Va prezentam in cele ce urmeaza un top zece cu cele mai bune retete culinare cu carne de porc.
1. Reteta de friptura impanata reprezinta un preparat delicios pe care va recomandam sa il incercati. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas.
Ingredientele necesare pentru friptura impanata sunt urmatoarele:
- jumatate de kilogram de muschi de porc;
- 50 grame slanina afumata;
- doi catei de usturoi;
- unt;
- ulei;
- cimbru;
- salvie;
- boia de ardei dulce;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura impanata va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Impanati carnea cu slanina si usturoi, condimentati-o cu cimbru, salvie, boia, sare si piper;
- Coaceti friptura intr-un vas uns cu unt;
- Serviti-o calda alaturi de garnitura dorita.
2. Gulasul de porc este un fel de mancare unguresc, insa in Transilvania, romanii au imprumutat de la maghiari acest tip de preparat. Va prezentam mai jos reteta pentru gulas de porc cu dovlecel si fasole verde.
Ingrediente reteta gulas de porc cu dovlecel si fasole verde:
- 1 dovlecel;
- 2 linguri ulei;
- 600 g carne de porc;
- 250 g fasole verde;
- 1 lingura faina;
- 1 lingura bulion;
- piper, boia dulce, sare;
- 350 ml supa;
- 150 ml vi rosu sec.
Modul de preparare pentru gulasul de porc cu dovlecel si fasole verde este urmatorul:
- Taiati carnea in bucatele si puneti-o la calit in tigaie cu putin ulei;
- Curatati si taiati dovlecelul pe lung in fasii suficient de groase;
- Cand carnea s-a calit, treceti-o prin faina si caliti-o in continuare adaugand si bulionul;
- Dupa ce ati condimentat amestecul dupa gust cu boia, sare si piper stingeti cu vin. Lasati sa fiarba la foc mediu timp de cinci minute;
- Adaugati apoi dovlecelul, fasolea verde si supa. Lasati totul sa fiarba timp de maxim 20 de minute.
Gulasul cu dovlecel si fasole verde se serveste cald langa o garnitura de orez.
3. Ciolanul de porc este o specialitate care este savurata peste tot in lume, de cele mai multe ori afumat cu fasole sau varza. Va propunem o reteta pentru ciolan de porc cu garnitura de legume.
Ingrediente pentru ciolan de porc cu garnitura de legume:
- jumatate de ciolan de porc;
- 750 ml de vin alb demisec;
- sare grunjoasa;
- o capatana de usturoi;
- 5 cartofi;
- 3 morcovi;
- 1 telina;
- 2 cepe;
- ulei;
- piper si rozmarin.
Iata cum se prepara reteta de ciolan de porc cu garnitura de legume:
- Ciolanul se spala bine, se parleste soriciul la flacara mica, daca este cazul;
- Se cresteaza soriciul suficient de adanc, incat sa putem vedea carnea prin crestaturile pe care le facem;
- In fiecare crestatura se introduce cate un catel de usturoi, sare si cateva betisoare de rozmarin;
- Se freaca bine cu sare tot ciolanul si se introduce in cuptorul incins intr-o cratita sau intr-o oala de lut, impreuna cu doua pahare de vin alb. Acoperim cu o folie de aluminiu si il lasam in cuptor la 180 de grade Celsius, timp de trei ore;
- Se curata cartofii, morcovii, telina si ceapa. Se spala. Cartofii, morcovii si telina se taie in cubulete, iar ceapa se da pe razatoare;
- Dupa trei ore legumele se introduc la cuptor alaturi de ciolanul da porc, impreuna cu cateva linguri de ulei si un pahar de vin;
- Se lasa la cuptor timp de 90 de minute, fara sa mai acoperim oala;
- Preparatul este gata in momentul in care carnea se ia usor de pe ciolan.
Ciolanul de porc cu garnitura de legume este un fel de mancare satios, potrivit ca fel principal pentru masa de pranz.
