Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare de paste si pizza.
1. Reteta de pizza cu pui reprezinta un preparat tip fast – food pe care adesea il consumati in cadrul restaurantelor de acest gen. Va prezentam mai jos ingredientele necesare impreuna cu modul de preparare pas cu pas, ajutandu-va in acest fel sa pregatiti in liniste caminului dumneavoastra o cina usoara pe care sa o serviti alaturi de cei dragi si de prieteni in timp ce urmariti emisiunea sau filmul preferat.
Ingredientele necesare pentru o tava de pizza cu pui sunt urmatoarele:
Pentru aluat:
- 250 grame de faina alba trei nule;
- 125 ml de apa;
- un pliculet de drojdie uscata de 7 grame;
- sare.
Pentru umplutura:
- jumatate de piept de pui;
- 50 de grame de costita afumata;
- 100 de grame de sunca presata de curcan sau pui;
- doua ciuperci;
- un ardei gras portocaliu sau rosu;
- 50 de grame de mozzarella sau cascaval pentru pizza;
- 150 ml de suc de rosii;
- 125 de grame de branza telemea de vaci;
- un ou;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de pizza cu pui va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Cerneti faina de doua sau trei ori intr-un vas incapator, amestecati apoi faina cu drojdia si o lingurita rasa de sare;
- Aduceti apa aproape de temperatura de fierbere, apoi lasati-o sa se raceasca timp de unu sau doua minute;
- Adaugati treptat apa calduta peste amestecul de faina si drojdie, mixati bine pana cand incepe sa se formeze un aluat. Framantati aluatul pana cand intreaga cantitate de faina este inglobata. Veti obtine la final un aluat elastic ce nu se lipeste de maini. Acoperiti vasul cu un servet de bucatarie din panza uscat, apoi lasati aluatul sa creasca timp de un sfert de ora la loc caldut si ferit de curent;
- Daca ati achizitionat piept de pui cu os si piele, va trebui sa il dezosati si sa ii indepartati pielea. Spalati bine pieptul de pui, caci de suprafata sa se pot agata diferite bacterii ce dauneaza tubului digestiv si care pot fi indepartate cu usurinta prin simpla spalare in jet de apa rece. Dupa ce ati spalat pieptul de pui, lasati-l la scurs, apoi sectionati-l in cubulete de dimensiuni egale;
- Taiati sunca si costita in cubulete;
- Spalati ardeiul la exterior, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul atat la exterior, cat si la interior, apoi lasati-l la scurs. Taiati ardeiul in fasiute subtirele dupa ce s-a scurs bine;
- Spalati ciupercutele, indepartati-le coditele, apoi taiati-le in cubulete de dimensiuni egale;
- Dati branza prin razatoarea mare sau sfaramati-o cu ajutorul unei furculite;
- Dati mozzarella sau cascavalul prin razatoare;
- Bateti bine oul cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati mozzarella sau cascavalul ras. Amestecati bine pana cand obtineti o compozitie uniforma;
- Incalziti cuptorul la foc potrivit timp de un sfert de ora;
- Pregati o tava pentru pizza pe care o ungeti cu ulei si o tapetati cu faina;
- Cand aluatul a crescut suficient, scoateti-l din vas si intindeti-l cu ajutorul mainilor intr-o foaie de jumatate de centimetru grosime. Asezati foaia de aluat in tava, intindeti ca prim strat sucul de rosii pe intreaga suprafata a blatului, apoi adaugati un strat de branza. Continuati cu cubuletele de piept de pui, ciuperci, costita afumata si sunca, distribuindu-le cat mai uniform pe intreaga suprafata a blatului. La final adaugati compozitia de ou si mozzarella sau cascaval pentru pizza pe intreaga suprafata a umpluturii, aceasta din urma avand rolul de a lega compozitia;
- Cand cuptorul s-a incins introduceti tava si lasati pizza sa se coaca timp de jumatate de ora sau pana cand blatul se rumeneste frumos pe margini;
- Inainte de a opri focul introduceti o scobitoare in centrul preparatului, daca in momentul in care scoateti scobitoarea suprafata acesteia prezinta urme de aluat inseamna ca pizza nu este coapta in intregime si trebuie sa mai stea la cuptor, iar focul trebuie redus semnificativ pentru a evita arderea blatului;
- Opriti focul numai in momentul in care odata extrasa din preparat suprafata scobitoarei este perfect uscata;
- Cand este gata lasati pizza sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa timp de cinci minute;
- Scoateti pizza din cuptor si sectionati-o de indata in cazul in care doriti o pizza cu blat crocant, in caz contrar acoperiti tava cu un servet de bucatarie si lasati preparatul sa se odihneasca timp de zece minute, in acest fel blatul va deveni mai moale si mai pufos;
- Serviti pizza cat este calda, sectionand-o in feliute triunghiulare;
- Adaugati-i ketchup iute sau picant pe fiecare felie in functie de dorinta dumneavoastra.
