Drumetiile montane sunt preferate de foarte multe persoane, mai ales in anotimpul cald. Cati dintre dumneavoastra nu se retrag pe crestele racoroase ale muntilor in zilele caniculare de vara pentru a scapa de haosul urban? Insa, orice aventura montana se poate transforma intr-o experienta neplacuta daca sunteti atacati de un animal salbatic. De aceea, in randurile care vor urma, va vom prezenta cum sa reactionati la intalnirea cu un animal salbatic pe munte.
Muntele este un adevarat colt de rai, insa acest colt feeric al naturii se poate dovedi cu adevarat imprevizibil. Animalele salbatice care populeaza muntele nu sunt deloc putine la numar insa, daca reactionati corect la intalnirea cu acestea, pasiunea dumneavoastra pentru munte nu se va transforma intr-o experienta neplacuta si intr-o adevarata aventura de povestit nepotilor.
Din stramosi se spune ca este mai bine sa previi decat sa tratezi asa ca cel mai indicat este ca, inainte de a porni intr-o drumetie montana, sa va asigurati ca zona nu este populata de animale salbatice. Nu plecati niciodata singuri si daca sunteti incepatori alegeti traseele foarte populate. De asemenea, nu va abateti sub nicio forma de la traseu ci urmariti intotdeauna marcajul. Chiar si pe un traseu populat si foarte usor va puteti intalni cu un animal salbatic.
Pe munte, intalnirile cu ursul sunt cele mai frecvente, acest animal salbatic fiind prezent aproape in orice regiune a lantului carpatin. In ultimii ani atacurile ursilor au devenit din ce in ce mai frecvente si sa nu credeti ca acestea s-au intamplat doar din vina acestora. In mare parte omul este vinovat pentru ca ursii nu mai hrana, sunt infometati si coboara chiar si la poalele muntilor pentru a se hrani. Daca mergeti pe munte s-ar putea sa va intalniti cu ursul pe traseu sau va poate vizita cortul. Reactia dumneavoastra in aceste momente este cea de care viitorul dumneavoastra conteaza. Ursii ataca foarte rar, cel mai adesea atunci cand sunt insotiti de pui, cand sunt nervosi sau cand sunt raniti.
Daca simtiti fosnete prin padure insa ursul nu si-a facut inca aparitia, incercati sa va faceti simtita prezenta. Nu va agitati insa vorbiti cu ceilalti companioni de grup, cantati si incercati sa va relaxati. Animalele simt foarte bine semnalele fricii si atunci vor ataca.
Daca ursul v-a iesit in cale nu incepeti sa fugiti, deoarece acesta va veni cu siguranta dupa dumneavoastra si se va distra de minune pana va va prinde. Stati calmi, si incercati sa va indepartati usor, ramanad cu fata la el. Ursul va vedea ca nu sunteti interesati sa ii faceti rau si va va lasa in pace.
Puii de urs sunt foarte dragalasi, insa nu va jucati niciodata cu ei.
Intalnirile cu vulpile sunt si ele destul de frecvente. Vulpea este un animal siret si putin mai fricos decat ursul insa este un animal purtator de foarte multe boli asa ca daca intalniti o vulpe in drumul dumenavoastra incercati sa o ocoliti fara a o baga in seama.
Lupii sunt foarte periculosi mai ales ca stau si ataca in haite. Atacurile cele mai frecvente se petrec la corturi. Insa, daca va intalniti cu un lup in cale, fiti sigur ca neamurile sale sunt prin zona. Lupii ataca doar pentru hrana sau in cazul in care omul este ranit. Daca lupii va ataca noaptea la cort, cea mai buna metoda de a-i alunga este focul.
Desi cazurile in care turistii s-au intalnit cu rasi sunt rare, aceste feline salbatice pot reprezenta un pericol. Sunt foarte agile asa ca, sub nicio forma, nu incercati sa fugiti. Incercati sa iesiti usor din raza lor de actiune.
Pe timp de vara, porcul mistret va poate iesi si el in cale pe traseele montane. Ca si in cazul altor animale salbatice, daca vedeti un mistret ce se indreapta catre dumneavoastra, nu incepeti sa fugiti. Ramaneti pe loc pana cand acesta se va apropia, moment in care va trebui sa va indreptati incet in partea opusa pentru ca porcilor mistreti le este greu sa se intoarca din cauza conformatiei corpului.
Viperele sunt si ele foarte periculoase. Acestea sunt mai frecvente in zonele stancoase, dar si in zonele caracterizate prin vegetatie abundenta si umezeala, ele devenind mai agresive spre sfarsitul verii. Viperele nu ataca din senin, ci doar daca se simt atacate asa ca incercati pe cat posibil sa le evitati sau sa le faceti sa va evite.
Asadar, daca veti reactiona corect la intalnirea cu un animal salbatic pe munte, excursia dumneavoastra va fi si mai plina de aventura.