Animale de companieSpecii de pești de acvariu recomandați pentru începători- Rasbora arlechin (Rasbora heteromorpha)

Specii de pești de acvariu recomandați pentru începători- Rasbora arlechin (Rasbora heteromorpha)

Rasbora arlechin (Rasbora heteromorpha) este un peste mic originar din Malaesia, Singapore, Thailanda, Insula Sumatra de Est si Java. Populeaza paraiele si apele cu un continut de minerale scazut, dar care au concentratii ridicate de acizi humici dizolvati (specifici humusului). Este foarte popular in acvarii, recomandat si acvaristilor incepatori, nu numai celor profesionisti. In Europa aceasta specie de peste a fost introdusa inca din anul 1906.

Ca aspect general, Rasbora arlechin are corpul relativ scurt, dar puternic comprimat lateral, mic si elegant. Un exemplar adult ajunge la lungimea de 4 cm (masculul este intotdeauna mai mic decat femela) si se remarca prin desenul triunghiular, negru cu reflexii albastrui, care apare in zona posterioara a corpului, pana spre pedunculul codal.

Pe partea dorsala are un colorit verde-oliv, iar pe partea ventrala argintiu. Inotatoarea dorsala este triunghiulara si cu nuante portocalii, la fel si codala are zone portocalii sau rozi si este formata din doi lobi simetrici. Inotatoarele anale si aripioarele pectorale, ventrale sunt transparente cu dungi negre.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acesti pesti prospera cel mai bine in acvariile cu alge. Temperatura apei trebuie sa fie mentinuta la 22-28ºC, apa dedurizata (se recomanda duritate 4º), pH-ul de 6-7,5.

Capacitatea acvariului trebuie sa fie de cel putin 40 litri, pentru ca pestii sa aiba loc suficient deoarece adora sa stea in mijlocul apei, la lumina, sa inoate in compania altor pesti si printre plantele de la suprafata apei. Din punctul de vedere al alimentatiei, acest peste nu este pretentios, mananca orice, prefera atat hrana vie, cat si uscata.

In perioada de reproducere, masculul inoata dupa femela, iar dupa curtare el fecundeaza ouale depunse de aceasta pe dosul frunzelor mari din apa. Larvele ies din oua dupa 5 zile si incep sa inoate.

Rasbora arlechin face parte din ordinul Cypriniformes, familia Cyprinidae.

Video – Rasbora arlechin (Rasbora heteromorpha):

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.