Totul despre gemeni – daca sunteti insarcinata cu gemeni, entuziasmul se poate combina cu grijile normale pentru orice viitoare mamica, in special in cazul sarcinii gemelare. Informati-va vorbind cu medicul si citind articole de specialitate despre sarcina multipla, despre ce puteti face pentru a avea o sarcina sanatoasa si lipsita de riscuri. Este adevarat ca sarcina gemelara presupune un risc crescut – dar aveti si cai de a diminua riscul. Este la fel de adevarat ca a creste gemeni este dificil – dar cu putina practica, veti vedea ca devine mai simplu si ca e o adevarata implinire pentru un parinte…
Sarcina gemelara apare atunci cand doi fetusi se dezvolta simultan in uter; exista doua cazuri posibile: sarcina gemelara monozigota – ceea ce presupune ca un spermatozoid fecundeaza ovulul, care apoi se divide in doua, rezultand doi fetusi care devin gemeni identici, de acelasi sex. Si exista sarcina gemelara dizigota – ce presupune ca spermatozoizi diferiti fecundeaza doua ovule in acelasi timp, dezvoltandu-se doi fetusi ce devin gemeni, dar pot fi de sexe diferite si nu sunt identici (pot semana insa ca aspect).
Sarcina gemelara se intalneste destul de frecvent in ultimii ani, in parte datorita tratamentelor de fertilitate urmate de catre femei, in parte datorita adoptarii metodei fertilizarii in vitro (ce creste semnificativ probabilitatile), dar si a cresterii varstei medii la care femeile fac copii – asta deoarece sarcina gemelara e mai probabila la femeile peste 30 de ani.
Edem
Mamele insarcinate cu gemeni vor suferi mai mult de retentia de apa si umflarea mainilor si a picioarelor. Se poate diminua neplacerea prin evitarea statului in picioare mult timp, odihna cu picioarele in sus si consumul de apa.
Pete de sange si greturi mai intense
O femeie insarcinata cu gemeni se confrunta cu aceste neplaceri, care insa in general nu prezinta risc – totusi, daca sangerati des sau mult, mergeti la medic.
Preeclampsie
Din cauza presiunii sangvine, vi se umfla atat mainile si gleznele, cat si fata. Daca umflarea este intensa si experimentati si unul din aceste doua simptome: vedere incetosata sau durere de cap, sunati medicul pentru ca e posibil sa suferiti de preeclampsie.
Anemie
Anemia are risc crescut in cazul sarcinii gemelare – e cauzata de deficienta de fier in organism. Anemia creste riscul nasterii premature – medicul va va recomanda cand e necesar sa luati suplimente de fier si acid folic.
Diabet gestational
Diabetul gestational nu este rar in timpul sarcinii, mai ales cand vorbim despre gemeni. Diabetul poate aduce cu sine dificultati in timpul nasterii si riscul dezvoltarii diabetului mai tarziu. Daca e depistat la testari, veti urma o dieta stricta si tratament cu insulina.
Nastere prematura
Declansarea travaliului prematur si o nastere prematura este mai posibila in cazul sarcinii gemelare. In plus, cel mai sigur veti naste prin operatie cezariana, pentru a evita complicatii (precum pozitia inadecvata a gemenilor).
Totul despre gemeni – cum evitam aceste riscuri:
Este bine sa cunoasteti riscurile implicate de sarcina gemelara, insa trebuie sa stiti ca puteti diminua cu succes posibilitatea de aparitie a conditiilor riscante. Cand vorbim despre orice sarcina, e foarte important ca femeia sa nu isi faca prea multe griji, sa nu fie stresata si sa se ingrijeasca. Ce puteti face pentru a evita riscurile:
- gasirea unui medic de incredere si accesibil, pe care il puteti suna pentru a ii cere sfaturi cand aveti nevoie;
- stabilirea si respectarea stricta a controalelor medicale necesare;
- evitarea eforturilor fizice – nu va obositi cu eforturi inutile;
- odihna din plin – odihniti-va intinsa, cu picioarele putin ridicate oricand va simtiti putin obosita;
- suplimente de acid folic (si fier sau calciu, daca medicul recomanda);
- crearea unui regim alimentar sanatos care sa contina numar crescut de proteine si calorii – nu asteptati sa vi se faca foame pentru a manca – respectati ore regulate ale meselor ;
- consumul crescut de lichide si evitarea cofeinei;
- Si, in final, nu adoptati sporturi si exercitii fizice dificile – o sarcina gemelara presupune sa va ingrijiti si sa faceti miscare fizica limitata: plimbari pe jos, exercitii simple cu mingea de gravida, exercitii de respiratie si yoga, eventual.
Retineti ca aceste riscuri expuse mai sus sunt posibile, insa in nici un caz inevitabile – aveti mai multe sanse ca sarcina sa evolueze normal decat sanse sa intampinati probleme si cu grija si precautie, pastrand un stil de viata sanatos, puteti sa va bucurati de o sarcina gemelara normala.
