Oricât de pregătit ar fi corpul femeii pentru sarcină pe la 20 de ani, adevărul e că în societatea actuală din punct de vedere emoțional, dar mai ales material, prea puține persoane sunt gata să își asume responsabilitatea unui bebe. Iar acesta nu este neapărat un lucru rău – e de-a dreptul inconștient să aduci un copil pe lume atunci când nu crezi că te poți îngriji de acesta, practic și afectiv.
Medicii au impus de multă vreme un prag teoretic al vârstei de 35 de ani, însă este departe de a fi vreo regulă: dacă depășești această vârstă, mai bine să nu rămâi însărcinată! Este adevărat că, din punct de vedere fizic, e mai ușor pentru un organism mai tânăr să facă față solicitărilor. Și este adevărat că după 35-40 de ani, anumite riscuri în sarcină cresc considerabil.
Însă este la fel de adevărat că aceasta variază de la o femeie la alta, în funcție de sănătatea ei fizică și emoțională și în funcție de stilul ei de viață. În plus, după 35 de ani, o femeie va fi mult mai pregătită să asigure copilașului tot ceea ce are nevoie. Având în vedere situația socială de azi, înainte de 30 de ani, foarte puțini au o situație stabilă (financiar, familial). De aceea, părinții mai maturi vor fi implicit mai capabili să asigure condiții optime pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului.
Însă este cât se poate de util să știi ce riscuri implică o sarcină după 35 de ani și ce poți face pentru a te îngriji adecvat.
Riscul nr. 1: nu rămâi însărcinată. Din nefericire, odată cu anii, numărul și calitatea ovulelor scad. Ceea ce înseamnă că unor femei le va fi dificil să rămână însărcinate (dificultate la care contribuie și supraponderalitatea). Totuși, o femeie sănătoasă are șanse valide să rămînă însărcinată. Atenție, totuși: la fel cum o sănătate fizică precară împiedică fertilizarea ovulului, și stresul este un major factor care blochează însămânțarea. Dacă tot ce faci e să visezi la bebeluși, să aștepți cu nerăbdare să nu ai menstruație, să faci teste după teste de sarcină, acest stres excesiv de fapt lucrează împotriva dorinței tale. E bine să știi că de multe ori va dura măcar 6 luni de încercări…
Riscul nr. 2: hipertensiune. Odată ce depășești vârsta de 35 de ani, crește și riscul dezvoltării hipertensiunii arteriale, care la rândul său poate cauza preeclampsie (caz în care este obligatoriu repausul la pat, riscul cel mai mare fiind lipsa de oxigenare a fătului).
Riscul nr. 3: diabet gestațional. Acesta este o formă care apare exclusiv la femeile însărcinate, adesea la cele supraponderale și la cele de peste 35-40 de ani. Este obligatoriu să efectuezi, odată însărcinată, analizele pentru depistarea sa, deoarece va necesita tratament.
Riscul nr. 4: malformații congenitale. Din nou, din păcate, cu cât viitoarea mamă are o vârstă mai înaintată, cu atât sporește probabilitatea ca fătul să sufere de unele anomalii, sindromul Down fiind printre cele mai cunoscute. Acest risc deja este foarte ridicat pentru femeile ce au trecut pragul de 45 de ani. De aceea, este adesea recomandat să fie efectuate analizele specifice pentru identificarea unor posibile malformații (amniocenteza fiind cea mai întâlnită, deși prezintă un risc de avort spontan).
Aceste riscuri sunt reale, dar, așa cum s-a menționat, ele variază de la o femeie la alta. Este bine să fii mereu conștientă de existența acestora, dar în nici un caz nu trebuie să te împiedice să fii mamă dacă o dorești. În orice caz, mereu există metode de a diminua pe cât se poate riscurile.
Ce poți face pentru o sarcină sănătoasă după 35 de ani:
♦ Renunță la vicii. Este o regulă universală, indiferent de vârsta mamei. Dar e cu atât mai importantă cu cât înaintezi în vârstă. De fapt, de când decizi să ai un bebe, este obligatoriu să renunți la fumat și la alcool (treptat, dacă altfel nu crezi că reușești).
♦ Găsește un medic în care ai încredere și care va fi lângă tine pe parcursul sarcinii. Este foarte important să poți obține sfaturi și recomandări de la un specialist, atât pentru sănătatea sarcinii, cât și pentru liniștea ta.
♦ Respectă recomandările de alimentație și ia vitamine prenatale. Medicul îți va oferi un tabel de alimentație și un plan de administrare a unor vitamine, atât în perioada pre-natală (dacă este cazul), cât și în timpul sarcinii.
♦ Intră în formă. Nici nu se poate sublinia cât de important este să efectuezi toate analizele pentru a cunoaște starea ta de sănătate, însă și să îți formezi sau menții o condiție fizică optimă. Cele mai multe riscuri în sarcină sunt considerabil sporite de supraponderalitate. În plus, un program regulat și nu prea obositor de mișcare fizică își va îmbunătăți și starea emoțională.
♦ Somn ușor! Încearcă orice metode pentru a te odihni și a dormi suficient. Dacă suferi de insomnii, apelează inițial la metode naturiste (meditații, băi relaxante, masaj, aromaterapie), înainte de a discuta posibilitatea medicației cu obstetricianul. Și chiar dacă ai dormit noaptea destul, nu strică absolut niciodată, dacă îți permiți, să tragi un pui de somn sau doar să te relaxezi în pat o oră după-amiaza.
♦ Nu stresului! Încearcă, chiar dacă sarcina se pare că întârzie să apară, să te relaxezi. Stresul este un mare inamic, atât atunci când vrei să rămâi însărcinată, cât și după aceea. Bebe chiar resimte în burtică starea emoțională negativă a mămicii, așadar, menajează-te pe cât posibil și învață orice tehnici de relaxare care ți se par utile! Și deși nu ești bolnavă, ci doar însărcinată, nu te sfii să ceri ajutor – meriți măcar în această perioadă susținere și empatie din partea celor din jur…
Atunci cand iti doresti foarte mult sa devii mama, mai ales la o varsta de acest fel, te ingrijesti si de toate lucrurile copilului. Eu m-am concentrat foarte mult pe achizitionarea unui mobilier pentru bebelusi, care sa fie pe gustul meu si care sa se potriveasa cu restul camerei.
Multumesc foarte mult pentru aceste sfaturi. Un articol bun si util