Dragoste și relațiiCe secrete sunt deseori ascunse într-o relație de cuplu și motive pentru...

Ce secrete sunt deseori ascunse într-o relație de cuplu și motive pentru care mulți aleg să nu spună adevărul

Despre secretele in cuplu – desi poate suna ciudat, ne poate fi mult mai usor sa fim sinceri, directi si sa ne destainuim unele secrete in fata unor straini, decat in fata celor mai dragi si apropiati oameni! Si aceasta tocmai pentru ca opinia si sentimentele celor de care ne pasa – mai ales a partenerului de cuplu – sunt atat de importante, incat credem ca unele adevaruri le-ar afecta… Asa ca tinem anumite secrete fata de partenerul de cuplu, urmand ideea „ceea ce nu stie nu ii poate face niciun rau”…

Despre secretele in cuplu – secrete din trecut

Deseori, o persoana nu va destainui anumite lucruri din viata sa trecuta partenerului. In primul rand, situatii jenante, care raman mai bine ascunse. De la intamplari jenante din tinerete (precum prima partida de dragoste, prima despartire) la intamplari jenante mai recente (precum vreo experienta la betie). Tinem astfel de mici secrete deoarece dorim in mod logic ca partenerul de cuplu sa aiba o impresie cat mai buna despre noi, sa ne priveasca intr-o lumina buna si mai ales sa nu aiba material de a ne lua in ras!

Secretele in cuplu din trecut tin, asadar, de unele lucruri – de o importanta mai mare sau mai mica – lucruri ce, credem noi, ar putea afecta opinia sau sentimentele partenerului fata de noi. Secrete mai mari ar fi numarul de fosti parteneri; talentele la pat ale fostilor; faptul ca am iubit pe altii in trecut si am suferit mult dupa acestia. Lucruri pe care uneori preferam sa le ascundem, deoarece credem (des in mod gresit) ca partenerul de cuplu ar fi prea afectat, ca si-ar schimba parerea sa despre noi sau chiar sentimentele sale pentru noi. Insa a fi deschis si a iti destainui cele mai ascunse lucruri duce la o cunoastere intima si duce la senzatia de eliberare.

De ce tinem la trecut pana acolo incat sa credem ca poate afecta prezentul? De ce sa nu ne eliberam de trecut si sa ii permitem partenerului sa ne cunoasca asa cum suntem si sa stie prin ce am trecut? De ce ne temem ca partenerul ne-ar iubi mai putin sau ne-ar privi intr-o lumina proasta doar din cauza ca am mai gresit sau ca avem un trecut bogat?! Am fi surprinsi ca partenerul poate intelege, iar deschiderea si sinceritatea sunt intotdeauna bune in cuplu.

Secretele in cuplu – secrete prezente

secrete de cuplu

Insa tinem des secrete fata de partenerul de cuplu, ascundem ce gandim, simtim sau facem chiar in timpul relatiei. O prima categorie: ascundem uneori ce credem cu adevarat despre partener. Nedorind sa ii ranim sentimentele, ascundem lucruri ce nu ne plac la acesta – de la trasaturi fizice („arati perfect”) la trasaturi de caracter („nu, nu esti egoist”) la comportamente („nu, nu ma deranjeaza deloc”). Este normal ca nu vrem sa ii spunem direct ca ceva la el/ea este neplacut, iritant. Insa a tine secreta adevarata noastra parere despre partener nu este o idee prea buna: poate ca putem spune adevarul, insa spunandu-l in moduri mai blande…

Ce secrete mai tinem in cuplu? Ce facem si cu cine ne intalnim – des, cand partenerul este intr-atat de gelos, incat o simpla cafea cu un coleg/o colega devine in imaginatia sa o tradare… A nu te simti liber sa faci ce vrei si sa te intalnesti cu cine vrei duce la mici minciuni, daca partenerul doreste sa controleze fiecare miscare pe care o faci. La fel, cand este foarte gelos, ascundem faptul ca simtim in mod normal atractie pentru altii: „nu, nu ma atrage deloc – doar tu ma atragi”! Aceste mici secrete sunt pastrate doar pentru a pastra pacea – ele nu sunt rau-intentionate; si totusi, pot face rau. A simti nevoia sa ascunzi ce faci sau ce simti pentru ca altfel te temi de o cearta arata clar ca aveti o mica problema de incredere in relatia voastra.

Secretele din cuplu mai tin de sentimentele pentru fostii iubiti: uneori, dupa o lunga relatie incheiata, mai ai oarecare sentimente fata de fost (mai tii la acea persoana, deoarece ati impartit atatea). Insa crezi ca, daca ai destainui asa ceva actualului partener, acesta s-ar simti ranit, neiubit sau furios. Din nou, poate ca subestimam partenerul: oare el/ea chiar nu ar intelege faptul ca este normal sa mai tii la o persoana cu care ti-ai petrecut o parte lunga din viata? Oare ar crede ca, doar pentru ca fostul nu-ti este complet indiferent, nu il/o iubesti pe el/ea? Poate ca asa stau lucrurile – dar poate ca nu…

Temerile noastre profunde raman uneori secrete: temeri precum cea de singuratate; de esec; de tradare; de a fi ranit; de despartire. Si in special temerile si dubiile cu privire la relatie: poate ca ne temem de inselat sau de parasire. Insa ascundem aceasta fata de partener, crezand ca daca ne destainuim temerile, devenim vulnerabili… Dar des, a iti accepta si destainui, a spune deschis ceea ce te sperie este foarte benefic – dobandim un anumit control asupra propriilor frici, doar pentru ca acceptam ca le avem si le destainuim. Ne eliberam de povara acestora si, des, ne temem mai putin…

Am inselat partenerul – iata un secret de care depinde chiar relatia. Alegem sa ascundem tradarea, sperand ca partenerul nu va afla si ca totul va fi bine. Ne ghidam dupa principiul „ceea ce nu stie nu ii face rau” si ne prefacem ca totul este in regula in relatie. Si uneori, chiar si partenerul inchide ochii, preferand sa se lase pacalit, preferand sa nu stie adevarul… Insa o astfel de tradare si un astfel de secret are intotdeauna urmari – speram ca totul va fi bine, ca nu se va afla, insa o umbra va pluti mereu asupra relatiei.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.