Spaniolii au câteva rețete culinare de Tapas, care sunt o încântare pentru papilele gustative ale oamenilor. Astfel de rețete de Tapas se pot savura în Spania, în majoritatea orașelor. Cele mai bune rețete de Tapas se pot face în Spania, această țară este apreciată pentru faptul că are numeroase restaurante unde se poate mânca bine, unde meniurile sunt tradiționale, variate.
Ce reprezintă un Tapas?
- O mică pare dintr-un fel de mâncare tradițională spaniolă.
- Sunt delicii culinare, cu multe ingrediente.
- Sunt gustări mici, dar care prin ingredientele pe care le au pot fi și delicioase și consistente, încât te saturi destul de rapid, doar dacă mănânci câteva.
- Majoritatea rețetelor de Tapas conțin ulei de măsline, paprika sau ardei iute, usturoi, pătrunjel, șofran, piper și sare.
- Sunt multe variante de Tapas cu pește sau fructe de mare. Multe dintre acestea au sardine, macrou, hamsii, sos de roșii și ulei de măsline.
- Există Tapas cu foarte multe tipuri de măsline – verzi, negre, cu diferite condimente.
- Sunt rețete interesante ce conțin calamari prăjiți, foarte gustoși, care te fac să mănânci în continuu.
Astfel de mâncăruri se servesc în Spania la un preț rezonabil, sunt destul de ieftine, pot fi cumpărate de orice localnic sau turist.
Cele mai bune rețete de Tapas:
1.Tapas – Hamsii sărate cu usturoi și pătrunjel
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg hamsii
- puțin ulei de măsline
- oțet natural din vin
- o legătură de pătrunjel
- usturoi
- sare după gust.
Mod de realizare: Se curăță hamsiile, se spală și apoi se țin în apă rece cu gheață pentru a se albi puțin. Se pun hamsiile în apă cu oțet (în proporție de 1:2) pentru a se marina la rece, în frigider. Se așează hamsiile pe un platou și se asezonează cu puțin ulei de măsline, usturoi și pătrunjel proaspăt, tocat mărunt.
- Tapas – Fructe de mare și pește prăjit
Se folosesc ingredientele:
- calamari destul de mici; se poate folosi și sepie
- peștele poate fi ales după preferințele fiecăruia (cod, merluciu, chefal), dar mai bine ar fi să se aleagă pești mici
- făină
- o lămâie
- apă minerală rece
- ulei de măsline
- sare după gust.
Mod de realizare: Se curăță peștele, se taie în bucăți mici dacă este file mare, sau se pune la prăjit întreg dacă este pește mic. Peștele trebuie să fie proaspăt: se elimină oasele sau se folosește file de pește. Calamarul se taie rondele sau în felii, iar dacă se folosește și sepie, aceasta se taie în benzi subțiri. Toate fructele de mare și bucățile de pește se dau prin făina amestecată cu apă minerală și puțină sare (după gust) și se prăjesc în ulei, astfel încât să se rumenească foarte bine. Peștele nu trebuie să conțină mult ulei, de aceea se scurge pe un prosop din hârtie de bucătărie înainte de a fi servit, el trebuie să fie crocant și suculent. În ceea ce privește inelele de calamari, trebuie de asemenea să fie la fel, se pun la scurs de excesul de ulei pe un prosop de hârtie de bucătărie. Pentru prăjire este bine să se folosească o friteuză. Timpul de prăjire este în jur de 2-3 minute în uleiul care a fost foarte bine încins. Peștele prăjit și inelele de calamari se pun pe o farfurie întinsă, se stropesc cu puțină lămâie și se servesc fierbinți.
Acest preparat este delicios, se poate servi cu bere sau cu vin alb.
- Tapas – Creveți cu usturoi
Sunt necesare următoarele ingrediente:
- 300-400 g de creveți
- 1-2 căței de usturoi
- ulei de măsline
- o lămâie
- pătrunjel proaspăt
- sare, piper, boia de ardei iute sau dulce
Mod de realizare al acestui preparat culinar: Se face sosul din puțin ulei de măsline, zeama de la ½ de lămâie, usturoi mărunțit (ca la mujdei), sare, piper și boia de ardei pentru o aromă puțin iute. În acest sos se țin creveții timp de jumătate de oră pentru a se marina puțin, apoi se pun la prăjit în tigaie, în ulei. Timpul de prăjire este cam de 2-3 minute în ulei de măsline foarte bine încins. La final creveții se pun pe un platou, se stropesc cu lămâie și se presară peste ei puțin pătrunjel.
- Tapas – Creveți cu vin alb și usturoi
Sunt recomandate următoarele ingrediente:
- 400 g creveți proaspeți sau creveți congelați
- 3-4 căței de usturoi
- puțin ardei iute
- ulei de măsline
- apă
- un pahar de vin alb
- sare după gust.
Mod de preparare: Se curăță și se spală creveții cu apă. Se țin la marinat într-un castron cu apă și vin alb timp de 2 ore. După aceea se pun în tigaie într-un sos realizat din ulei de măsline, ardei iute, usturoi pisat și sare. Se țin la foc iute timp de câteva minute și apoi se servesc fierbinți.
Alte rețete de Tapas:
Orice turist care vizitează Spania, sau care vine măcar o singură dată în Madrid, trebuie să încerce măncarea Tapas, pentru că aceasta este una din felurile cele mai bune din bucătăria tradițională a acestei țări.