Indiferent de tipurile de terase, acestea reprezinta un spatiu intermediar intre interior si exterior, destinat relaxarii, momentelor placute petrecute impreuna cu familia sau cu prietenii, un loc in care esti mai aproape de natura, de lumina binefacatoare a zilelor calduroase, de unde poti privi cerul, norii sau soarele, unde poti respira aerul proaspat de dupa o ploaie repede de vara, unde iti poti aranja florile sau obiectele de decor preferate s.a.m.d.
Terasele au devenit o moda in proiectarea sau reamenajarea casei si, mai mult, tin de un stil de viata. Chiar si cei care nu au o gradina sau un spatiu minim in jurul casei sau cei care locuiesc in mijlocul unui oras aglomerat isi pot amenaja o terasa la nivelul unui balcon sau deasupra spatiului locuibil.
Pasi de urmat pentru construirea unei terase
Delimitati suprafata pe care vreti sa o ocupe terasa, in functie de spatiul pe care il aveti la dispozitie, avand in vedere tipul de terasa si felul in care vreti sa o amenajati (mobilier, plante decorative, alte obiecte).
Daca terasa va fi construita la nivelul solului, in continuarea casei, de exemplu, se decupeaza (se sapa) perimetrul respectiv, pana la o adancime care sa corespunda materialului ales pentru fundatie (de regula, 30-35 de centimetri), dand o inclinatie de aproximativ 1 centimetru, la fiecare metru sapat, pentru a face posibila scurgerea apei. Adaugati la aceasta adancime grosimea materialului pe care il veti folosi pentru podea (lemn, gresie, mozaic, piatra etc.)
Fundatia poate fi facuta, in functie de tipul de terasa, din moloz grosier bine nivelat, peste care se toarna beton (aproximativ 5 centimetri grosime), peste acesta, cat este inca moale, o plasa metalica si un alt strat de beton; o banda de polistiren de 1 centimetru, pe margine va proteja terasa de eventualele dilatari provocate de temperatura sau umiditate. Cofragul se indeparteaza cateva zile mai tarziu, dupa ce se intareste betonul. Pe o astfel de fundatie, terasa se poate pava cu beton decorativ, gresie antiderapanta pentru exterior, lemn, mozaic, placi ceramice etc.
O fundatie de terasa se poate face si dintr-un strat de moloz grosier, peste care se pune o folie geotextila, care are rol de hidroizolatie, nu putrezeste si rezista la actiunile mecanice ale radacinilor din sol, peste care se adauga un strat de nisip si pietris. Pe aceasta fundatie se pot aseza dale speciale pentru terase, Pavaje din PVC care nu absorb umezeala, nu se decoloreaza, nu se degradeaza, piatra decorativa ceruita, caramida aparenta klinker etc.
Pardoseala terasei trebuie sa se armonizeze cu finisajele exterioare ale casei, sa fie din material cat mai compact, care sa reziste ciclului inghet-dezghet.
Tipuri de terase
Terasele din lemn, dintre toate tipurile de terase, creeaza cel mai puternic efect estetic. Podeaua, stalpii de sustinere ai unui acoperis, balustradele laterale se pot face din lemn clasic sau exotic, si intr-un caz si in celalalt, tratat cu uleiuri speciale pentru a-l proteja de intemperii si pentru a-si pastra culoarea naturala. Se pot folosi si placi WPC (wood polymer composite), care imita lemnul foarte bine si sunt si rezistente.
Terasele din beton si piatra reprezinta solutia cea mai simpla si mai rapida in realizare si, de cele mai multe ori, si cea mai ieftina. Nu este asa de spectaculoasa ca aspect, dar exista pe piata de profil beton dezactivat care permite vopsirea acestuia, astfel incat sa il armonizati cu locuinta si cu mediul ambiant. Piatra se poate folosi in combinatie cu betonul sau separat. Puteti utiliza piatra naturala sau imitatie de piatra. Piatra naturala (granit, marmura, gresie), speciala pentru pardoseala teraselor, are forme neregulate si se pot obtine modele interesante si foarte originale. Imitatia de piatra se prezinta sub forma unor granule, solidificate cu ajutorul unei rasini.
Terasele cu pavele sunt usor de realizat si exista o mare varietate de forme si culori, realizate din materiale diverse, care pot fi combinate dupa fantezia fiecaruia. Se intretin fara efort si sunt rezistente la capriciile vremii.
Terasele din aluminiu si sticla sunt foarte moderne, cu forme elegante si usor de intretinut.
Mobilier pentru terasa
Tipul de terasa ales impune si un anume mobilier, culoarea acestuia, precum si accesoriile – mese, scaune pliante, sezlonguri, balansoare, lampadare, hamac, parasolare etc.
Un mobilier modular pentru terasa este foarte practic si va ajuta sa schimbati aspectul, ori de cate ori simtiti nevoia, improspatandu-l cu alte aranjamente.
Plantele agatatoare se pot transforma in pereti naturali ai terasei, cu flori parfumate si persistente, in timp ce ghivecele de marimi si forme diferite completeaza minunat decorul.
Copertina pentru terasa
Pentru confort si pentru a fi accesibila indiferent de vreme, terasa trebuie acoperita. Acoperisul poate fi facut din lemn, daca se potriveste ansamblului locuintei, sau puteti opta pentru o copertina, avand in vedere oferta extrem de diversificata in zona acestor produse. Mobile sau fixe, copertinele se pot monta atat la terasele construite pe sol, cat si la cele amenajate la etaj sau in prelungirea mansardei.
Sunt utile si pentru protectia de lumina prea puternica a soarelui, dar si pentru ploaie. Au o structura metalica (aluminiu sau fier) si un material de acoperire (PVC, textil, policarbonat etc.), in diverse culori si forme. Se pot monta si demonta foarte usor.
Buna ziua,
Avem o terasa pe care am fi dorit sa o inchidem, insa nu am obtinut aprobarea deoarece deja avem suprafata construita mai mare decat prevede legea actuala. Suntem in legalitate cu toate aprobarile, insa intre timp s-au schimbat legile. Ne-au cam dat planurile peste cap si dorim in continuare sa o amenajam, insa acum nu stim ce materiale am avea voie sa folosim si ce nu. Ne dorim sa o acoperim, in primul rand. Puteti sa ne dati cateva sugestii? Sau eventual sa ne puneti in contact cu firme speciializate?