4. Reteta de ceafa de porc la cuptor este extrem de satioasa, ea se serveste la masa de pranz alaturi de o garnitura de cartofi. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas pentru a reusi sa pregatiti in linistea caminului dumneavoastra un preparat mai mult decat delicios.
Timp de preparare: jumatate de ora.
Timp de coacere: o ora si 40 de minute.
Ingrediente pentru ceafa de porc la cuptor:
- jumatate de kilogram de ceafa de porc;
- 100 grame de stafide;
- 50 grame de nuci;
- 50 ml vin alb demisec;
- 1 catel de usturoi;
- sare grunjoasa;
- piper negru macinat si boabe;
- ulei, zahar (o lingurita), rozmarin (2 crengute).
Iata cum se prepara reteta de ceafa de porc la cuptor:
- Spalati bine ceafa, lasati-o la scurs sau uscati-o cu o hartie absorbanta achizitionata din comert. Condimentati ceafa cu sare si piper dupa gust pe ambele parti;
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius;
- Pregatiti o tava sau un vas termorezistent;
- Macinati nucile intr-un blender sau cu ajutorul masinii de tocat;
- Curatati catelul de usturoi, apoi taiati-l in fasiute subtiri;
- Desfrunziti crengutele de rozmarin;
- Turnati putin ulei in tava pregatita;
- Asezati ceafa condimentata anterior. Intepati-o din loc in loc, iar in locul in care ati intepat introduceti cate o fasiuta de usturoi si o frunzulita de rozmarin. Presarati friptura pe ambele parti cu nucile macinate. Adaugati zaharul si vinul;
- Introduceti preparatul in cuptorul incins timp de o ora la foc potrivit;
- Inainte de a opri focul presarati friptura cu restul de rozmarin.
Ceafa de porc la cuptor se serveste calda cu o garnitura de cartofi si o salata de varza sau de muraturi.
5. Reteta de carne de porc in paine se prepara usor, ea este perfecta pentru orice masa festiva pe care o pregatiti in linistea caminului dumneavoastra. Veti obtine la final un preparat atat delicios, cat si extrem de aspectuos. Va prezentam mai jos modul de preparare pas cu pas.
Timp de preparare: 40 de minute.
Timp de dospire: trei sferturi de ora.
Timp de coacere: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare pentru opt portii de carne de porc in paine sunt urmatoarele:
- un kilogram de file de porc;
- 100 ml lapte;
- 100 grame de unt;
- jumatate de kilogram de faina;
- doua linguri cu ulei de masline;
- 24 de grame de drojdie proaspata;
- 200 ml de apa;
- doua lingurite cu zahar;
- sare;
- piper;
- sase linguri cu lapte;
- doua galbenusuri.
Modul de preparare pentru reteta de carne de porc in paine va este prezentat pas cu pas mai jos:
- Fasonati carnea indepartandu-i grasimea in totalitate, spalati bine carnea in jet de apa, apoi lasati-o la scurs. Cand carnea s-a scurs bine, condimentati-o cu sare si piper dupa gust, apoi lasati-o pe un platou sa se odihneasca;
- Puneti laptele la incalzit, aduceti-l aproape de temperatura de fierbere, apoi opriti-l si lasati-l sa se raceasca pana cand devine caldut;
- Cerneti faina de doua ori intr-un vas incapator, faceti o adancitura in mijloc in care asezati drojdia;
- Dizolvati drojdia in laptele caldut, amestecati bine pana cand aceasta se dizolva in totalitate, adaugati in continuare zaharul. Continuati sa amestecati pana cand si acesta din urma se dizolva in intregime, apoi adaugati uleiul, apa si incepeti sa inglobati treptat din faina. Adaugati putina sare si continuati sa framantati pana cand intreaga cantitate de faina este integrata in aluat. Veti obtine la final un aluat elastic ce nu se lipeste de maini. Presarati putina faina deasupra aluatului, acoperiti vasul cu un servet de bucatarie curat din panza, apoi lasati painea sa creasca la loc caldut timp de trei sferturi de ora;