Pizza cu pui este alegerea ideala pentru o seara petrecuta alaturi de prieteni, iar reteta prezentata mai sus reprezinta una din variantele delicioase pe care le puteti prepara in casa. Va recomandam sa o incercati pentru ca in mod sigur o veti aprecia.
2. Reteta de pizza rulada este inedita, in general servim pizza in forma nerulata respectand reteta clasica. Italia a adus atat in tara noastra, cat si in lume aceasta reteta minunata ce a facut furori inca de la inceput. Va prezentam mai jos modalitatea de preparare pas cu pas si va asiguram ca veti fi impresionati.
Timp de pregatire: 40 de minute.
Timp de coacere: 20 de minute.
Ingrediente pentru pizza rulada:
- 100 grame pastrama;
- o lipie mare;
- opt fasii de bacon;
- 100 grame carnati afumati;
- jumatate de ceapa;
- un ardei;
- doua rosii;
- un castravete murat;
- doua ciuperci mari;
- 200 grame cascaval;
- busuioc;
- piper;
- ketchup.
Modul de preparare al retetei de pizza rulada:
- Taiati pastrama in cubulete;
- Taiati carnatii in rondele de grosime mica;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi taiati-o in rondele subtiri;
- Spalati ardeiul, taiati-l in jumatate, indepartati cotorul, semintele ramase in interior impreuna cu nervurile albe. Lasati ardeiul la scurs, apoi taiati-l in fasiute subtiri;
- Indepartati cele doua extremitati mai dure ale castravetelui murat, apoi taiati-l cubulete;
- Spalati ciupercile, indepartati piciorusul in cazul in care el exista, apoi tocati-le marunt;
- Dati cascavalul pe razatoarea mare;
- Puneti lipia pe o farfurie;
- Presarati o parte din cascaval pe intreaga suprafata a lipiei, apoi incepeti sa adaugati din ingrediente. Nu presarati ingredientele ca pentru o pizza normala, ci insistati mai mult pe centru. Din cand in cand adaugati din cascavalul ras si stropiti cu ketchup;
- Rulati lipia, inveliti-o in totalitate cu feliile de bacon;
- Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Introduceti lipia in cuptor, atunci cand acesta este complet incins si lasati-o sa se coaca la foc potrivit timp de douazeci de minute.
Pizza rulada se serveste calda putand adauga ketchup daca mai simtiti nevoia. Deasemenea preparatul merge extrem de bine cu un sos de usturoi.
3. Pizza se prepara usor si rapid. Va prezentam reteta pentru pizza cu somon, ca o alternativa pentru musafirii care adora carnea de peste.
Ingrediente pentru doua pizza cu somon:
1. Pentru aluat:
- 350 ml apa;
- 1 pliculet de drojdie;
- 2 linguri de ulei de masline;
- jumatate de lingura de zahar pudra;
- jumatate de kilogram de faina;
- jumatate de lingura de sare.
2. Pentru sosul de pizza:
- jumatate de sticla de sos de rosii;
- 4 catei de usturoi tocat;
- 3 fire de busuioc;
- jumatate de lingurita de oregano;
- jumatate de lingurita de sare;
- piper dupa gust.
