Sarcină & BebeDe ce apare sarcina suprapurtată? Care sunt riscurile și intervențiile

De ce apare sarcina suprapurtată? Care sunt riscurile și intervențiile

O sarcina suprapurtata (prelungita cronologic) reprezinta o sarcina ce depaseste durata normala a sarcinii fara ca travaliul sa se declanseze. Se considera ca sarcina este suprapurtata sau prelungita dupa 40 de saptamani sau 280 de zile de la inceputul ultimei menstruatii.

Sarcina suprapurtata implica riscuri pentru mama si fat, insa medicina face ca aceste riscuri sa fie astazi mult diminuate. In orice caz, pana la 42 de saptamani de sarcina, riscul este mic (multe sarcini ajung la 42 de saptamani fara consecinte negative). In general, atunci cand se considera ca sarcina este prelungita si are un factor de risc, se apeleaza la inducerea artificiala, prin metode medicale, a travaliului. Insa se prefera ca femeia insarcinata sa astepte, de multe ori pana in saptamana 43, travaliul declansandu-se in mod natural.

Cauzele sarcinii prelungite cronologic pot tine de mama sau de fat:

Mama

Anumiti factori genetici, diabetul, afectiuni si boli cronice de inima sau ficat, o ingrijire precara a viitoarei mame in timpul sarcinii, o alimentatie dezechilibrata, malformatii ale uterului, chiar stresul femeii pot cauza o sarcina prelungita. De multe ori, femeile aflate la prima sarcina sau care au nascut de multe ori (5-6), femeile de o varsta prea tanara sau prea inaintata se confrunta cu sarcina prelungita.

Fatul

Anumite malformatii fetale pot determina sarcina suprapurtata, dar si o greutate foarte mare a fatului (peste 4 kilograme).

Riscuri implicate de o sarcina suprapurtata:

Imbatranirea placentei

Dupa 40 de saptamani, fatul este complet dezvoltat si nu mai creste. Placenta aprovizioneaza fatul cu oxigen si nutrienti, insa dupa termen, ea poate sa nu mai functioneze adecvat, sa imbatraneasca, provocand astfel lipsa fatului de substantele vitale si chiar asfixierea, daca nu se intervine la timp.

Inducerea artificiala a travaliului

Riscurile tin si de inducerea pe cale medicala a travaliului – rupturi uterine, travaliu lung si dureros, necesitatea interventiei pentru extragerea fatului cu forceps.

Interventii in cazul sarcinii suprapurtate:

Saptamanile 40-42

In decursul acestor saptamani, se considera ca riscul este minim. Este necesar ca medicul sa consulte femeia insarcinata si sa urmareasca semnele declansarii travaliului, dar si pozitia, marimea si batatile de inima ale fatului. Din saptamana 40 incolo, gravida trebuie sa fie sub supravegherea medicului.

Asteptare

Pentru ca aproximativ 80% dintre sarcinile prelungite trecute de 40 de saptamani se finalizeaza, totusi, cu un travaliu natural, medicii pot recomanda asteptarea declansarii acestuia, insa doar cu monitorizarea frecventa a fatului. In aceasta perioada de asteptare, este recomandat ca femeia sa se odihneasca, sa incerce sa se relaxeze si sa faca plimbari pe jos – insa in apropierea casei (daca nu e necesar repausul la pat).

Sex

Daca femeia insarcinata nu sufera de afectiuni, pana in saptamana 43, medicii pot recomanda sexul ca modalitate de inducere naturala a travaliului – starea de excitatie si in special orgasmul destinde trupul si determina secretia de oxitocina – substanta secretata si in timpul travaliului. In plus, sperma contine prostaglandina, ce inmoaie colul uterin. Si stimularea mameloanelor cauzeaza eliberarea de oxitocina.

Cand este necesara inducerea artificiala a travaliului

Se recomanda o inducere artificiala a travaliului doar dupa saptamana 43 de sarcina, in general. Este recomandata si in cazul in care lichidul amniotic nu este suficient, fatul are o greutate prea mare, se observa semne de suferinta fetala la monitorizarea sa sau mama are tensiune crescuta. Inducerea artificiala este adoptata si in cazul in care apa se rupe, insa contractiile intarzie sa apara.

Cum se face inducerea artificiala a travaliului?

In general, medicii administreaza intravenos Pitocin (oxitocina sub forma sintetica) sau apeleaza la un gel cu prostaglandina. Pitocinul cauzeaza contractii foarte puternice si dureroase, care pot chiar afecta fatul sau pot provoca rupturi uterine. In timpul inducerii artificiale, este esenitala monitorizarea electronica permanenta a fatului. Travaliul va fi fie extrem de dureros, fie unul prelungit  – care se poate sfarsi cu operatia de cezariana, daca fatul prezinta semne de suferinta sau daca mama este prea epuizata.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.