- Puneti pe foc o tigaie, cand aceasta s-a incins adaugati untul taiat in cubulete. Lasati untul sa se topeasca la foc mic, avand grija sa nu se afume. Amestecati in continuu pana cand acesta este topit in intregime. Adaugati apoi muschiul file si prajiti-l pe toate partile timp de cinci – sase minute. Scoateti muschiul pe o hartie absorbanta de bucatarie achizitionata din comert pentru a indeparta excesul de grasime, apoi pastrati-l la loc caldut;
- Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava de cozonac pe care o ungeti cu unt sau ulei si o tapetati cu faina sau hartie de copt;
- Bateti galbenusurile bine cu un praf de sare pana cand se omogenizeaza, apoi adaugati laptele. Amestecati in continuu pana cand compozitia devine uniforma;
- Cand painea a crescut presarati masa de lucru cu faina, intindeti aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de grosime egala. Asezati muschiul file calit anterior pe o extremitate a aluatului, apoi rulati, acoperind in intregime muschiul. Lipiti capetele si asezati rulada preparata in tava pregatita anterior. Intepati din loc in loc aluatul cu ajutorul unei furculite pentru a-i permite carnii sa respire. Ungeti rulada cu galbenusul batut cu lapte anterior, cat mai uniform, incercand sa acoperiti cat mai bine intregul preparat;
- Cand cuptorul este bine incins introduceti tava de cozonac in interior si lasati preparatul sa se coaca timp de un sfert de ora la 180 de grade Celsius. Reduceti focul la 160 de grade Celsius si lasati preparatul sa se coaca pentru inca o jumatate de ora;
- Cand painea este frumos rumenita la suprafata, opriti focul si lasati preparatul sa se raceasca in cuptorul stins cu usa deschisa. In acest fel trecerea de la temperatura inalta necesara coacerii la cea din exterior se face treptat;
- Cat este inca calduta, scoateti rulada din tava si sectionati-o in feliute. Este foarte important sa folositi un cutit foarte ascutit, pentru a nu distruge montajul preparatului;
- Serviti rulada alaturi de o garnitura de cartofi natur sau piure.
6. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare pentru reteta de pilaf cu ceafa de porc.
Timp de preparare: 1 ora 30 minute.
Ingredientele necesare pentru 2 portii:
- 2 bucati de ceafa de porc;
- 2 felii de cascaval;
- 50 ml vin alb;
- 120 grame orez cu bob rotund;
- 1 dovlecel;
- 1 ardei capia;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- unt;
- sare;
- piper.
Modul de preparare pentru reteta de pilaf cu ceafa de porc:
- Fierbeti orezul in apa cu sare si piper;
- Prajiti bucatile de ceafa de porc in unt, apoi stingeti friptura cu vinul alb. Lasati sosul sa scada, apoi rumeniti ceafa in cuptorul preincalzit, adaugand deasupra sa cate o felie de cascaval;
- In aceiasi tigaie in care ati prajit carnea adaugati legumele curatate si taiate in cubulete. Caliti-le bine, iar cand sunt gata adaugati orezul si lasati pe foc pana cand compozitia se omogenizeaza;
- Serviti friptura alaturi de garnitura de orez cu legume preparata anterior.
7. Reteta de snitele de porc ne este extrem de cunoscuta si o degustam de fiecare data cand aveti ocazia. Va prezentam mai jos ingredientele necesare si modul de preparare.
Timp de preparare: 40 de minute.
Ingredientele necesare pentru 12 portii sunt urmatoarele:
- 12 felii de carne snitel de porc;
- 100 grame de faina;
- 200 grame de pesmet;
- 4 oua;
- 60 ml lapte;
- ulei;
- sare;
- piper.
Modul de pregatire pentru reteta de snitel de porc este urmatorul:
- Condimentati carnea cu sare si piper dupa gust, treceti bucatile de carne prin faina, oua batute cu lapte si la final prin pesmet;
- Prajiti snitele in ulei pana cand se rumenesc frumos pe ambele parti;
- Serviti snitelele calde cu orice garnitura va doriti.
8. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pentru reteta de friptura asortata cu legume.
Timp de preparare: douazeci de minute.
Timp de coacere: jumatate de ora.
Ingredientele necesare pentru doua portii de friptura asortata cu legume sunt urmatoarele:
- un muschiulet de porc;
- un muchiulet de vita;
- 250 grame legume congelate asortate;
- 100 ml vin;
- apa;
- ulei;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de friptura asortata cu legume va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Spalati si curatati ambele tipuri de carne, apoi impletiti-le si fixati-le la capete cu scobitori;
- Coaceti friptura montata asa cum v-am descris anterior si condimentata la foc potrivit in cuptorul incins, pana cand se rumeneste frumos la suprafata;
- Adaugati sosul lasat de friptura intr-o tigaie, impreuna cu vinul, lasati amestecul sa ajunga la temperatura de fierbere, apoi sotati legumele;
- Serviti friptura impletita intreaga, alaturi de legumele sotate anterior. Stropiti intregul preparat cu sosul din tigaie.
9. Va prezentam in cele ce urmeaza ingredientele necesare pentru reteta de placinta de porc cu mere.
Timp de preparare: trei sferturi de ora.
Ingredientele necesare sunt urmatoarele:
- 200 grame carne tocata de porc;
- 350 grame cartofi;
- doua mere;
- doua cepe;
- un catel de usturoi;
- un morcov;
- 50 grame parmezan ras;
- 100 ml vin rose;
- ulei de masline;
- cimbru;
- boia;
- sare si piper.
Modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de placinta de porc cu mere va este prezentat in cele ce urmeaza:
- Curatati cartofii, spalati-i, taiati-i rondele, lasati-i la scurs, apoi prajiti-i cu un praf de sare intr-o cantitate suficienta de ulei;
- Puneti pe foc la calit ceapa data prin razatoare cu usturoiul pisat pana cand ambele legume devin sticloase, apoi adaugati carnea tocata, impreuna cu merele date prin razatoare si morcovul ras. Condimentati cu sare, piper, boia si cimbru dupa gust. Lasati carnea sa se caleasca alaturi de legume timp de jumatate de ora;
- Pregatiti un vas termorezistent pe care il ungeti din abundenta cu unt. Adaugati ca prim strat o parte din rondelele de cartofi prajite anterior, apoi continuati cu amestecul de carne si legume pregatit asa cum v-am descris mai sus. Nivelati stratul de carne, iar deasupra sa asezati restul de rondele de cartofi. Adaugati intreaga cantitate de vin si introduceti vasul in cuptor. Coaceti placinta pana cand se rumeneste frumos, apoi presarati parmezanul ras si lasati preparatul in cuptor, pana cand parmezanul se topeste in totalitate;
- Serviti placinta sectionata in formele dorite de indata ce este gata.
10. Va prezentam in cele ce urmeaza atat ingredientele necesare, cat si modul de pregatire pas cu pas pentru reteta de rulada iute din carne de porc. Preparatul pe care vi-l prezentam mai jos este extrem de aspectuos, dar si delicios in acelasi timp.
Timp de preparare: doua ore.
Ingredientele necesare pentru doua portii de rulada iute din carne de porc sunt urmatoarele:
- 400 grame de piept de porc cu sorici si fara os;
- 200 grame ceafa de porc;
- doua fire de ceapa verde;
- un catel de usturoi;
- 100 grame ciuperci proaspete;
- 200 ml vin rosu sec;
- condimente: boia de ardei iute, rozmarin, cimbru;
- ulei de floarea soarelui;
- sare si piper.
