se schimba de doua sau trei ori pe zi, pentru a fi mereu proaspata si curata.
- Hrana se da numai la ora stabilita pentru masa.
- Daca hrana este lasata in farfurie in cursul zilei, cainele se obisnuieste cu mirosul ei si nu mai simte aceeasi pofta. El o va evita si de foame, o va manca prea tarziu.
- La cainii capriciosi stapanul va proceda astfel: ii va da intai o hrana de regim mai putin gustoasa un sfert de ora pe care el desigur nu o va aprecia foarte mult, apoi o va lua si abia la ora mesei ii va da hrana normala pentru a-l invata sa o manance mai cu pofta. Desigur ca intre aceste doua mese nu i se vor da niciodata dulciuri.
Daca se intampla ca patrupedul se refuze mai multe mese consecutiv, el trebuie dus la medicul veterinar pentru ca sigur este bolnav.
In familii mari, este daunator ca un caine sa manance la ore diferite cu fiecare dintre membrii acesteia, deoarece el poate suferi de ,,boala cainilor de restaurant” – ce poate fi: o colita, gastrita, diferite boli de piele destul de greu de vindecat.
O serie de alimente sunt complet interzise:
- Pestele crud cu oase poate produce accidente, perforarea intestinului. Daca este dezosat, el se administreaza numai fiert. Pestele alterat poate imbolnavi foarte grav animalul.
- Oasele de miel, pasare sau iepure, pot provoca perforatii ale intestinului, abcese perianale sau constipatie.
- Carnea de porc cruda poate transmite diferiti paraziti de la porcii taiati in particular. Cainele poate suferi de anumite viroze sau boala lui Aujesky (care este fatala).
- Tocatura condimentata, salamurile sunt prea condimentate si favorizeaza aparitia gastritelor.
- Carnea de vanat cruda nu este indicata deoarece poate transmite cainelui parazitoze grave.
O alimentatie rationala care este administrata in mod igienic, care contine elemente nutritive conform cu necesitatile fiziologice, contribuie la pastrarea sanatatii cainelui si la dezvoltarea sa armonioasa.