Animale de companieCum ne dăm seama dacă pisica noastră este bolnavă și ce putem...

Cum ne dăm seama dacă pisica noastră este bolnavă și ce putem face pentru ea?

Cum ne dam seama daca pisica noastra este bolnava? Exista o serie de semne de boala la pisici cu ajutorul carora vom sti cu siguranta ca aceste animale de companie au probleme de sanatate.

Avand in vedere faptul ca pisicile nu stiu sa vorbeasca, sa planga in caz de disconfort sau de durere, nu ramane decat sa le observam cu atentie si sa vedem daca si-au schimbat brusc comportamentul normal, pe care il manifestau zilnic.

Cele mai comune semne de boala la pisici sunt:

  • Isi pierde interesul pentru mediul din jurul sau, nu vrea sa mai iasa dintr-un anume loc unde hotaraste sa stea retrasa, are o stare permanenta de plictiseala, letargie si apatie, am putea spune ca are o stare generala proasta, ca a intrat in depresie.
  • Cand este bolnava pisica isi pierde pofta de mancare, refuza chiar sa bea apa si astfel corpul ei devine din ce in ce mai deshidratat. Dupa o scurta perioada se observa clar ca incepe sa scada in greutate.
  • Este mereu fara chef de joaca, nu mai este deloc activa, doarme foarte mult, nu se mai spala des ca inainte si chiar renunta la obiceiul de a-si ascuti ghiarele. Starile de oboseala excesiva sau somnolenta continua, insotite de crestere a temperaturii la 40 grade Celsius, sau scadere a acesteia sub 38 grade Celsius, sunt alte simptome de boala la pisici.
  • Pe de alta parte o pisica linistita poate deveni la un moment dat agitata, sa zgaraie cu ghearele, sa muste ceea ce arata ca s-a imbolnavit, cu siguranta starea ei indica ca sufera de o anumita afectiune care ii creeaza aceste stari de nervi.

Exista si o serie de semne de boala la pisici mai complicate:

  • Pisica are stari de greata, voma si diaree. Varsaturi repetate arata ca are o boala la stomac sau intestin. Este posibil sa sufere de anumite alergii alimentare sau datorita unor tulburari metabolice poate ajunge la alte complicatii, sa sufere de boli de ficat, de rinichi, hipertiroidism, etc.
  • Materiile fecale moi arata ca pisica are probleme intestinale si ca alimentatia sa trebuie schimbata. Mici viermi albi in scaun indica ca este infectata cu paraziti intestinali.
  • Salivatia excesiva poate fi si un simptom de rabie. De asemenea pisicile saliveaza si cand au o durere de dinti, au ingerat substante chimice otravitoare, au anumite afectiuni ale ficatului, sunt foarte nervoase, au mancat ceva amar. De regula pisica poate avea o stare generala foarte rea daca se intampla sa inghita medicamente (pe care le ia omul si care pentru ea sunt toxice), anumite substante periculoase (pe care le gaseste la indemana), solventi, agenti de curatare si multe altele.
  • Are probleme respiratorii, stranuta, tuseste, respiratia este suieratoare. Aceste semne arata ca ar suferi de boli ale tractului respirator si ale sistemului cardiovascular. Daca pisica respira greu, are palpitatii, cerul gurii si limba sunt gri-albastrui, are crize de dispnee este posibil sa sufere de afectiuni grave ale tractului respirator.
  • La nas prezinta secretii nazale, uneori purulente si descarcari de gestiune la ochi – toate arata ca starea sa de sanatate este rea.
  • Isi tine corpul intr-o pozitie bizara, neobisnuita, de cele mai multe ori este posibil sa aiba dureri in anumite zone. Nu reuseste sa mearga bine pe toata labutele, sau chiar nu poate calca normal pe una din ele.
  • Se linge insistent pe corp, se zgaraie cu labutele semn ca are mancarimi, purici, acarieni, alergii sau alte probleme dermatologice. Anumite chisturi, negi, tumori maligne, abcese, eczeme care sunt depistate prin atingere pe piele sau sub piele indica anumite probleme grave de sanatate, care trebuie analizate de un medic veterinar in dorinta de a pune un diagnostic.
  • Are abdomenul sensibil la atingere, umflat si cu peretii destul de rigizi.
  • Setea excesiva si consumul de apa in cantitate mare arata ca pisica sufera de diabet sau boli de rinichi.
  • Daca urineaza frecvent sau prea putin decat in mod normal e posibil sa aiba o infectie urinara. Daca merge frecvent la ladita cu nisip, urineaza putin si miauna e posibil sa aiba dureri severe la urinat, sau sa sufere de anumite boli ale tractului urinar, cum este de exemplu cistita.
  • Mananca foarte putin, are dificultati de inghitire, saliveaza, face grimase, scuipa, pare ca se sufoca si la scurt timp vomita tot ce a inghitit. De obicei o pisica sanatoasa va avea un apetit bun, va manca cu pofta si nu va refuza hrana preferata. Daca totusi mananca suficient de mult insa continua sa scada in greutate este posibil sa sufere de supertiroidism.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Buna seara am gasit o pisicuta are cam o luna jumatate era bine manca se juca si dintr-o data s-a imbolnavit diaree vona si nu mananca refuza chiar sa bea si apa i-am mai dat eu cu seringa azi am vrut sa ii iau ceva de la farm vet dar era inchis nu stiu ce sa ii fac miroase si f urat de la scaune cred s-au de la stomac mie f mila de ea i-am dat niste debridat si motilium pt stomac nu stiu cat o ajuta dati-mi un sfat ca rog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.