Sorecarul Comun, denumit stiintific Buteo Buteo este o pasare ce face parte din familia Accipitridae, ordinul Falconiformas, fiind o pasare rapitoare de tale medie ce atinge aproximativ intre 46 si 58 de centimetri, avand aripile de pana la 132 de centimetri. Penajul sau este deosebit de variat si poate avea culori chiar de la maro inchis pana la alb, insa cel mai adesea este intalnit Sorecarul Comun intermediar ce are culoarea maro cu mai multe nuante ce difera intre ele.
Aspectul fizic al unei pasari din aceasta specie creeaza senzatia de putere si de maiestrie, are capul mare, este solid in totalitate, aripile sale sunt late si gatul este scurt iar in terminatia corpului are o coada de lungime medie. Picioarele sunt de culoare galbena iar pe coada se pot observa cateodata niste dungi transversale.
Sorecarul Comun poate fi vazut in cele mai diverse situatii insa cel mai mult aveti sansa de a-l observa dand tarcoale (se invarte in cerc) deasupra unor pasuni sau a unor terenuri agricole, deoarece aceste sunt generatoarele sale de hrana. Cand zboara are aripile desfacute si ridicate in forma literei V, iar pe partea inferioara a penelor mari care il ajuta sa bata aerul in timpul zborului (numite remige), are nuante de alb, pana la alb murdar, insa privit de jos, cum zboara, prezinta o culoare maronie uniforma.
Modul de viata si hrana
O pereche de Sorecari Comuni incep sa construiasca cuibul pentru micutii lor inca din martie, aceasta luna fiind si luna in care femela incepe sa depuna aproximativ doua, trei, patru oua. Puii iau nastere dupa o perioada de maxim 35 de zile si parasesc cuibul dupa inca aproximativ 40-45 de zile de la eclozare. Asa cum spuneam, aceasta pasare o putem intalni in campiile deschise, la vanat, insa si pe copaci solitari, pe stalpi, pe garduri sau pe diverse ridicaturi sau mormane de pamant.
In ciuda faptului ca majoritatea oamenilor (care au cunostinte eronate) incearca sa starpeasca specia din cauza faptului ca acestia considera Sorecarul Comun a fi o pasare distrugatoare care dauneaza, putini isi dau seama ca de fapt aceasta pasare chiar ii ajuta, fiind o mare consumatoare de rozatoare ce in general dauneaza recoltelor de pe campiile intinse sau de pe dealuri sau de oriunde ar fi locatia acestora. Astfel Sorecarul Comun desi este persecutat in multe locuri, face realmente o treaba buna pentru om.
In prezent insa nu mai este atat de vanat, deoarece s-a demonstrat ca el aduce foloase agriculturii, scapand-o de soareci de camp si alte rozatoare mici si in plus nici nu consuma pasari de talie mica din gospodarii precum puii de gaina sau de alte pasari domestice, deoarece specialitatea lui sunt animalele salbatice de camp.
Desi in ultimul timp, de cand s-a modernizat agricultura, Sorecarul Comun a inceput sa se orienteze si catre alte meniuri, motivul fiind evident: oamenii au inceput sa distruga cu mana lor soarecii, prin diverse substante si tot felul de masinarii care sunt folosite pentru arat, iar aceste pasari au fost nevoite sa inceapa sa vaneze animale de prada mai mari, cum sunt iepurii.
Din pacate pentru oameni, au acelasi interes ca si ei, dar trebuie sa se hraneasca cu ceva. Pe langa toate acestea Sorecarul Comun se mai hraneste si cu hoituri, mai ales pe timp de iarna, si cu broaste, soparle, rame, insecte mai mari care le pot satura, exceptie facand puii de pasari cantatoare, pentru care aparent au respect aparte.
Sorecarul Comun este cunoscut si sub denumirile populare de uliu, gaie sorecar sau uliu sorecar si are adesea un strigat prelung, inspaimantator, dar pe care il foloseste de cele mai multe ori in perioadele de reproducere. Aceasta pasare se pare ca este cea mai raspandita pasare rapitoare de pe tot continentul european. Ea poate fi intalnita si in zonele impadurite si in dumbravile dese si in lungi siruri de copaci dar de cele mai multe ori si in zonele agricole arate.
Sorecarul Comun prefera insa regiunile de deal si cele de munte care au altitudini mai joase. Aceasta pasare isi construieste cuibul in copaci destul de sus si isi ajuta puii la nastere, hranindu-i cu animale taratoare mai mici, pana in momentul in care acestia sunt gata sa paraseasca cuibul si sa-si procure singuri hrana. Populatia indigena de Sorecari Comuni este o populatie in parte migratoare, dat fiind ca o parte din aceste pasari migreaza catre sud pe timp de iarna, anotimp in care pe langa perechile ce raman din aceasta specie, la noi in tara se adapostesc si pasarile ce vin dinspre regiunile nordice.
Sorecarul Comun este o specie ocrotita prin lege, atat in Romania cat si in alte locuri, iar distrugerea exemplarelor, fie ca se face prin impuscare, fie ca se face prin tinere in captivitate sau prin prindere cu ajutorul unor capcane, este pedepsita. Momentan populatia Sorecarului Comun din Romania este estimata a fi intre aproximativ 4.000 si 8.000 de perechi clocitoare, cifre care sunt insa intr-o continua scadere, dat fiind ca habitatul lor este diminuat pe zi ce trece prin taierea copacilor si defrisarea de paduri intregi.
Iata cum convietuiesc ulii cu ciorile, urmareste acest video: