Animale de companieSpecii de pești de acvariu - Hemigrammus Pulcher sau peștele nestemat

Specii de pești de acvariu – Hemigrammus Pulcher sau peștele nestemat

Unul din cele mai frumoase specii de pești de acvariu este Hemigrammus Pulcher, care a fost numit și ,,peștele nestemat˝ datorită coloritului său strălucitor. Această specie este de origine din Amazon, este răspândită în cursurile superioare cu ape mai lente ale acestui fluviu. De asemenea, preferă zonele unde apare foarte multă vegetație acvatică tropicală printre care se ascunde vigilent, atât de peștii de pradă cât și de lumina puternică a razelor soarelui.

Hemigrammus Pulcher este considerat un pește destul de mic, dimensiunea sa nu depășește 5-6 cm. Corpul este aplatizat pe părțile laterale, iar spatele destul de înalt. Coloritul pe partea dorsală este vernil-cenușiu sau gri-cenușiu cu reflexii măslinii. Părțile laterale sunt în nuante trandafirii, iar partea ventrală a corpului este alb-gălbuie. În zona pedunculului codal și în partea anterioară a înotătoarei codale prezintă o pată neagră, caracteristică acestei specii. Nuanțele de culori variază și în funcție de cum este luminat acvariul.

Inotătoarea anală este formată din multe radii, iar partea sa posterioară este chiar în dreptul pedunculului codal. Are o formă foarte interesantă, marginea sa formează o curbură, iar la final este rotunjită. Foarte frumos este însă faptul că prezintă în partea anterioară o pată galbenă, ca o dungă, care strălucește intens la lumină.

Inotătoarea dorsală este destul de mare și are reflexii gălbui, vernil, portocalii. Primele doua radii ale înotătoarei dorsale sunt gri sau albe, strălucesc intens, efectul sub influența luminii este extraordinar. Aripioarele pectorale și ventrale sunt în pereche, mici și alungite. Ochii sunt mari, rotunzi, în partea lor superioară apare o pată portocalie.

Hemigrammus Pulcher
Hemigrammus Pulcher

Femela depune în perioada de reproducere peste 400 de icre, mai ales dacă temperatura apei este de 27-28 grade Celsius, iar apa foarte curată și bine filtrată. În numai 20 de ore, din icre apar larvele care încep să se miște în apă. În primele 5-6 săptămâni alevinii se dezvoltă mai lent, apoi încep să crească mai repede. Întotdeauna în perioada de inmulțire, masculii trebuie izolați de icre și peștii mici pentru ca aceștia să aibă condiții sigure să se dezvolte.

Peștele Hemigrammus Pulcher nu este greu de crescut, nu necesită condiții speciale care ar fi dificil de realizat de către acvariști. Trebuie doar ca temperatura apei să fie de 24-26 grade Celsius, pH-ul de 7-8, iar duritatea apei de 5 grade DG.

Hemigrammus Pulcher poate fi ținut în acvariu cu alte specii de pești pașnici cum sunt: Platypoecilus maculatus, Prisrella riddlei sau Puntius titteya. Preferă plantele de acvariu de tipul Fontinalis și Myriophyllum. Acest pește se comportă foarte bine în acvariu, nu manifestă deloc agresivitate, este indicat să fie achiziționate 10-12 exemplare pentru un acvariu mic.

Video – Hemigrammus Pulcher sau peștele nestemat:

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.