3. Pentru umplutura:
- busuioc;
- mozzarella;
- somon;
- usturoi;
- ulei de masline.
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu somon:
- Se prepara blatul. Intr-un vas se pune intreaga cantitate de faina, iar in centrul vasului se face cu podul palmei o adancitura. In adancitura formata punem apa impreuna cu drojdia si amestecam usor pana se omogenizeaza. Cu o lingurita aducem cate putin din faina ce inconjoara maiaua pe care tocmai o preparam. Ne oprim cand avem un amestec de consistenta celui pentru clatite si lasam sa se odihneasca jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora putem incepe framantarea blatului, incorporand in maiaua pe care am preparat-o anterior toate ingredientele pentru blat (zaharul pudra, uleiul de masline, intreaga cantitate de faina si sarea). Vom forma astfel un aluat elastic, pe care il lasam sa se odihneasca inca o jumatate de ora. In aceasta jumatate de ora, daca am lucrat corect, blatul va trebui sa isi dubleze dimensiunea;
- Trecem la prepararea sosului pentru pizza. Punem la fiert sosul de rosii, iar cand a inceput sa fiarba adaugam usturoiul tocat marunt, firele de busuioc, oregano, sarea si piperul. Lasam sa fiarba la foc mic timp de 10 minute, apoi il luam de pe foc;
- Cand blatul si-a dublat dimensiunea, in luam si il impartim in doua parti egale. Fiecare parte se modeleaza in forma de mingiuta si se intinde cu facaletul intr-o forma rotunda;
- Se pune blatul intr-o tava si se unge din abundenta cu sosul de rosii;
- Se presara busuioc si mozzarella;
- Bucatile de somon se distribuie simetric pe intreaga suprafata;
- Adaugam usturoiul batut cu putin ulei de masline din loc in loc;
- Punem pizza cu somon in cuptorul incins.
Pizza dumneavoastra este gata, atunci cand marginile blatului sunt coapte. Dupa preferinta puteti adauga feliute subtiri de lamaie printre bucatile de somon.
4. Pizza este un preparat specific italienesc, insa fiecare dintre noi il poate gati in casa. Va prezentam reteta de pizza cu branza pe care o puteti savura oricand alaturi de familie sau de prieteni.
Ingrediente pentru pizza cu branza:
1. Pentru aluat:
- 600 g faina;
- 50 g drojdie;
- 200 ml lapte;
- 60 ml ulei;
- 2 oua;
- sare.
2. Pentru umplutura:
- 10 linguri piure de rosii;
- 100 g cascaval;
- 400 g mozzarella;
- cimbru
Mod de preparare pentru reteta de pizza cu branza:
- Se prepara maiaua din lapte caldut, drojdie si putina faina, se lasa sa se odihneasca pentru jumatate de ora;
- Dupa jumatate de ora se poate prepara aluatul, adaugand peste maia restul de lapte, ouale, uleiul si faina. Se prepara un aluat elastic care se lasa la crescut pentru jumatate de ora;
- Intre timp, taiati mozzarella cubulete, dati cascavalul prin razatoare si puneti piureul de rosii la fiert cu putin ulei de masline si cimbru. Dati piureul de rosii in fiert si opriti focul;
- Cand aluatul este gata, intindeti-l intr-o forma rotunda, ungeti-l cu piureul de rosii, presarati mozzarella si cascavalul. Puteti stropi cu sos din nou inainte de a pune pizza cu branza in cuptor;
- Pizza este gata cand aluatul este copt pe margini.
5. Reteta de spaghete cu creveti reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Timp de pregatire: patruzeci de minute.
Ingredinetele necesare pentru doua portii de spaghete cu creveti sunt urmatoarele:
- 100 grame spaghete;
- un ardei capia;
- o legatura de ceapa verde;
- 100 grame ciuperci;
- un catel de usturoi;
- 100 grame creveti decorticati;
- ulei de masline;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de spaghete cu creveti va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Fierbeti spaghetele;
- Caliti ceapa alaturi de usturoi, adaugati ciupercile, ardeiul si la final crevetii;
- Amestecati spaghetele cu compozitia pregatita anterior pana la omogenizare;
- Serviti preparatul cald.
6. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de spaghete cu ciuperci si oua.
Timp de preparare: o ora si jumatate.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- 200 grame spaghete;
- 100 grame pesmet alb;
- doua oua;
- 200 ml lapte;
- o ceapa;
- 250 grame ciuperci;
- ulei;
- parmezan ras;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de spaghete cu ciuperci si oua va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Puneti spaghetele la fiert in apa fierbinte cu putin ulei si un praf de sare, apoi cand sunt gata lasati-le sa se scurga intr-o strecuratoare;
- Bateti ouale cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati laptele si treptat pesmetul. Amestecati cu fermitate pentru a evita formarea de cocoloase pana cand pesmetul este perfect integrat in compozitie;
- Caliti ceapa data prin razatoarea cu ochiuri mari pana cand devine sticloasa, apoi adaugati ciupercile taiate in cubulete. Continuati sa caliti amestecul pana cand cantitatea de lichid rezultata din deshidratarea ciupercilor se reduce la minim. Amestecati spaghetele cu legumele calite. Condimentati cu sare si piper;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti cu unt. Adaugati amestecul de legume si spaghete in vas, apoi continuati cu compozitia de oua, lapte si pesmet pregatita anterior. Presarati deasupra parmezanul ras;
- Introduceti vasul in cuptorul incins si coaceti preparatul la foc mediu timp de jumatate de ora sau pana cand se incheaga bine si parmezanul se topeste in totalitate;
- Serviti preparatul de indata ce este gata.
7. Reteta de paste cu sos tomat reprezinta un preparat usor ce poate fi servit atat la masa de pranz, cat si la cea de seara. Pastele se prepara usor si sunt extrem de gustoase. Va prezentam mai jos ingredientele necesare, dar si modul de preparare pas cu pas.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de paste cu sos tomat sunt urmatoarele:
- 250 grame de paste de tip penne;
- o legatura de ceapa verde;
- 125 grame de rosii;
- doi catei de usturoi;
- un ardei gras rosu;
- busuioc macinat;
- ulei de floarea soarelui;
- piper;
- sare.
Modul de preparare pentru reteta de paste cu sos tomat va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Puneti un vas cu o cantitate suficienta de apa la fiert. Adaugati doua – trei linguri de ulei si un praf de sare. Cand apa a dat in clocot adaugati pastele tip penne. Fierbeti pastele pana cand isi schimba consistenta si culoarea, iar la sectionare nu prezinta urme de aluat in interior. Uleiul adaugat in apa in care fierbeti pastele are rolul de a evita lipirea acestora. Cand pastele s-au fiert in totalitate, scoateti-le intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs. Avand in vedere ca ati adaugat ulei atunci cand le-ati fiert, nu va mai fi nevoie sa le treceti prin jet de apa rece atunci cand le scurgeti pentru ca ele nu se vor lipi;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, apoi lasati-o la scurs. Cand este bine scursa, tocati-o in rondele cat mai fine. Nu ocoliti partea verde pentru ca ea are rolul de a imbogati preparatul prin gust si culoare;
- Spalati rosiile, decojiti-le, apoi dati-le prin razatoarea mare;
- Curatati usturoiul, pisati-l bine cu un praf de sare;
- Spalati ardeiul gras rosu la suprafata, indepartati-i cotorul, nervurile albe din interior si eventualele seminte. Spalati din nou ardeiul de aceasta data si la interior, apoi lasati-l la scurs. Cand este bine scurs taiati ardeiul in cubulete;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei, lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa si usturoiul. Caliti-le la foc potrivit, avand grija sa nu le ardeti. Ceapa arsa, ca si usturoiul ars strica textura si gustul preparatului. Daca observati ca legumele au tendinta de a capata o culoare maronie, va recomandam sa reduceti focul la minim si sa amestecati in continuu. Cand amestecul de legume a capatat o culoare aurie si a devenit sticlos, adaugati rosiile date prin razatoare impreuna cu ardeiul tocat marunt. Condimentati cu sare, piper si busuioc dupa gust. Lasati amestecul sa fiarba pana cand consistenta sa devine asemanatoare unui sos, apoi luati-l de pe foc si adaugati pastele fierte si scurse anterior. Amestecati bine pana cand pastele se incorporeaza bine in sos;
- Serviti pastele in portii egale de indata ce sunt gata.