Totul despre gemeni – pregatiti-va!
Sarcina va trece mai repede decat va asteptati si vine si ziua cea mare, cand va veti vedea gemenii langa voi! Insa pentru ca a creste gemeni, mai ales in primele luni, este destul de solicitant, cheia este sa cititi, sa va informati si sa va pregatiti emotional si practic! Emotional, va ajuta sa cunoasteti cat mai multe despre sarcina gemelara si gemeni, sa urmati cursuri prenatale, sa deveniti membra a unui club de mamici de gemeni (eventual un forum online, daca nu gasiti un club in oras), sa meditati si sa invatati tehnici de relaxare (nu uitati niciodata cat de importanta este relaxarea).
Practic, este bine sa va ganditi la toate lucrurile care va vor fi curand necesare pentru gemeni, la camera in care vor sta micutii, la ce accesorii trebuie – asta va ocupa placut timpul si va asigura ca sunteti pregatiti! Faceti o lista si planuiti totul cu grija – cum va arata camera, daca achizitionati doua patuturi sau vreti ca gemenii sa doarma impreuna, carucior special pentru gemeni, scaunele de masina, accesorii pentru igiena si alaptare (faceti stoc de scutece si alte accesorii, deoarece in primele saptamani nu veti ajunge la supermarket), hainute si jucarii…
Cum va mai pregatiti? Cereti sprijin!
Gemenii va vor solicita la maxim si ca proaspata mamica, este bine sa cereti putin sprijin – de la mama, soacra, prietena, sora, matusa – oricine va este apropiat si va poate ajuta, in special in prima luna, cu gemenii. Pana va obisnuiti cu alaptatul, cu imbaierea, cu leganarea gemenilor, un ajutor este mai mult decat bine-venit – cand tatal copiilor este ziua plecat, ajutorul este chiar necesar!
Despre alaptarea gemenilor
O grija principala a viitoarei mamici de gemeni se refera la alaptare – insa realitatea arata ca, dupa ce invatati cum sa tineti la san adecvat bebelusii si dupa ce va obisnuiti cu stilul personal de supt al fiecaruia, nu va fi decat putin mai dificil decat alaptarea unui singur bebe! Nu va ingrijorati de productia de lapte – atat timp cat bebelusii sug des, se produce lapte.
Va trebui primele dati sa va gasiti pozitia confortabila, asa incat gemenii sa stea bine la san, sa verificati cat de adecvat apuca mamelonul si sa urmariti daca sug fara probleme. Pentru a stimula productia de lapte, nu uitati sa va hidratati, sa mancati sanatos si la ore regulate si sa incercati sa va odihniti, sa evitati stresul.
Retineti ca, desi cat sunt bebelusi, gemenii va solicita la maxim, cand vor mai creste, va fi o adevarata binecuvantare, caci isi vor tine unul altuia companie!
Gemenii se aseamana chiar daca nu cresc impreuna!
Si asta deoarece se pare ca mare parte din personalitate, inteligenta, felul de a fi este mostenit genetic si nu doar rezultatul mediului social! Asadar, chiar daca doi gemeni sunt separati la nastere, ei se vor asemana din multiple aspecte si la maturitate!
Gemenii au o legatura unica, chiar separati
Gemenii identici care au crescut separat si s-au intalnit pentru prima oara la adolescenta sau varsta matura spun ca au avut instinctiv si spontan o legatura, o conexiune. Unii cercetatori ofera ipoteza unei legaturi mentale de tipul telepatiei – insa nu exista dovezi pentru confirmare.
Gemenii au o legatura puternica, se aseamana, dar au si nevoia de individualitate
Ca orice alta persoana, si gemenii vor resimti nevoia de individualitate si de diferentiere de frate/sora. Ca diferentiere si individualizare, fiecare va simti nevoia sa se autodefineasca, sa aiba trasaturi si preferinte personale, diferite de ale fratelui. Ca parinti, trebuie sa acceptati ca gemenii vor avea diferite perioade in cresterea lor – perioade in care vor fi apropiati, perioade in care se vor indeparta, in cautarea propriei personalitati.
Nu ii presati sa fie mereu impreuna – dimpotriva, incurajati-i pe fiecare, separat, sa caute si gaseasca interese si hobby-uri diferite. Parintii trebuie sa le respecte unicitatea si individualitatea – renuntati si la obiceiul de a ii imbraca la fel! Stimulati legatura aceasta speciala, lasati-i sa stea impreuna atata timp cat ei doresc asta, insa in acelasi timp vorbiti cu fiecare ca si cu o persoana diferita si cautati sa le dezvoltati propriile lor interese. Si regula de aur: niciodata nu aratati preferinta pentru unul dintre gemeni!