Modul de pregatire pentru reteta de rulada iute din carne de porc va este prezentat pas cu pas in cele ce urmeaza:
- Parliti soriciul pieptului de porc daca este cazul, spalati bucata de carnea, apoi aplatizati-o bine cu ajutorul unui ciocan de snitele. Condimentati carnea cu sare si piper dupa gust;
- Spalati ceafa de porc, lasati-o la scurs, apoi sectionati-o in cubulete. Montati masina de tocat, apoi treceti prin aceasta ceafa de porc;
- Curatati ceapa verde, spalati-o, lasati-o la scurs, tocati-o marunt pana la partea verde pe care o aruncati sau o folositi in alt preparat;
- Curatati usturoiul, pisati-l cu un praf de sare pana cand obtineti o pasta omogena;
- Spalati ciupercile, indepartati-le coditele, lasati-le sa se scurga, apoi taiati-le in cubulete;
- Puneti pe foc o tigaie cu o cantitate suficienta de ulei de floarea soarelui. Lasati uleiul sa se incinga, iar cand a inceput sa sfaraie adaugati ceapa verde tocata marunt anterior. Caliti ceapa la foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand pentru a evita arderea sa. Ceapa arsa strica atat textura, cat si gustul preparatului final, asadar va recomandam sa acordati atentie preparatului la acest pas. Daca observati ca ceapa are tendinta de a capata o culoare maronie, reduceti focul la minim, amestecati in continuu, iar daca este nevoie indepartati vasul de pe foc pentru a-i permite uleiului sa isi reduca temperatura. Cand ceapa a capatat o culoare aurie si a devenit transparenta, adaugati carnea tocata anterior. Condimentati preparatul cu boia de ardei iute, rozmarin, cimbru, sare si piper dupa gust. Amestecati pana la omogenizare, lasati preparatul pe foc pana cand carnea isi schimba textura si culoarea. Daca observati ca pe timpul calirii carnea are tendinta de a se strange in gramajoare, adaugati putina apa sau supa de carne pentru a intrerupe aceasta tendinta. Cand preparatul este gata, opriti focul si pastrati umplutura la cald;
- Incalziti cuptorul la foc iute de circa 200 de grade Celsius timp de jumatate de ora;
- Pregatiti o tava pe care o ungeti cu ulei;
- Asezati pieptul de porc aplatizat si condimentat anterior pe masa de lucru. Adaugati deasupra carnii umplutura de carne pregatita anterior. Distribuiti umplutura cat mai uniform pe intreaga suprafata a pieptului intr-un strat uniform de grosime egala. Deasupra umpluturii adaugati cubuletele de ciuperci. Presarati ciupercile uniform peste toata suprafata umpluturii. Rulati carnea cu umplutura in interior, apoi fixati-o cu sfoara in asa fel incat sa nu se desprinda;
- Adaugati rulada pregatita asa cum v-am descris anterior in tava pregatita mai sus. Turnati in tava intreaga cantitate de vin. Presarati rulada cu putin ulei, apoi condimentati cu sare si piper dupa gust. Acoperiti tava cu folie de aluminiu alimentara achizitionata din comert;
- Introduceti tava in cuptor de indata ce acesta s-a incins suficient. Coaceti preparatul la foc mediu de circa 180 de grade Celsius timp de o ora. Indepartati apoi folia de aluminiu si reintroduceti preparatul la copt pentru inca douazeci de minute sau pana cand rulada se rumeneste frumos la suprafata;
- Cand este gata, sectionati rulada in felii de grosime egala, apoi distribuiti feliile in portii egale pe farfurii intinse;
- Adaugati alaturi o garnitura de cartofi sau legume sotate in unt;
- Serviti preparatul cald, el nefiind la fel de gustos daca il consumati rece.
Rulada iute din carne de porc este delicioasa si are un aspect deosebit. Daca nu doriti ca aceasta rulada sa fie picanta puteti inlocui boiaua de ardei iute cu boia de ardei dulce. Va recomandam sa incercati acest preparat si va garantam ca veti fi cuceriti de gustul lor, urmand ca acest preparat sa apara pe masa dumneavoastra de fiecare data cand un prilej o cere.
Va dorim: Pofta buna!