Pastele cu sos tomat reprezinta preparatul ideal atunci cand doriti sa pregatiti o masa usoara si foarte simplu de preparat. Va recomandam sa incercati aceasta reteta pentru ca in mod sigur nu veti fi dezamagiti si o veti include in cutiuta cu retete preferate.
8. Reteta de paste innabusite cu cascaval poate fi servita ca fel principal la pranz, daca va doriti o masa usoara, dar mai ales seara la cina. Pastele sunt specifice pentru Italia insa ele au capatat in timp un renume international fiind servite in restaurantele din intreaga lume. Va prezentam mai jos aceasta reteta pentru a o putea prepara la dumneavoastra acasa de fiecare data cand aveti pofta de paste fainoase.
Ingrediente pentru reteta de paste innabusite cu cascaval:
- 200 grame paste;
- o ceapa rosie;
- 1 catel de usturoi;
- 50 grame cascaval;
- 150 grame smantana;
- 25 ml lapte;
- jumatate de piept de pui;
- unt;
- ulei;
- busuioc, sare si piper.
Iata cum se prepara pastele innabusite cu cascaval:
- Puneti apa la fiert intr-o oala cu un praf de sare si doua linguri de ulei;
- Cand apa a dat in clocot adaugati pastele si fierbeti-le pana cand se inmoaie, iar la sectionarea cu furculita nu mai prezinta urme de aluat nefiert;
- Scoateti pastele intr-o strecuratoare si lasati-le la scurs;
- Curatati ceapa, spalati-o, apoi tocati-o marunt sau dati-o prin razatoarea mare;
- Curatati usturoiul si pisati-l marunt cu un praf de sare;
- Spalati bine pieptul de pui, uscati-l bine cu o hartie absorbanta apoi taiati-l in bucatele;
- Dati cascavalul pe razatoare;
- Puneti pe foc o tigaie cu putin ulei, iar cand acesta incepe sa sfaraie adaugati ceapa si usturoiul pisat. Caliti-le bine avand grija sa nu se arda. Cand atat usturoiul, cat si ceapa si-au schimbat atat textura, cat si culoarea, adaugati bucatelele de pui si caliti-le impreuna uniform pe toate partile;
- Amestecati jumatate din cantitatea de smantana cu intreaga cantitate de lapte;
- Luati tigaia de pe foc si lasati-o pentru cinci minute la racit. Cand amestecul din tigaie a devenit caldut, adaugati smantana cu laptele amestecand energic;
- Puneti din nou tigaia pe foc si lasati compozitia sa scada timp de cinci minute, apoi opriti focul;
- Puneti pastele fierte anterior intr-un vas, turnati peste ele compozitia de mai sus, amestecati bine presarand intreaga cantitate de cascaval peste preparat. Mixati pana ce pastele au intrat in totalitate in contact cu sosul;
- Adaugati la final restul de smantana si serviti preparatul cat inca este cald.
Pastele innabusite cu cascaval nu sunt recomandate in curele de slabire, ele fiind un preparat extrem de bogat in calorii. Persoanele ce nu tin o dieta de slabire insa se pot bucura de acest preparat din plin.
9. Tonul este un peste extrem de rar gasit in forma proaspata pe piata din Romania. Pentru reteta de sufleu de ton cu paste si spanac puteti folosi ton conservat.
