Top 10 tentatii in adolescenta – urmand celebrele cuvinte ale lui Oscar Wilde: „Pot rezista la orice, cu exceptia tentatiei”, adolescentul poate fi cu usurinta sedus de anumite idei si comportamente, fara a se gandi de doua ori la consecinte sau riscuri. Adolescenta este o perioada in care tanarul in formare este irezistibil atras spre doua tendinte oarecum contrare: cea de a incalca regulile pentru a-si dovedi individualitatea si nonconformismul; si cea a presiunii covarstnicilor, de a fi acceptat si valorizat intr-un grup.
Mai mult ca orice, adolescentul isi doreste sa se afirme ca persoana unica, diferita de altii; sa fie vazut si tratat ca un adult; si sa fie valorizat de cei de aceeasi varsta. A rezista diverselor tentatii care il inconjoara nu este usor: el este de cele mai multe dati sedus nu de un comportament anume, ci de ideea transmisa prin acel comportament, de simbolul din spatele actului (de exemplu, nu vandalizeaza strict din placerea de a distruge, ci datorita simbolului, a ideii ca prin acest act transmite protest si nonconformism).
Top 10 tentatii in adolescenta
1. Alcoolul. Topul incepe cu o ispita universala pentru tineri: a consuma alcool este un act matur si deci valoros; este un obicei placut, distractiv; este un act ce poarta si atractia „marului interzis” – cu cat adolescentul simte ca incalca o interdictie, cu atat placerea este mai mare… Cam orice adolescent va consuma alcool – problema apare odata cu un consum regulat sau abuziv, daca tanarul este tentat sa demonstreze ceva prin consum (ca rezista cel mai mult la tarie – ceea ce inseamna ca este cel mai „matur”)…
2. Fumatul. De asteptat, locul 2 in top 10 tentatii in adolescenta este ocupat de seducatoarele tigari. Tigara, ca si alcoolul, transmite ideea de maturitate – a fuma detasat o tigara iti ofera o aura (crede adolescentul) de persoana matura, de tip dur sau de femeie emancipata! In plus, exemplele din jur: adultul care, fiind stresat, se relaxeaza cu o tigara, il fac si mai atras spre acest viciu…
3. Drogurile. Nici un obicei nu poarta atractia „marului interzis” precum diferitele tipuri de droguri, de la iarba la pastile. A incerca droguri este incalcarea ultima a interdictiei – incalci si legea. Drogurile sunt incercate initial din cauza influentei grupului si a aurei de fruct oprit – si apoi luate in continuare din cauza efectului placut.
4. Inceperea vietii sexuale. O tentatie care in sine este irezistibila, hormonii si stimulii sexuali de peste tot facand-o permanenta – iar daca se adauga si presiunile exterioare („toti au facut-o deja”), atunci adolescentul devine obsedat sa traiasca prima data experienta sexuala. Problema este ca adolescentul va uita de importanta iubirii si increderii la inceperea vietii sexuale, concentrandu-se doar pe actul in sine.
5. „Subculturile” – grupurile rebele. Locul 5 in top 10 tentatii in adolescenta: a fi parte dintr-un grup de tineri rebeli, diferiti, care-si proclama individualitatea. Fie ca este vorba de grupuri metal, punk, hip-hop sau emo, adolescentul se identifica cu ideile si atitudinile celor din grup si crede ca astfel isi manifesta personalitatea – nerealizand ca astfel el se conformeaza unei tendinte! Valorile de libertate, rebeliune, nonconformism (!), ideea ca esti neinteles de cei din afara grupului, toate acestea atrag adolescentul spre un grup anume (alaturi de insemnele specifice: vestimentare si de genul muzical).
6. Protestele. O tentatie irezistibila a adolescentului este de a arata clar cat de diferit este de societatea conformista prin incalcarea interdictiilor si sfidare. Astfel, comportamente de tipul vandalismului, agresivitatii fata de cei diferiti, furtului, sunt incercate nu din cauza vreunui castig, ci din cauza aurei de nonconformism, libertate si rebeliune.
7. Lenea – a alege calea cea mai usoara (trisat, mintit). Locul 7 in top 10 tentatii in adolescenta: a trisa si minti pentru a reusi sa nu faci treburile de care esti responsabil! A alege calea simpla – trisatul si mintitul – este mult mai tentant decat a iti face treaba (si aceasta nu numai pentru adolescent – numai ca acesta va fi mult mai atras pentru ca nu ia la fel de in serios responsabilitatea personala).
8. A intruchipa standardul dezirabil – de frumusete si vestimentatie. Oricat doreste adolescentul sa dovedeasca faptul ca este unic, el va cade prada trendurilor: celor dominante sau celor ale grupurilor diferite. A arata conform imaginii ideale este o tentatie si o dorinta atat de mare, incat nu conteaza mijloacele: adolescentul isi doreste imaginea ideala cu orice pret (de aici urmand probleme de tipul bulimiei si anorexiei).
9. Lumea virtuala. O tentatie pentru adolescent este de a se retrage in lumea virtuala, unde totul este mai usor si mai distractiv. Retelele de socializare ii ofera relatii mai simple, iar diferitele jocuri ii ofera o lume cu mult mai interesanta, in care el poate fi cine isi doreste, un erou, o eroina, fara problemele si lipsele vietii de zi cu zi… Problema apare cand adolescentul se retrage din viata reala in fata PC-ului, cand uita de importanta relatiilor face-to-face si de activitatile din viata reala (nu se vorbeste degeaba despre o dependenta de PC).
10. Fuga. Si ultimul loc in top 10 tentatii in adolescenta: poate ca fiecare viseaza la o viata libera, aventuroasa si lipsita de responsabilitati plicticoase. De aici apare ispita de a fugi: a fugi de familie (fuga de acasa); a fugi de scoala (abandonul scolar); a fugi de orice responsabilitati. A pleca departe si a trai liber si fericit. Iar cu cat viata sa de zi cu zi este mai dificila, cu cat adolescentul se simte mai singur si neinteles, cu cat simte ca are prea multe responsabilitati, cu atat fuga devine mai tentanta…
Un sfat pentru parintii adolescentului: oricat insista tanarul sa fie tratat ca un adult, nu uitati ca el nu este inca un adult si deci trebuie supravegheat (insa nu pazit ca un prizioner)! Nu il tratati nici ca pe un copil, el nu mai este copil si are nevoia de a fi luat in serios (nu presupuneti ca toate problemele adolescentei nu au importanta, caci ele conteaza cu adevarat pentru el, deci nu il luati in ras, nu il ignorati). Incercati sa aveti incredere in el si sa ii fiti alaturi – mereu dispusi sa ascultati. Cand ceva nu va convine, invatati la inceput sa ii vorbiti in moduri constructive, aratandu-i de ce nu va place ceea ce face si nu in moduri distructive, tipand la el si pedepsindu-l.