Animale de companieSpecii de pești de acvariu Molinesia Velifera - apreciați pentru culoarea lor...

Specii de pești de acvariu Molinesia Velifera – apreciați pentru culoarea lor verzuie sau roșiatică

Molinesia Velifera este un pește de acvariu de culoare predominant verzuie sau roșiatică care trăiește în apele râurilor din Peninsula Yucatan din Mexic. Este întâlnit mai ales în apele salmastre ale râurilor care se varsă în mare și are lungimea corpului de cel mult 15 cm. Unii pești ajung să înoate și în mare. Exemplarele care sunt crescute în acvarii sunt mai mici, nu depășesc lungimea corpului de 12 cm.

Peștele Molinesia Velifera se remarcă prin coloritul verzui cu pete roșiatice și reflexii sidefii. Femela este mai mare, masculul în schimb are înotătoarea dorsală mai bine dezvoltată și coloritul mai intens. La mascul înotătoarea dorsală are formă trapezoidală, marginea sa superioară este vizibil mai mare decât cea inferioară. Înotătoarea codală este lată, cuprinde un singur lob, are marginea rotunjită, iar pedunculul codal destul de bine dezvoltat.

Corpul peștelui este fusiform, capul destul de mic, ochii mari și rotunzi, iar botul ascuțit. Înotătoarele ventrale și pectorale sunt în pereche, mici, de formă alungită. Unele exemplare au coloritul predominant negru și de aceea sunt confundate cu alte specii de pești care trăiesc în același mediu.

Specia Molinesia Velifera, Foto: akvaryum.com
Specia Molinesia Velifera, Foto: akvaryum.com

Cei care doresc să aibă în acvariu un astfel de pește trebuie să-i asigure condiții speciale și anume: temperatura apei să fie de 24-28 grade Celsius, pH-ul apei de 7-7,5, iar duritatea apei de 8-10 grade DG. Acești pești pot supravietui și la temperaturi mai ridicate ale apei, până la 30 de grade Celsius.

Acvariul trebuie să fie spațios, este indicat să aibă alge sau alte plante, iar spațiul în care este ținut să nu fie întunecat sau ferit prea mult de lumina soarelui. Este indicat să se achiziționeze 3 masculi și 4 femele pentru un acvariu, astfel se va realiza o bună reproducere la această specie de pești.

Peștele Molinesia Velifera ajunge la maturitatea sexuală la 6-8 luni, iar femela are o perioadă de gestație de până la 60 de zile. Unele femele au perioada de gestație mai mare, chiar de 3 luni, depinde de condițiile din acvariu și de hrană.

Femela este destul de prolifică, naște pui vii la fiecare 3 luni, aceștia au la început corpul mic, de aproximativ 1,2 cm lungime. Peștii pot fi hrăniți cu dahnii, tubi, chironomide și alt tip de hrană asemănătoare.

Video – Specii de pești de acvariu – Molinesia Velifera:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.