Ingrediente pentru reteta de sufleu de ton cu paste si spanac (2 portii):
- 75 g spanac;
- 1 conserva de ton;
- 250 g paste spirale;
- 200 ml smantana;
- 1 catel de usturoi;
- 300 g rosii decojite din conserva;
- 1 ou;
- 50 g parmezan ras;
- ulei, sare, piper si oregano.
Mod de preparare sufleu de ton cu paste si spanac:
- Se fierbe spanacul si se toaca marunt;
- Se desface conserva de ton si se marunteste cu ajutorul unei furculite;
- Se pun pastele la fiert cu putina sare si o lingura de ulei. Dupa ce s-au fiert se lasa la scurs;
- Se scot rosiile din conserva si se piseaza cu o furculita;
- Se pune o tigaie la incins cu putin ulei. Se curata usturoiul si se toaca marunt. Puneti usturoiul in uleiul incins si caliti-l;
- Adaugati rosiile cand usturoiul este calit si condimentati cu sare, piper si o lingurita de oregano. Lasati sa fiarba sosul timp de 15 minute;
- Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius si tapetati o tava cu unt sau margarina;
- Amestecati tonul cu pastele si sosul si puneti preparatul in tava pe care ati pregatit-o. Amestecati smantana cu spanacul si turnati sosul format peste compozitia de ton;
- Presarati parmezanul ras inainte de a introduce preparatul la cuptor;
- Lasati sufleul sa se coaca timp de 25 de minute.
Sufletul de ton cu paste si spanac se serveste ca fel principal fiind potrivit atat pentru masa de seara, cat si pentru cea de pranz.
10. Pastele pot fi preparate in nenumarate moduri, ele sunt specifice Italiei, insa si-au castigat popularitatea si in tara noastra. Reteta de paste cu glazura de ciocolata reprezinta un desert usor de preparat si nu in ultimul rand delicios.
Timp de preparare: 50 de minute.
Ingrediente pentru reteta de paste cu glazura de ciocolata (2 portii):
- 100 g paste;
- 100 g branza de vaci dulce;
- 25 g zahar;
- 15 g stafide;
- 1 ou;
- 1 plic de zahar vanilat;
- 25 g ciocolata de menaj alba;
- sare si ulei.
Pentru glazura:
- 25 g zahar;
- 5 g cacao;
- 15 g unt;
- 1 lingura de apa.
Mod de preparare pentru pastele cu glazura de ciocolata:
- Puneti la fiert apa intr-o oala cu putin ulei;
- Cand apa a dat in clocot adaugati intreaga cantitate de paste si lasati-le se fiarba pana se inmoaie. Dupa fierbere scoateti pastele intr-o strecuratoare si lasati-le la curs;
- Inmuiati stafidele in apa sau ceai. Cand s-au inmuiat scoateti-le si lasati-le la scurs;
- Topiti ciocolata alba de menaj la foc mic, avand grija sa nu se arda;
- Bateti ouale cu putina sare separat;
- Luati ciocolata de pe foc si adaugati-i ouale, amestecand in continuu. Cand compozitia s-a omogenizat adaugati zaharul tos si zaharul vanilat. Amestecati pentru inca trei minute, apoi adaugati branza impreuna cu stafidele. Mixati compozitia timp de 5 minute sau pana ce amestecul devine omogen;
- Puneti pastele intr-un bol si turnati peste ele amestecul preparat anterior. Amestecati pana ce intreaga cantitate de paste a intrat in contact cu sosul de ciocolata. Lasati compozitia deoparte si treceti la prepararea glazurii;
- Topiti untul la flacara mica, amestecand in permanenta in asa fel incat untul sa nu se arda. Adaugati apoi treptat zaharul si cacaua. Mixati in continuare si lasati glazura sa se ingroase. Adaugati 1 lingura de apa, cat glazura este inca pe foc, apoi lasati amestecul pe foc pana ce se ingroasa si capata textura unei glazuri;
- Luati glazura de pe foc si turnati-o uniform peste pastele amestecate cu sosul de ciocolata alba de menaj.
Pastele cu glazura de ciocolata se servesc calde si reprezinta un desert usor de preparat.
Va dorim: Pofta buna!